Hlavní obsah

Zápotočný: Musíme být hladoví a nenosit nos nahoru

Duelem s prvoligovým navrátilcem z Českých Budějovic zahájí v neděli obhájci mistrovského titulu z Liberce nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Podle kapitána Severočechů Tomáše Zápotočného je před utkáním s týmem Karla Poborského pod Ještědem už patřičná bojová nálada. "Bude to perfektní zkouška naší připravenosti," říká Zápotočný v rozhovoru pro Právo.

Foto: Vladislav Prouza

Liberecký kapitán Tomáš Zápotočný přebírá pohár pro mistra české ligy.

Článek

V neděli vstoupí Liberec do nového ligového ročníku jako obhájce titulu v Českých Budějovicích. Jak se na start nového ročníku těšíte? Atmosféra v týmu už je na patřičné bojovné úrovni, z čehož vyplývá i naše naladění. Jihočeši se do ligy vrátili z druhé nejvyšší soutěže, a navíc v jejich dresu bude Karel Poborský, takže určitě přijde plný dům. Bude to perfektní zkouška naší připravenosti.

Liberec bude podruhé v historii usilovat o obhajobu titulu. Poprvé to však moc dobře nedopadlo a tým skončil až čtvrtý. Vy jste už tehdy v kádru byl. Jak na vše vzpomínáte? Myslím, že tehdy v týmu chyběla hladovost. Trenér Csaplár v kabině pořád opakoval, že jsme namlsaní. Hodně se rozčiloval. Možná došlo k nějakému uspokojení, ale nerad bych to hodnotil. Přišel jsem do kádru po zisku titulu v letní přestávce a zpočátku seděl na lavičce, jen občas jsem do hry naskočil.

Může se něco podobného přihodit i nyní? Nesmíme podlehnout žádné iluzi. Je jasné, že největší překážkou bude naše hlava. Nesmíme nosit nos nahoru, chce to pokoru. Sám jsem hodně zvědavý, jak to zvládneme.

Před čtyřmi lety jste boj s AC Milán v třetím předkole Ligy mistrů sledoval jen z lavičky. Jak vidíte šance vašeho týmu nyní? Chceme proniknout do hlavní soutěže. Měli bychom být nasazeni, ale na druhé straně bude v každém případě jedenáct stejně hladových fotbalistů. Věřím, že nás neporazí nervozita, i když z tehdejších zápasů má zkušenosti jen Janů, Hodúr a Papoušek. Nehty si ale kousat nebudeme. Prostě se z toho nesmíme podělat. Nikdy jsem tu soutěž nezažil, ale strašně rád bych si zahrál proti slavným fotbalistům, na něž koukám dosud jen v televizi.

A jak vysoko může myslet Liberec v Gambrinus lize? Nechceme skončit uprostřed tabulky. Musíme být hladoví. Vše je jen otázka, jak si to srovnáme v hlavách. Nesmíme se uspokojit tím, že jsme vyhráli titul. Nikde není napsáno, že nemůžeme uspět a po Spartě jako druzí obhájit titul. Věřím, že budeme mezi prvními třemi. Chci prostě na stupně vítězů. Zbytek je zklamání.

Kdo bude největším soupeřem v cestě za obhajobou? Velké přestupy udělala Sparta, také Mladá Boleslav měla zajímavé nákupy. Silné jsou Teplice i Slavia. Ale liga se vyrovnala. Sparta už není, jak se říkávalo, železná. To platilo v době, kdy tam hrál Siegl, Jirka Novotný nebo Martin Frýdek.

Liberec povedete do zápasů jako kapitán, ale málem vše bylo jinak, že? Chtěl jsem zkusit štěstí v zahraničí. Měl jsem znovu nabídku z Manisasporu. S tureckým klubem jsem se domluvil na podmínkách, ale vše ztroskotalo na dohodě klubů. Nijak se tím ale nezatěžuji. V Liberci mám ještě na rok smlouvu a asi ji dodržím.

Jednou z novinek libereckého týmu budou nové dresy pro zápasy na hřištích soupeřů, k nimž budete nastupovat ve žlutočerné kombinaci. Jak se vám to líbí? Byl jsem zvyklý na modrobílou kombinaci a vím, že fanouškům se tahle novinka moc nelíbí. Ale my jako hráči s tím nic neuděláme. Navíc úspěch není otázkou dresů.

Reklama

Související témata: