Hlavní obsah

Plzeň - Slavia 1:0Viktorii nezastavila ani mistrovská Slavia, po Kolářově parádě je liga nejspíš rozhodnutá

MinutaMin. Tým Hráč Akce
79. Kolář 1 : 0
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Ani mistrovská Slavia nedokázala zastavit suverénní pochod plzeňské Viktorie fotbalovým podzimem. Liga je tak nejspíš rozhodnuta, protože po třinácti kolech má Vrbův tým na druhou Olomouc k dobru už třináct bodů a na třetí Slavii dokonce čtrnáct. Pražané se přitom snažili lídra ve šlágru podzimu alespoň přibrzdit. Ještě jedenáct minut před koncem drželi bezgólový stav jenže domácí kapitán Kolář remízu rezolutně odmítl. Nádhernou střelou zpoza šestnáctky rozhodl nejen zápas, ale nejspíš celý ligový ročník.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Michael Krmenčík z Plzně a Jakub Jugas ze Slavie v běžeckém souboji během šlágru 13. kola HET ligy.

Článek
Fotogalerie

Josefu Hušbauerovi se nelíbí velká rotace ve Slavii

Trenér Pavel Vrba po výhře nad Slavií

Trenér Jaroslav Šilhavý po prohře v Plzni

S nebezpečným výpadem přispěchala Plzeň brzy. Přihrávka Kopice na nehlídaného Petrželu nabíhajícího do šestnáctky však postrádala přesnost, takže Slavia první příležitost Viktorie přečkala a od třetí minuty si dávala na kontry domácích hráčů náramný pozor.

Vrbův tým je sice v partituře měl, jenže v takticky vedené partii se k nim nedostal. Slavia totiž narušovala plzeňskou kombinaci už u půlící čáry, snažila se držet míč a hrát na jistotu, aby veškeré nebezpečí bourala dřív, než se mohlo narodit.

Dařilo se jí to, takže nebezpečných momentů se před Laštůvkou příliš nenarodilo. O to největší se vlastně postaral stoper Jugas, který posílal svému gólmanovi malou domů tak nepřesně a nečekaně, že si Laštůvka musel zasprintovat, aby balón dostihl.

To Kozáčikovi nebylo ani takovéto vzrušení dopřáno, protože se v úvodu střetnutí sice musel natáhnout po střele Škody, ale k dalšímu pořádnému zákroku už ho Pražané do přestávky nedonutili.

Hrálo se mezi šestnáctkami, neboť do rizika se nemínilo pustit ani jedno mužstvo. Až o přestávce dostali nejspíš hráči víc volnosti, takže nejdříve Škoda a šest minut po něm hlavičkující Krmenčík se mohli postarat o klíčový moment zápasu.

S přibývajícími minutami bylo totiž zřejmé, že ostře sledovaná partie bude o jedné chybě a jednom gólu. Škoda ovšem bránu minul, domácí snajpr se v šanci ještě větší z malého vápna mezi tyče také netrefil, a protože ani standardní situací si nedovedl žádný z aktérů pomoci, drželi oba gólmani dlouho čisté konto.

A to přesto, že průnik střídajícího Zemana a hlavička Koláře mířící těsně nad břevno si o zúročení zvýšené plzeňské aktivity v posledních dvaceti minutách říkala.

Domácí kapitán to tak ovšem mínit nenechal. Jedenáct před koncem po přihrávce Kopice proto Kolář ještě za hranicí šestnáctky napřáhl a parádní střelou rozhodl nejen zápas, ale nejspíš i ligový rébus.

13. kolo první fotbalové ligy:
Viktoria Plzeň - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 79. Kolář. Rozhodčí: Příhoda - Nádvorník, Paták. ŽK: Hájek - Bořil, Van Buren. Diváci: 11.640 (vyprodáno).
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava (84. Živulič), Hrošovský - Petržela (62. Zeman), Kolář, Kopic - Krmenčík (88. Řezníček). Trenér: Vrba.
Slavia: Laštůvka - Bořil, Jugas, Deli, Sobol - Ngadeu, Rotaň (71. Stoch) - Van Buren (80. Necid), Hušbauer, Zmrhal (60. Sýkora) - Škoda. Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: