Hlavní obsah

Cenná výhra, jásá zatejpovaný Kolář. Rozlučku s Nezmarem nesl těžce

Hynek PreislerSport.czPrávo

Proti rozjetému týmu z Hané neměl liberecký gólman Ondřej Kolář tolik práce jako ostatní soupeři Sigmy v průběhu podzimu. Však přímo na branku hosté vystřelili jen dvakrát. Přesto si 23letý brankář vysloužil několika skvělými zákroky potlesk. Vychytal čisté konto a Liberec se po výhře 1:0 přiblížil Olomouci na dva body.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Liberce Ondřej Kolář.

Článek

„Byl to pro mě hodně nepříjemný zápas. Šel jsem do něj, i když jsem si něco udělal s vazy v kotníku. Ale chtěl jsem poslední zápas odchytat, což se mi povedlo a jsem rád, že jsem ho udržel s nulou, vstřelili jsme jeden gól a vyhráli."

Trenér věděl o vašich zdravotních problémech?

„Jasně. Šel jsem dříve z rozcvičky, abych to zatejpoval. Doufal jsem, že se to podaří a že vydržím. Jsem rád, že jsem to dochytal."

Omezoval vás nějak tejp?

„Samozřejmě to trochu omezuje, protože noha je zpevněná a nemůžu s tím tolik pohybovat. Ale v tom adrenalinu při zápase to nevnímáte, jen při odkopech. Když jsem odkopával levou nohou, tak jsem se vždy snažil dát jen ránu, aby to letělo co nejdál. A kam, to jsem už nevěděl."

Kdy vám bylo v utkání nejvíc úzko?

„Na jeho konci v 86. minutě, kdy jsem tam reflexivně mávl rukou a hlavičku (Jakuba Plška) vyrazil do strany. To byl pro mě asi nejdůležitější zákrok."

Jakub Plšek ještě předtím zahodil i největší šanci Olomouce, když sám před vámi střílel vedle tyče. Po utkání litoval, že vám místo toho neudělal kličku. Bylo těžké tuhle situaci ustát na nohách?

„Čekal jsem samozřejmě do poslední chvíle. Trenér mě tohle učí, dříve jsem s tím měl problém. A snažil jsem se to ustát. Schválně jsem si před ním otvíral přední tyč, chtěl jsem ho natlačit tam, abych mohl reflexivně vystrčit nohu. Ale myslím si, že kdyby trefil bránu, tak bych to asi neměl."

Nečekal jste s Olomoucí přeci jen trochu více práce?

„Abych řekl pravdu, tak jsem takový zápas čekal. Věděl jsem, s čím do toho půjdeme, že se na ně natlačíme a budeme presovat, protože jsme je nechtěli do ničeho pouštět. Takže moc práce jsem nečekal."

Kdyby mohl hrát Tomáš Chorý, možná byste to měl těžší.

„Samozřejmě. Chorý je výborný hráč. Je nepříjemný ve vzduchu, je vysoký, sklepává balony do strany, má dobré zakončení. Byl jsem rád, že nehrál."

Olomouc prohrála v sezóně v lize teprve podruhé. Jak cenná je to pro vás tedy výhra?

„Hodně cenná! Chtěli jsme se na Olomouc dotáhnout, jsme teď o dva body za nimi. Doufám, že ji na jaře přeskočíme a budeme bojovat o přední příčky, protože tady chceme hrát evropské poháry. Byla by škoda to prokoučovat. Myslím, že to byl velice vydařený podzim. Na začátku se říkalo, že moc dobrý tým nemáme a že budeme hrát spíše na spodku. My jsme se semkli, máme tady dobrou partu a je to vidět i na hřišti."

Myslíte, že se kádr Liberce v zimní pauze tradičně hodně promění?

„Víme, jak to v Liberci je, pár změn asi nastane. Ale doufám, že se tady kádr udrží a ve finále že ještě naopak o někoho posílíme a dotáhneme to do finiše."

Liberec však přijde o sportovního ředitele Jana Nezmara, se kterým se na začátku utkání oficiálně rozloučil. Jaké to pro vás byly chvíle?

„Samozřejmě jsem vnímal, že zápas byl zároveň rozlučkou s Janem Nezmarem. I pro mě je to těžké. Jsem tady strašně dlouho, s Honzou jsem se potkával na hřišti, vím, jak hrál a jaký je to člověk. Pro liberecký fotbal toho udělal strašně moc a je škoda, že odchází. Ale chápu ho. Slavia je hrozně velká výzva. Přeju mu do budoucna hodně štěstí."

Nebojíte se, že přijdete i o trenéra Jindřicha Trpišovského?

„Víme, že má nabídky, ze zahraničí i z české ligy. Doufáme však, že ho udržíme. Byla by škoda přijít o takového trenéra, protože pod ním hrajeme moderní fotbal a vyplácí se to, sbíráme body."

Reklama