Hlavní obsah

Brno s pěti posilami pomýšlí na střed ligové tabulky

Bez konkrétního cíle, pouze s přáním nehrát opět o záchranu vstupují fotbalisté Brna do nového ligového ročníku. V průběhu letní přestávky Brňané vydatně posilovali, získali pět nových hráčů a kádr se oproti minulé sezoně výrazně obměnil.

Foto: čtk

Trenér fotbalového klubu 1. FC Brno Josef Mazura (vlevo) a kapitán brněnského mužstva Jan Trousil

Článek

"Podařilo se nám najít posily na místa v sestavě, která patřila ke slabinám. Chtěli bychom hrát v klidném středu tabulky bez existenčních starostí," řekl na středeční tiskové konferenci předseda představenstva 1.FC Brno Karel Jarůšek.

Novými posilami jsou brankář Tomáš Bureš, defenzivní hráči Tomáš Polách a Martin Švejnoha ze Slovácka, makedonský obránce Saša Gjoreski a útočník René Wagner, jenž se vrátil z desetiletého působení v Rakousku. Do prvoligového kádru byli zařazeni i Ondřej Mazuch a Marek Střeštík, členové reprezentačního výběru do 19 let.

Tři brankáři odešli

V průběhu letní přestávky odešlo čtrnáct fotbalistů s prvoligovými zkušenostmi. Podobný pohyb fotbalistů Brno nepamatuje. Klub opustili tři brankáři. Peter Brezovan je v třetiligovém anglickém Swindonu, Tomáš Belic v Trenčíně a Michal Václavík se v úterý vrátil z testů v maďarském Zalaegerszegu, kde by měl do konce týdne podepsat smlouvu.

David Horejš se vrátil po skončení hostování do Českých Budějovic, do Slovácka zamířili Tomáš Ineman a Pavel Vrána. Radek Mezlík je v Opavě, Libor Baláž v Českých Budějovicích, Petr Musil a Petr Švancara v Interu Bratislava, Zdeněk Houšť, Lukáš Hlavatý a Roman Smutný posílili druholigovou Bystrc a Martin Živný odešel do konce roku na hostování do Vítkovic.

V letní přípravě odehráli Brňané deset zápasů. Ve čtyřech zvítězili, třikrát remizovali a třikrát prohráli. "S přípravou jsem spokojen, narazili jsme na kvalitní soupeře. Příležitost dostali všichni hráči širšího kádru, každý měl možnost říci si o místo v sestavě," uvedl trenér Josef Mazura, který je spokojen s tím, že má místa v sestavě zdvojena.

Posily rychle zapadly

Nové posily do týmu rychle zapadly. Jedinou výjimkou je Makedonec Gjoreski, který měl zpočátku problémy s komunikací. "Nyní se už výrazně lepší," dodal Mazura.

Wagner se zatím hledá střelecky, z 22 brněnských branek v přípravě nedal ani jednu. V ligové generálce proti Hradci Králové, kterou Brňané vyhráli 3:0, ale na všechny tři góly přihrál. "Není důležité, kdo bude střílet branky. Podstatné je, abychom góly dávali," poznamenal Mazura.

Před ligovou premiérou v Teplicích má ale brněnský trenér problémy se sestavou. Určitě bude chybět kapitán týmu Jan Trousil, jemuž se obnovilo zranění nohy a čeká na něj další odborné vyšetření. "Horečky dostal Kuncl, Schuster má problémy se svalem. Mnoho variant ve složení obrany nemáme, možná budeme muset sáhnout do juniorky," řekl Mazura.

Reklama

Související témata: