Hlavní obsah

Siegl se dotáhl na Kloze, ale branky hodlá střílet dál

V čele téměř všech statistických rekordů aktuální fotbalové ligy lze nalézt mosteckého útočníka Horsta Siegla. Sedmatřicetiletý kanonýr je totiž nejen nejstarším hráčem domácí nejvyšší soutěže, ale také nejlepším aktivním střelcem a navíc nejpilnějším sběratelem ligových startů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Horst Siegl (vpravo)

Článek

Ale nejen mezi aktivními hráči se Siegl vyjímá: nedělní přesná trefa do jablonecké sítě byla jeho 175. gólem v kariéře a posunula ho na páté místo historického pořadí.

Kolik ligových gólů nastřílí Horst Siegl?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

V čele žebříčku ligových kanonýrů zůstane už zřejmě navždy nepřekonatelný Josef Bican, který nastřílel podle archivářů 447 branek. Siegl se poslední zásahem dotáhl na další legendu, kladenského Františka Kloze. A jak už oznámil po minulé sezóně, zatím se do fotbalového důchodu nechystá.

Siegl prožil nejlepší léta ve Spartě, ale po dalších angažmá v Příbrami a v Plzni znovu ožil v mosteckém dresu. Někdejší sběratel ligových titulů si už ale osobních statistických údajů prý příliš neužívá. "Teď už mě opravdu ta čísla zajímají o trochu méně než dříve. Raduji se především z úspěchů týmu," řekl po nedělním utkání odchovanec karlovarského fotbalu.

Ideální centr

Nedělní branku prý ani nebylo tak těžké vstřelit. "Byl to naprosto ideální centr, který nebylo těžké proměnit. Ale křičel na mě Jirka Novotný, že stál za mnou v ještě lepší pozici," připomněl výčitku svého kamaráda, který se však musel smířit s tím, že každý dobrý kanonýr je tak trochu sobec.

Ze současných hráčů první ligy se může se Sieglovým uměním srovnávat pouze brněnský navrátilec René Wagner, který ke svým 35 brankám v české lize přidal další na rakouských angažmá a na jeho kontě je 117 gólů.

Do elitní desítky nejlepších v Klubu ligových kanonýrů, kam se započítávají ligové góly ve všech nejvyšších soutěžích, má však aktuálně nejblíže reprezentační útočník Jan Koller. Nynější hrotový hráč Monaka nastřílel během své kariéry v české, belgické a německé lize 149 branek a má už jen krok k tomu, aby dostihl nejen na desátém místě Ladislava Kareše (163).

Historické pořadí Klubu ligových kanonýrů:
1. Josef Bican 447, 2. Vlastimil Kopecký 252, 3. Antonín Hájek 191, 4. Oldřich Nejedlý 180, 5. František Kloz a Horst Siegl 175, 7. Miroslav Wiecek 174, 8. Jozef Adamec 170, 9. Ladislav Pavlovič 164, 10. Ladislav Kareš 163.

Reklama