Hlavní obsah

Z bronzové devatenáctky dostal v lize šanci pouze Blažek a zářil

PRAHA

Pouze jediný z mladíků, kteří na nedávném mistrovství Evropy hráčů do devatenácti let v Polsku vybojovali třetí místo, dostal šanci v základní sestavě dosud odehraných zápasů první ligy. Liberecký Jan Blažek se za svou šanci odvděčil výborným výkonem a klíčovým gólem, kterým pojistil výhru svého týmu v Českých Budějovic.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Blažek (č. 28) čeká se spoluhráči na znovuzahájení utkání v Č. Budějovicích po výpadku proudu.

Článek

V Liberci se v týdnu trápili, koho vyslat do útočné dvojice. Jan Holenda i Zbyněk Pospěch nemohli v premiéře hrát kvůli karetnímu trestu z minulé sezóny, Filip Dort se v týdnu zranil. A tak kouč Vítězslav Lavička sáhnul po dravém mládí a dobře udělal: Blažek byl totiž stálým nebezpečím pro jihočeskou defenzivu a jeho branka po sprinterském souboji s veteránem Skálou bude určitě kandidovat na nejhezčí gól kola, který bude vyhlašovat Česká televize.

Kolegové Lavičky u dalších prvoligových týmů dostatek odvahy k zařazení mladíků nenašli a možná na to doplatili. Zatímco Blažek na nedávném šampionátu, z něhož se fotbalisté vrátili až ve čtvrtek, spíše pouze střídal, hlavní reprezentační opory velkou šanci nedostaly.

Mladíci musejí odpočívat

Překvapilo to především u brněnského útočníka Marka Střeštíka, nejlepšího českého hráče na turnaji; ten šel na hřiště až na poslední půlhodinu a to ještě jen kvůli tomu, že Wagner byl po poločasovém ošetřování otřesen. Domácí Martin Fenin dostal šanci dokonce jen na pouhých osmnáct minut v zoufalém závěru, kde se Teplice snažily za každou cenu zlomit nepříznivý vývoj zápasu.

Ale i trenéři dalších ligových týmů usoudili, že mladíci musejí odpočívat a řada z nich se tak nedostala ani na lavičku náhradníků. Jen z tribuny, či z televizní obrazovky mohli sledovat zápasy svých spoluhráčů například Jiří Jeslínek (České Budějovice), Marek Jungr (Sparta), Ondřej Kúdela s Jakubem Marešem (oba Slovácko), kapitán devatenáctky Jan Šimůnek zahříval proti mateřské Spartě pouze kladenskou lavičku.

Šanci rozšířit počet mladíků v akci má ale v pondělním utkání ještě několik hráčů v souboji Ostrava - Slavia; v kádrech obou soupeřů figuruje totiž celkem pět fotbalistů úspěšného mužstva.

Reklama