Hlavní obsah

Nováčky čekají na úvod drsné zkoušky

PRAHA

Hodně drsný začátek čeká na oba nováčky nejvyšší fotbalové soutěže. Kladno i České Budějovice totiž narazí na Spartu Praha, respektive Slovan Liberec.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Kladno se do první ligy vrátí utkáním na Spartě.

Článek

Kladno se coby vítěz druhé ligy vrací do nejvyšší soutěže po šestatřiceti letech. Tehdy šlo jen o roční epizodu a klub při prvním utkání prohrál 5:1 v Trenčíně. Trenér Miroslav Koubek doufá, že návrat nebude provázet ostuda. "Bude to opravdový test naší připravenosti. Na Spartě musíme zahrát především tak, aby nám ten výkon psychicky neublížil pro další pokračování soutěže," přemítá Koubek, přezdívaný český Ferguson.

Sám ve Spartě působil jako hráč a později i jako asistent trenéra Jarabinského, s nímž slavil v roce 1989 double. "Jednoznačným favoritem zápasu jsou domácí, ale necítíme se poraženi a rozhodně nemáme strach. Naším největším nepřítelem nebude Sparta, ale tíha premiéry," míní Koubek, jenž proto kladl velký důraz na přípravu v psychologické podobě. "Půjde o rychlou adaptaci. Věřím, že se klukům nerozklepou kolena."

Kdo vyhraje nadcházející ročník Gambrinus ligy?
Tipujte v anketě Sport.cz!

Trenér loni pátého týmu ligové tabulky Stanislav Griga nebere protivníka na lehkou váhu. "Kladno bude jako nováček plný elánu a odhodlání, což bývá nebezpečné. Stejně tak i naše mužstvo cítí velkou chuť. Naším cílem musí být vítězství. Víme, jak důležitý je úspěšný start," tvrdí Griga, který nemůže počítat s Řepkou, jenž je v trestu za karty z minulé sezóny. Pro zranění jsou mimo Sivok, připraven bude naopak turecký navrátilec Jun a posila z FC Barcelona Sylvestre. Kladenští s největší pravděpodobností pošlou do branky Bičíka, jenž přišel na hostování právě ze Sparty.

Nováček z jihu Čech v závěru druhé ligy uhájil postup i bez reprezentanta Karla Poborského, který se po MS rozhodl pokračovat v kariéře a při domácím návratu Českých Budějovic bude největším tahákem pro fanoušky. Zvláště v souboji s úřadujícím mistrem z Liberce. "Přijede k nám tým, který patří společně se Spartou a Slávií mezi tři nejatraktivnější z naší ligy," láká diváky trenér Jihočechů František Cipro, jenž má mírné obavy, jak budou fanoušci reagovat na netradiční výkop ve 20.15 hodin určený televizním přenosem.

Mistr má zbědovaný útok

Liberec jede k prvnímu utkání se zbědovaným útokem. Sice přišel Pospěch, ale ten je v trestu ještě z minulé sezóny. Stejně tak Holenda. Zdravotní problémy zřejmě nepustí na trávník Dorta. Z ME hráčů do devatenácti let se vrátil teprve v pátek Blažek, a tak šanci zřejmě dostane dvojice Dort-Radzinievičus. "Jsme připraveni, že se na nás bude chtít každý vytáhnout včetně nováčka," říká Vítězslav Lavička, trenér Liberce. Před prvním z třiceti kroků pokusit se obhájit titul bude hráčům opakovat tři věci: "Musíme být pokorní, pracovití a hrát jako tým."

Program 1. kola Gambrinus ligy
SPARTA - KLADNO
sobota 17.00 hŘepka v trestu. Útok zřejmě ve složení Zd. Pospěch, Jun, Šimák.-Na marodce je Drozd, do branky půjde sparťan Bičík.
MLADÁ BOLESLAV - OLOMOUC
sobota 19.00 hPovzbuzeni výhru v poháru chtějí jako uragán i do ligy.-Po sedmi letech zase s trenérem Paličkou.
ZLÍN - SLOVÁCKO
sobota 19.00 hOd 19. dubna v lize nevyhrál, na marodce Švach a Vidlička.-Premiéra 33letého trenéra Plíška. Už 7 zápasů bez prohry.
JABLONEC - MOST
neděle 17.00 hNastoupí Loučka ze Sparty, chtějí vítěznou domácí premiéru.-Na marodce Mendy, nahradí ho exblšanský Pešír.
PŘÍBRAM - PLZEŇ
neděle 17.00 hHned od prvního kola chtějí vyvrátit úlohu outsidera.-Müller a P. Knakal na marodce, nikdy u Litavky nevyhrála.
TEPLICE - BRNO
neděle 17.00 hKaufman v trestu z jara, v lize 18 zápasů bez prohry.-Na marodce Trousil, nejistý start Kuncla a Schustera.
Č. BUDĚJOVICE - LIBEREC
neděle 20.15 h (vysílá ČT4)Právě s Libercem se loučily před rokem s první ligou.-Pospěch a Holenda v trestu, složení útoku s otazníkem.
OSTRAVA - SLAVIA
pondělí 17.15 h (vysílá ČT2)Zraněn je Metelka, v trestu Bystroň, představí nové dresy.-Poprvé v oranžových dresech, v obraně chybí nový kapitán Latka.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava