Hlavní obsah

Vrba satisfakci necítil. Vždy jsem se rozhodl správně, vysvětloval, proč duel se Spartou nebral prestižně

zp, dosSport.cz

Duel se Spartou měl pro něho obzvláště pikantní příchuť. Vždyť na Letnou Pavla Vrbu na jaře lákali ještě než se rozhodl pro návrat do Plzně, vždyť přímý střet s koučem Stramaccionim byl vlastně konfrontací mezi českou a italskou trenérskou školou, což bylo téma, na které Vrba před startem ligy také narazil. Po šlágru kola by měl být navýsost spokojen, neboť nedělní konfrontace vyzněla v jeho prospěch, stejně jako v něj vyznívá celý dosavadní průběh ligového podzimu.

Trenéři po zápase Sparta - Plzeň (Vrba)Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Sparta prohrála na Letné s Plzní 0-1

Byl pro vás zápas o to prestižnější, že šlo o zmiňovanou konfrontaci české a italské trenérské školy? Cítíte satisfakci, že i v přímém souboji jste měl navrch vy?

Na vás je, abyste posuzovali a hodnotili...

A co rekordní tažení na úvod ligy čítající už deset vítězství v řadě, což žádný jiný klub v historii samostatné české ligy kromě vaší Viktorie nesvedl? Ten také necháte bez hodnocení?

Podobné rekordy mě opravdu nezajímají. Za ně prémie nedostanu, takže budu raději první po třicátém kole, i když třeba s několika prohrami.

Cítil jste alespoň satisfakci z toho, že jste vyhráli na Spartě, která na jaře o vaše služby moc a moc stála?

Neberu to jako satisfakci. Rozhodoval jsem se prostě mezi dvěma kluby, přičemž jednání Sparty bylo velice korektní a já od ní dostal hodně lákavou nabídku. Znalost prostředí a hráčů nakonec mluvila ve prospěch Plzně, nic jiného v tom nebylo.

Asi teď svého rozhodnutí nelitujete, když po deseti kolech vládnete lize tak suverénně?

Já hodnotím všechna svá rozhodnutí kladně. Vždy jsem se rozhodl správně.

Aby ne, když máte na Spartu po odehrané třetině ligy k dobru už patnáct bodů, takže Pražané jsou ze hry o titul už vlastně odepsaní.

Situace Sparty je momentálně hodně složitá, ale nic nevzdá a může se stát, že ještě zamíchá tabulkou.

Vážně?

Kde je psáno, že se jí nepovede v příštích deseti kolech to, co nám v prvních deseti? Její trenér nebyl a není v jednoduché situaci, protože přišel do nového prostředí a musel poznávat hráče, ale v posledních kolech už jdou výkony Sparty nahoru. Proti nám podala nejlepší výkon v sezóně, protože takovou snahu a tolik chutě jsem od ní v předchozích zápasech neviděl.

I tak jste ji porazili...

Ale se štěstím a proto, že jsme na výhru nedosáhli kvalitou, jako tomu v Liberci nebo Mladé Boleslavi, ale vybojovali ji srdcem. V ofenzivě jsme ztráceli míče, nebyli tak aktivní, jak jsem si představoval, nedostávali jsme se do brejků, které jsme měli v plánu.

Že by se na Spartě už přece jen začal projevovat vliv trenéra Stramaccioniho?

Nový trenér potřebuje na adaptaci čas, aby poznal prostředí a hráče. Je to stejné, jako u hráčů, když přijdou do nového klubu. Zvlášť zahraničního. Pak ovšem záleží na majiteli, kolik prostoru trenérovi dá, ale to je věc Sparty. Proti nám hrála velice dobře, větší sehranost se na ní už projevuje, velká snaha a chuť byla na soupeři rovněž patrná.

Přesto jste měli navrch.

Ale i v naší hře se objevují hluchá místa, jsou v ní lepší i horší pasáže, nejedeme zase až tak suverénně, jak naznačuje bodový zisk. S ním jsem samo sebou maximálně spokojený, ale je to i proto, že jdeme štěstí naproti. Ve všech zápasech projevují hráči obrovskou bojovnost, a když se k tomu přidá i kvalita, vrací se to ve výsledcích.

A v osmibodovém náskoku, který máte na druhou Slavii, a patnáctibodovém na Spartu. Svědčí to o vaší výjimečnosti, nebo spíše signalizuje, že liga nemá takovou kvalitu, jako v dobách vaší první plzeňské trenérské éry?

Liga je podle mého kvalitnější, než když jsem k do ní poprvé přišel, o tom jsem přesvědčen. Zkvalitňuje se i tím, že do ní přichází hráči, kteří by o ni dřív ani nezavadili.

Jak ale potom vysvětlíte, že už po odehrané třetině soutěže máte takový náskok? Je Plzeň silnější než při vašem předchozím angažmá?

Když jsem přicházel do Plzně poprvé, figurovala někde na jedenáctém či dvanáctém místě a byli jsme vlastně ve stejné situaci, v jaké se nyní nachází Sparta. Můj předchůdce Jarda Šilhavý odvedl v Plzni obrovskou práci, protože přivedl hráče, kteří neměli v jiných klubech prostor, poskládal kádr, ale měl smůlu, že se nedostavovaly výsledky. Já vlastně přišel k hotovému mužstvu, které se chytilo a za dva roky jsme získali titul. A že nyní máme po deseti kolech náskok, jaký máme, to nemluví o kvalitách ligy tehdejší a současné, stejně jako to nevypovídá o mužstvu Plzně a jeho kvalitách při mém prvním a nynějším angažmá.

Reklama

Související témata: