Hlavní obsah

Petržela sice návratem riskuje, ale nebojí se

Užíval si mimořádně dlouhého volna, které neměl dvacet let. Kvůli vazbě na místa, kde s fotbalem začínal, však Vlastimil Petržela v pondělí ze dne na den skončil s lelkováním. V Olomouci, kde s vrcholovým fotbalem začínal a vrací se sem po pětadvaceti letech, se vrhnul do trenérské práce.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

"Ještě jsem trénovat nechtěl," říká Petržela, který na začátku května skončil na postu hlavního kouče Zenitu Petrohrad. "Volno jsem neměl hodně dlouho. Rozhodl jsem se však pomoct kamarádům, které tady mám," prohlásil muž, jenž od roku 1987 postupně vedl pět let Slavii Praha, pak tři roky Slovan Liberec, následovala ani ne rok dlouhá štace ve Spartě Praha, pak přišlo šest let v Bohemians Praha, půl rok v Mladé Boleslavi a čtyři sezóny v Zenitu Petrohrad.

V Rusku, kde byl prvním zahraničním trenérem, sklízel velké úspěchy. Se Zenitem skončil druhý a třetí v ruské lize, slavil vítězství v ruském Ligovém poháru a postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. Olomouc má však momentálně úplně jiné starosti. V tabulce je poslední. "Je to riskantní krok. O záchranu jsem nikdy nehrál, neumím to. Bude to pro mě něco nového," přemítá zkušený trenér.

Uspěje Petržela v lize s týmem Olomouce?
Hlasujte v anketě Sport.cz na konci článku!

Z olomoucké mise strach nemá. "Rozhodně se nebojím. Kdysi jsem ve Slavii střídal trenéra Jareše a na jaře jsme pak neprohráli ani jeden zápas," vzpomíná na doby dávno minulé trenér, jenž proslul nesmlouvavou kondiční přípravou a dodržováním tvrdého řádu. "Fotbal, to je především disciplína," naznačuje, že na svých hodnotách nehodlá nic měnit.

Petrželovi je vlastní také sázka na mladé hráče. Podobným směrem se možná vydá i v Olomouci. Však také hned včera sledoval druholigové utkání olomoucké rezervy nabité mladíky s Jakubčovicemi. Se změnami se však nechce unáhlit. "Přišel jsem, abych pracoval s tím, co je. Nejprve hráče musím poznat, ta jména mi vůbec nic neříkají. Ale to je stejné jako v Zenitu. Když jsem tam přicházel, taky jsem vlastně nikoho neznal," konstatuje Petržela, jenž viděl živě sobotní zápas Olomouce s Libercem.

Nenávidím hrát s jedním útočníkem

Připustil, že situace, ve které se Sigma nachází, má k ideálu daleko. "Výchozí pozice je špatná," připouští třiapadesátiletý rodák z Prostějova. Optimismus mu však neschází. "Během podzimu se musíme dostat do středu tabulky a na jaře se pokusit hrát o poháry," prohlašuje odvážně Petržela. Změny chystá v taktice. "Určitě nebudu hrát s jedním útočníkem, to doslova nenávidím," prohlašuje nový trenér v narážce na systém, který naposledy uplatnil jeho předchůdce.

Reklama

Související témata: