Hlavní obsah

Byl na odpis! Místo potupného vyhazovu je ale sparťan po roce zase v nároďáku

Praha

Ostudná bezgólová remíza s Ázerbájdžánem byla na dvanáct měsíců posledním představením útočníka Václava Kadlece v národním dresu. Před rokem ve Vítkovicích nedokázal stejně jako zbytek českého elitního výběru pokořit defenzívu outsidera. Nynější návrat do reprezentace před čtvrtečním duelem v Baku bere 25letý hráč Sparty jako nečekanou šanci.

Turbulence ve fotbalovém životě Václava Kadlece. Nedávno nebyl ani v sestavě Sparty, teď se vrací do reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nepočítal jsem s pozvánkou. Ještě před pár týdny mi nezbývalo než jen doufat v místo ve Spartě. Natož abych snil o reprezentaci. Všechno ale vzalo nečekaný obrat a jsem moc rád. Alespoň je vidět, že když člověk v něco věří, vyplatí se bojovat," vykládal Kadlec při  srazu české reprezentace, kterou čekají duely ve čtvrtek v Ázerbájdžánu a v neděli se San Marinem.

Podzim v podání sparťanského útočníka je hodně divoký. Vždyť trenér letenského týmu Stramaccioni v jednu dobu vyhlašoval, že s Kadlecem vůbec nepočítá.

„Přišlo hodně nových kluků. Hrozilo, že nebudu mezi hráči do základní sestavy. Ale nenapadlo mě, že bych se mohl dostat do situace, kdy vůbec nebudu v nominaci k zápasům," přiznal.

V Baku bere jen výhru

Jenže děj nabral nečekaný obrat a mladý útočník se usadil v sestavě Sparty. „Řešil se můj odchod, ale i tak jsem se snažil zachovat chladnou hlavu a nedělat nesmysly. Řekl jsem trenérovi i vedení, že mám Spartu rád a chci za ni bojovat. Nežádal jsem garanci místa v sestavě. Jen jsem chtěl vědět, že dostanu šanci," vysvětlil borec, jenž v reprezentaci debutoval v říjnu 2010.

Tehdy jej nasadil Michal Bílek v Lichtenštejnsku. A Kadlec se trefou na 2:0 stal v 18 letech, čtyřech měsících a 22 dnech nejmladším střelcem v historii české reprezentace.

Od té doby si připsal jen patnáct startů a tři góly. „Vypadl jsem v době, kdy se kvalifikace rozjížděla. Ani tehdy jsem k výsledkům moc nepomohl. Dvě remízy a ztráta z úvodu už se promítaly - kluci pořád jen něco doháněli," krčil rameny Kadlec.

Doufá, že návrat bude veselejší než poslední reprezentační start. „Vůbec si nechci představit, že bychom podruhé v kvalifikaci neměli porazit Ázerbájdžán. Kvalita je na naší straně," přemítal Kadlec před cestou do Baku.

Kdo zvítězí ve čtvrtečním zápase kvalifikace o MS v Rusku 2018?
Ázerbájdžán
47,5 %
Nikdo, zápas skončí remízou
19,6 %
Česká republika
32,9 %
Celkem hlasovalo 8133 čtenářů.

Reklama

Související témata: