Hlavní obsah

Sparťan posadil viktoriána na lavičku. A Dúbravka s Kozáčikem půjdou hned proti sobě!

Praha

Tradičně vyhrocený duel s řadou pikantních srovnání. Minisouboj slovenských brankářů mezi ně rozhodně patří! Letenský Martin Dúbravka dochytal nešťastnou kvalifikaci fotbalového mistrovství světa jako jednička a posadil tak v reprezentaci Matúše Kozáčika na lavičku. A hned v prvním ligovém kole po přestávce půjdou v duelu Sparty s Plzní proti sobě...

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Sparťan Martin Dúbravka dochytal kvalifikaci jako slovenská jednička na úkor plzeňského Matúše Kozáčika...

Článek
Fotogalerie

Černý Petr zůstal v ruce právě Slovákům. Jako jediný tým z druhých míst si nezahrají baráž o postup na mistrovství světa v Rusku.

Závěr kvalifikace jim každopádně zjevil nečekanou hvězdu. Brankáře Martina Dúbravku, který čaroval v Anglii i ve Skotsku, kde ho v dlouhém oslabení překonal jen vlastní kapitán Škrtel.

„Soupeřův brankář byl famózní," složil mu poklonu i Gordon Strachan, trenér Skotů.

Nejdřív záskok, potom jednička

Dúbravka naskočil do branky v půlce kvalifikace místo zraněného Matúše Kozáčika. Tradiční jednička se však uzdravila a před klíčovou bitvou o všechno v Hampden Parku trenéři řešili dilema. Nechat mezi tyčemi mladšího Dúbravku, nebo do branky vrátit osvědčeného Kozáčika?

Rozhodli se pro Dúbravku, což podle průběhu zápasu i hodnocení slovenských médií byl šťastný krok. Byť Slováci nešťastně prohráli 0:1, gólman odchytal i poklidný závěrečný domácí zápas s Maltou (3:0).

Těsně před vzájemným duelem v české lize tak sparťan udělal z viktoriána v národním týmu náhradníka...

V reprezentaci jsou jedna parta, jeden tým

„Nevnímám situaci tak, že jsem Matúše vytlačil ze sestavy. Jsme jedna parta, jeden tým. Dlouho jsem ho podporoval, nyní se role možná jen na chvíli otočily," ujišťuje Dúbravka v rozhovoru pro server pravda.sk.

„Neexistuje žádné pravidlo, že teď jsem chytal já a příště se zase postavím automaticky mezi tyče. Všichni brankáři máme v mužstvu výborné, nadstandardní vztahy. Celý národní tým drží spolu, což je velmi důležité," dodává letenský gólman.

Jeho výkon ve Skotsku měl velkou odezvu. „Reakcí bylo mnoho. Z mého pohledu památný zápas, jen mě mrzí, že nedopadl jinak. Dostal jsem množství povzbudivých esemesek a také mnoho motivačních, abych na sobě pracoval dál. A jasně, ozvali se i sparťané," usmívá se Dúbravka.

Vzájemné duely jsou vždy vypjaté

Pokud však jde o ligu, jednoznačně navrch má mazák z Plzně. Zatímco jeho Viktoria ještě neztratila ani bod, pátá Sparta na ni ztrácí po devíti kolech propastných 12 bodů. A pokud doma lídra neporazí, může titul definitivně odepsat...

„Výsledkově se Spartě nedaří, ale zvedla se. Vzájemné duely jsou vždy vypjaté. Ať už atmosférou kolem, nebo zápasem samotným. Věřím, že jsme si během přestávky odpočinuli a budeme připravení. Musíme k utkání přistoupit na sto procent," líčí exsparťan Matúš Kozáčik v rozhovoru pro klubový web.

Skutečnost, že znovu nastoupí proti svému bývalému týmu, teď navíc i proti reprezentačnímu kolegovi, bere s nehybnou tváří hráče pokeru.

„Samozřejmě se mi vybaví, že jsem ve Spartě působil. Nijak specificky však zápas neberu," říká Kozáčik.

Utkání 10. ligového kola Sparta - Plzeň se hraje v neděli od 18:00. Přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama