Hlavní obsah

Statistika: Záviška sestřelil Liberec, navíc vytvořil podzimní rekord mezi sprintery

Praha

Zařadil se k nějvětším hrdinům víkendu. Dvaadvacetiletý záložník Jihlavy Jan Záviška zazářil v utkání 13. ligového kola s Libercem, jemuž vstřelil dva góly. Kromě střelecké produktivity se však fotbalista Vysočiny ukázal i běžecky, neboť ve sprintu urazil rovných 497 metrů. Jedná se o rekordní výkon dosavadního průběhu sezóny.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavští fotbalisté Martin Nový a Jan Záviška slaví gól v síti Liberce. Jihlava vyhrála 3:1 a už není poslední.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacetiletý Záviška je hráčem Jihlavy od loňského léta, kdy přišel coby talentovaný odchovanec pražské Sparty. Svou premiérovou sezónu na Vysočině strávil jen v juniorském týmu, letos na podzim si už ale nahlas říká o výraznější šanci. Zvlášť po zápase, v němž podal zřejmě nejlepší výkon své dosavadní kariéry.

Poprvé v základní sestavě - a hned první dvě ligové trefy, které navíc přinesly Vysočině důležitou výhru 3:1. A jako přídavek parádní porce 497 metrů ve sprintu, jež ze Závišky udělala nejlepšího sprintera kola. Ba co víc, jedná se dokonce o rekord letošního podzimu. Zatím ho od prvního kola držel baníkovec Bronislav Stáňa, který sprintoval 434 metrů.

Pikantní přitom je, že by Záviška nejspíš vůbec nenastoupil nebýt rozsáhlé marodky Jihlavských... "Těžko říct, zda by jinak hrál. Svým přístupem k povinnostem i zvyšující se kvalitou si ale základ zasloužil. Jsem rád, že mu zápas vyšel a moc mu to přeju," uvedl Ivan Kopecký, kouč Vysočiny.

Na třetí příčce mezi sprintery se umístil Záviškův spoluhráč Davis Ikaunieks. Na druhou pozici se vměstnal liberecký Milan Kerbr, na čtvrtou další zástupce Slovanu Martin Graiciar. Pátý skončil teplický Jan Rezek, jenž si ale přičetl nejvíc sprinterských náběhů (24).

Mezi maratónci se stejně jako v minulém kole dostal na špici dvaadvacetiletý Martin Hašek, jenž i přes svůj mladý věk patří k lídrům mužstva z vršovického Ďolíčku. V utkání se Zlínem zaznamenal 12 150 metrů a proti Olomouci svůj výkon ještě o 82 metrů vylepšil, což ho znovu dovedlo k první pozici této zajímavé statistiky.

Že mají klokani ve středu zálohy opravdové dříče, ale dokládá i šestatřicetiletý Josef Jindřišek, který s metou 11 863 metrů obsadil skvělou třetí příčku za druhým Frederikem Bilovským z Dukly. Čtvrtý byl Bilovského spoluhráč Daniel Tetour, pátý liberecký reprezentant Vladimír Coufal.

Reklama