Hlavní obsah

Tápající Spartu má v lize probrat změna rozestavení

PRAHA

Změna rozestavení a herního systému má probrat tápající fotbalisty pražské Sparty v nejvyšší soutěži. Pražané v dosavadních třech ligových kolech dali jediný gól a jejich kouč Stanislav Griga se před sobotním duelem s Příbramí rozhodl pro radikální řešení. Po návratu kapitána Tomáše Sivoka vsadí na hru se čtyřčlennou zálohou a pouze s dvěma hrotovými útočníky.

Článek

Čtvrté ligové kolo otevře už dnešní předehrávaný duel Jablonce s Mladou Boleslaví, protože Středočechy ve středu čeká odveta třetího předkola Ligy mistrů proti Galatasarayi Istanbul. Šest zápasů se hraje během soboty a neděle, v pondělí kolo uzavře souboj Slovácka s Ostravou.

S napětím se bude čekat na to, jestli mistrovský Liberec na hřišti poslední Olomouce v sobotu potvrdí výtečný start do ligy a prodlouží vítěznou sérii, kterou umocňuje i neprůstřelnost gólmana Marka Čecha. Pro Slovan to bude generálka před středečním odvetným utkáním třetího předkola Ligy mistrů na půdě Spartaku Moskva.

O osudu Grigy napoví duel s Příbramí

V sobotu se v akci představí i Sparta. Její trápení začíná utahovat pomyslnou smyčku nad Grigovým trenérským působením. Další ztráty by mu zřejmě vedení neodpustilo a je zřejmé, že pro jeho další osud bude mít duel s Příbramí velkou důležitost. Slovenský kouč ustoupí od prosazování zatím neúčinného systému 4-3-3 a po uzdravení Sivoka sestaví čtyřčlennou zálohu.

Jak dopadne zápas Sparta - Příbram?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

"Abychom mohli naplno zužitkovat potenciál Sivoka a Sylvestreho, musíme upravit i rozestavení. Slibujeme si od Sylvestreho, že rozvine své kreativní schopnosti, které prokazuje v tréninku," řekl Griga, pro kterého to bude 70. zápas v roli trenéra týmu české první ligy. Sparta porazila Příbram pouze v jednom z posledních devíti utkání, letos však ještě v lize neinkasovala. Naproti tomu ale stojí bídná útočná produktivita.

Příbram však na Letné nehodlá hrát roli obětního beránka, na kterém se domácí snadno chytí. "Ještě jsme v sezóně neprohráli a rádi bychom to dodrželi i na Letné," uvedl trenér Pavel Tobiáš. Tvrdí, že Sparta nemá horší tým než dřív, jen jí prý nevychází koncovka.

Hanáci se potopili na dno tabulky

Olomouc se po 22 letech potopila na dno tabulky a teď jí navíc přijde do cesty rozjetý Liberec, který ještě v lize neztratil ani bod. Sigma v těžké situaci potřebuje vítězství, remíza ji neuspokojí. "Musíme myslet na víc než jenom na bod. Přestože narazíme na nejkompaktnější mužstvo v lize, musíme hrát opravdu aktivně," řekl trenér Vlastimil Palička, jehož odvolání žádali olomoučtí fandové už po minulém bídném výkonu v Ostravě.

Severočeši chytili formu hned na prahu sezóny, jako jediný tým v lize mají plný počet bodů. Na Hané se chtějí vnitřně uklidnit před středečním zápasem roku, odvetou předkola Ligy mistrů v Moskvě. "Rádi bychom si udrželi současnou výkonnost a pohodu," přál si asistent kouče Vítězslava Lavičky Michal Zach. Liberec ale na Andrově stadiónu nevyhrál už více než osm let.

Také Brnu se v úvodu sezony daří: mužstvo zatím neprohrálo, neinkasovalo a nastřádalo pět bodů. Nyní jej prověří pražská Slavia, na kterou trenér Josef Mazura hodlá vyrukovat s útočnou hrou. "Věřím, že si tlakem vytvoříme stejné šance jako v posledním domácím zápase se Zlínem. A také je snad budeme proměňovat. Slavia měla v posledním zápase proti Liberci problémy právě v obranné fázi," připomněl Mazura nedělní prohru sešívaných 0:2.

Jarolím věří ve zlepšení defenzívy

Tu by ale Pražané v jihomoravské metropoli rádi napravili. V Brně navíc umějí zabodovat, v posledních šesti zápasech zde prohráli jen jednou. "Věřím, že ztrátu z utkání s Libercem napravíme. Ale musíme se vyvarovat individuálních chyb," poukázal kouč Karel Jarolím na hrubky v obraně, které jeho tým stály bodový zisk v duelu s Libercem.

Plzeňští fotbalisté mají na kontě dvě remízy ze hřišť soupeřů, smolnou domácí prohru se Spartou a před zápasem s Teplicemi, s nimiž doma loni promarnili tříbrankový náskok, touží konečně po první letošní výhře. "Připravujeme se hlavně na nebezpečné standardní situace a také výborné ofenzivní hráče Džeka, Verbíře a nyní i Dorta," uvedl asistent trenéra Michala Bílka Zdenko Frťala.

Teplice vyrazí do Plzně povzbuzené minulým jedinečným vítězným obratem proti Slovácku, který zosnovaly díky třem nastříleným brankám v závěrečných 22 minutách. Severočechy letošní premiérový tříbodový zisk zdravě namlsal. "Aby vítězství nad Slováckem zvýraznilo svou hodnotu, tak ho musíme co nejdřív potvrdit. A první příležitost máme v Plzni. Přeci jen nám chybí dva body, které jsme ztratili v úvodním kole s Brnem," uvedl trenér Vlastislav Mareček. Poprvé bude moci využít i útočníka Filipa Dorta, který přišel v týdnu na roční hostování z Liberce.

V Mostu nepanikaří

Most čeká na ligovou výhru už sedm zápasů a potřebuje se chytit, teď ho čeká nováček z Českých Budějovic. Bude to první vzájemné utkání těchto týmů v nejvyšší soutěži. "Herně jsme snad s výjimkou utkání proti Příbrami nezklamali. Ale nepanikaříme, všechno může změnit jedna výhra," tvrdil trenér Zdeněk Ščasný, který už možná bude moci v neděli nasadit nedávného reprezentačního gólmana Martina Vaniaka, jehož přestup z Panioniosu Atény na sever Čech se dotáhne možná ještě dnes.

Jihočeši mají také v kolonce výher nulu, stejně jako u vstřelených branek. "Je to hlavně o psychice, snad to už prolomíme," prohlásil trenér František Cipro, který upozornil hlavně na silnou domácí osu: stopera Novotného, záložníka Pilaře a kanonýra Siegla.

V ofenzivě se trápí i druhý ligový nováček Kladno. Středočeši sice v úvodním kole šokovali bezbrankovou remízou na Spartě, ale po prohrách s Jabloncem a v Příbrami klesli na předposlední místo a dýchá se jim mnohem hůř. "Tři zápasy jsme nedali gól, ale v tréninku na tom hodně pracujeme, hlavně na zvýšení důrazu v koncovce. Kluci se tomu nepoddávají, to je důležité," řekl trenér Miroslav Koubek.

Zlínu vrátilo psychickou pohodu první letošní ligové vítězství nad Mostem, což mužstvo před výjezdem na Kladno patřičně povzbudilo. "Kladno má výbornou defenzivu, svědčí o tom i bezbranková remíza se Spartou. Na druhé straně ještě nedalo gól a tuto bilanci bude chtít konečně prolomit. Musíme odvést poctivý výkon v obraně, z něhož bude vycházet naše taktika," uvedl kouč Petr Uličný.

Program 4. kola:
Pátek 18. srpna:
16:30, FK Jablonec - FK Mladá Boleslav.
Sobota 19. srpna:
17:00, Sparta Praha - Marila Příbram,
19:00, Sigma Olomouc - Slovan Liberec.
Neděle 20. srpna:
17:00, Viktoria Plzeň - FK Teplice, SIAD Most - Dynamo České Budějovice, SK Kladno - Tescoma Zlín,
20:15, 1. FC Brno - Slavia Praha.
Pondělí 21. srpna:
17:15, 1. FC Slovácko - Baník Ostrava.

Reklama