Hlavní obsah

Plzeň se chce vyhnout sestupovým starostem

PLZEŇ

Žádný konkrétní cíl nemají fotbalisté Viktorie Plzeň před startem prvoligové sezony. Každopádně by se ale rádi po hektickém jaru, kdy se zachránili v nejvyšší soutěži až v posledním kole, vyhnuli sestupovým starostem. Před ligovým startem na západě Čech ale varují, že druhý rok mezi elitou bývá pro nováčky kritický.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ilustrační foto

Článek

"Chceme se stát trvalým účastníkem nejvyšší soutěže a postupně mířit nahoru," uvedl na úterní tiskové konferenci prezident FC Viktoria Plzeň Ladislav Valášek. "Chtěli bychom hrát atraktivní fotbal a přilákat do hlediště co nejvíc diváků a pohybovat se mimo sestupové pásmo," dodal prezident klubu.

Mužstvo po minulé sezóně převzal nový kouč Michal Bílek, který na trenérské lavičce nahradil Františka Straku, jenž po úspěšných záchranářských pracích zamířil na angažmá do Tirolu Innsbruck. Bílek se domnívá, že tým na udržení v lize má.

"Je tady řada perspektivních hráčů, kteří mají budoucnost před sebou. Klub funguje, a to mi dodává energii do další práce," zdůraznil Bílek, který si z předchozího působiště v Blšanech přivedl asistenta Zdena Frťanu a trenéra brankářů Pavla Průšu. Druhým asistentem zůstal Michal Petrouš.

S přípravou byl trenér spokojený

Také hráčský kádr prošel v letní přestávce celou řadou změn. Barteska odešel na dvouleté hostování do Opavy a Bílek nepočítá ani s dalšími zkušenými hráči Vlčkem a Vágnerem. Oba si zatím hledají angažmá, Kousal odešel do Kladna.

Na jejich místa přišli brankář Daněk (Ostrava), Müller, Trapp (oba Blšany), Rezek (Kubaň Krasnodar) a Marek Jarolím (Sparta Praha). "Tým jsme složili z hráčů, kteří jsou pracovití a chtějí se zlepšovat," tvrdí Bílek. Z nových hráčů by měli mít v sestavě jisté místo brankář Daněk a útočník Rezek. Na svoji šanci budou čekat Trapp s Jarolímem, Müller je momentálně zraněný a tři kola bude mimo hru. S dalším stoperem Petrem Knakalem, který má zlomenou zánártní kůstku, nemůže kouč počítat dokonce sedm až osm týdnů.

S průběhem přípravy byl Bílek spokojen, radost mu kazila právě jen častá zranění. Vedle už zmíněných stoperů je mimo hru i slovenský brankář Mucha, zdravotní problémy měli i Zakopal, Trapp a Bednář. "To ale k fotbalu patří, musíme se s tím vypořádat," řekl Bílek. "Věřím, že jsme na ligu dobře připraveni, ale vše ukáží až první zápasy," dodal kouč.

Do bojů v nejvyšší soutěži vstoupí Viktoria v neděli v Příbrami, v roli kapitána ji povede z Bílkova rozhodnutí David Limberský.

Reklama

Související témata: