Hlavní obsah

Grygera ze Sparty nikam nespěchá

Karel Felt

Nejčastější otázka posledních dní na Letné zní: Odejde Zdeněk Grygera, nebo ne? Trenér Jiří Kotrba by si ho samozřejmě dal nejraději pod zámek, protože 23letý borec má za sebou vynikající sezónu. Především na jaře byl nejlepším obráncem nejen Sparty, ale i celé Gambrinus ligy a stal se i základním kamenem Brücknerova reprezentačního výběru.

Článek

"Opravdu z mého pohledu to byla výborná sezóna, i když se všechno nepovedlo, jak jsme si přáli. Nejvíc nás mrzí vyřazení z předkola Ligy mistrů a propadák v Poháru UEFA. V domácí soutěži se nám také zrovna nepovedly všechny zápasy, ale titul jsme získali v předstihu a na to ostatní se historie ptát nebude," ohlédl se za sezónou pravý obránce.

Do Ruska nechce

Na téma jeho odchodu se mu moc mluvit nechtělo. Pár zajímavých nabídek vedení Sparty na stole má. Jednu chvíli to vypadalo, že nejžhavější je z CSKA Moskva, kam v zimě odešel Jiří Jarošík. Jenže Grygerovi se na východ Evropy moc nechce. Raději by si počkal na něco zajímavějšího z jihu nebo západu.

"Samozřejmě záleží na vedení klubu. Určitě má svoji představu, kolik za mne chce peněz. O tyhle věci se nestarám, na to mám manažera. Určitě si chci zahrát venku. Nejvíc by se mi líbila Itálie, ale bude záležet i na tom, jaká přijde konkrétní nabídka. Určitě nemám, kam spěchat. Sparta je u nás nejlepší a mám znovu reálnou šanci zahrát si Ligu mistrů," nabídl svůj pohled na situaci kolem případného přestupu mistr a vicemistr Evropy do jedenadvaceti let a dvojnásobný vítěz Gambrinus ligy.

"Určitě postoupíme"

V reprezentačním dresu měl v únoru impozantní vstup do jara, když dal gól Francouzům v jejich velechrámu v St. Dennis. "Byl to parádní, ale i trochu šťastný gól. Určitě mi moc pomohl. V národním mužstvu je perfektní parta. Máme velice silné mužstvo, které má opravdu reálnou naději postoupit na mistrovství Evropy a tam také něco udělat. Neumím si představit, že v téhle formě, jakou největší opory reprezentace mají, bychom nepostoupili. Důležité je, že chceme vyhrávat, nikoho nepodceňujeme, hrajeme i pro oko diváka a střílíme branky," složil poklonu týmu, jehož je členem.

Grygera sám nejen výborně brání, ale dokáže zakládat útočné akce a rád jde i do jejich zakončení. "Pár šancí jsem zahodil, ale góly dávám rád. Nezapomínám však, že můj prvotní úkol je bránit. Určitě není pravda, že všechno vzadu oddřu za Karla Poborského. On se vrací a našli jsme společnou řeč jak v ofenzívě, tak i v plnění defenzívních úkolů. Jeho příchod do Sparty byl velikým přínosem," konstatoval Grygera a na dotaz, zda raději hraje na pravém okraji nebo levém, s úsměvem odpověděl: "Když si mohu vybrat, tak raději vpravo, ale vlevo mi to také nevadí. Nastoupím tam, kam mě trenér pošle. Hlavně když si zahraji dobrý fotbal," uzavřel povídání.

Reklama

Související témata: