Hlavní obsah

Famózní debut a dárek Jinochovi. Jen škoda, že nedorazila přítelkyně, mrzelo hrdinu Vysočiny

Jihlava

Vůbec poprvé nastoupil v nejvyšší soutěži od první minuty a byl to pro něj debut z říše snů. Jihlavský záložník Jan Záviška rozsekl dvěma trefami během pouhých dvou minut sobotní bitvu 13. ligového kola s Libercem. "Před zápasem jsem si hlavně přál vítězství. Góly byly už jen třešničkou na dortu," usmíval se dvaadvacetiletý záložník.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Střelec dvou gólů Jihlavy Jan Záviška má tah na branku. Ukázal to v utkání 13. kola s Libercem.

Článek
Fotogalerie

Doposud sbíral ligové starty jen sporadicky, vždyť v minulé ligové sezóně naskočil v šesti duelech do závěrečných minut a v probíhající odehrál dohromady jen 37 minut. Tentokrát se ale dočkal premiérové nominace do základní sestavy a fanoušky nadchl výtečným výkonem.

"Máme velkou marodku, ale nasazení Závišky do základu nebyla z nouze ctnost. Honza si své místo zasloužil. Každopádně zápas mu vyšel fantasticky a přeji mu to, protože to je poctivý kluk," vysvětlil trenér Vysočiny Ivan Kopecký.

"Že nastoupím, jsem věděl od pátku. Během týdne jsem trochu doufal, že bych mohl naskočit od začátku nebo v průběhu zápasu, protože se mi dařilo a cítil jsem se dobře," přiznal Záviška, který za stavu 1:1 srazil Slovan dvěma zásahy v rozmezí 36. a 38. minuty. "Při prvním gólu jsem vyběhl a doufal, že to není ofsajd. Pak jsem se jen soustředil na to, abych obhodil gólmana. A ten druhý gól z voleje? Hned jsem věděl, že budu střílet z první," komentoval své velké momenty mladík, jenž si pod trenérem Zdeňkem Ščasným zahrál i za áčko pražské Sparty.

Pokladník mu to sečte

V jihlavské kabině byl po cenném triumfu opěvovaným mužem. "Vytleskávali mě, ale netuším, kolik budu muset dát do kasy. Lukáš Vaculík mi to ale určitě nějak vyčíslí," culil se Záviška, jehož na tribuně podporovali kamarádi a rodinní příslušníci. "Nebyl tady jen ségřin přítel a moje přítelkyně. Škoda, že nemohla přijet, ale ona dorazí zase příště," ujistil Záviška.

Jeho mužstvo zaskočilo favorita, když zejména v prvním poločase bavilo diváky ofenzívním fotbalem. "Dobře jsme bránili z bloku a do velkých šancí jsme soupeře tolik nepouštěli," liboval si hrdina duelu.

Jihlavští se radovali z třetí výhry v tomto ročníku, kterou darovali sportovnímu řediteli Josefu Jinochovi k nedělním padesátým narozeninám. "V Liberci hrál a myslím, že z výhry má stejně velkou radost jako my," uvedl Kopecký.

Reklama

Související témata: