Hlavní obsah

S klackem v ruce ženou předražené tanky! Rekordní marš Viktorie vévodí podzimu

Praha

Bonmot, který se otočil o 180 stupňů. Když Slavia se Spartou začaly v létě kupovat jednu drahou zahraniční akvizici za druhou, vyrazila Plzeň do bitvy o titul v nadsázce s klackem v ruce. A vidíte, po podzimu už právě Viktoria může pomalu přijímat gratulace k celkovému triumfu. Tak velký totiž náskok po první části soutěže má! Její marš událostem ligového podzimu jednoznačně vévodí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Majitel fotbalové Viktorie Plzeň Tomáš Paclík a generální ředitel Adolf Šádek. Jejich větev se proslavila...

Článek

Pamatujete? Na předsezónní tiskovou konferenci přišel generální manažer plzeňského klubu Adolf Šádek s klackem, který dostal od útočníka Marka Bakoše, aby Viktoria vyrazila do boje proti slávistickým a sparťanským tankům s partyzánskou výzbrojí.

„Znáte pořekadlo, že když se dva fackují, třetí se směje? Z legrace říkám, že teď do ligy vjedou dva tanky, jeden rudý a druhý sešívaný. Já za nimi poběžím s malým klackem v ruce a v každé zatáčce ho budu tankům strkat do pásů a doufat, že aspoň jeden z nich se vysype," křenil se Šádek.

Jenže všechno je jinak. Plzeň s klackem v ruce žene předražené tanky a všechny ostatní neúprosným tempem!

Připomeňme si právě skončený ligový podzim v jeho hlavních událostech.

1. Vrba nejlepší posilou - Nákupy drahých zahraničních hvězd? Kdepak, nejlepší letní posilou byl návrat osvědčeného trenéra Pavla Vrby do Plzně! Viktoria vyhrála všech úvodních 14 kol, což je historicky nejlepší start do soutěže. Přezimuje v čele tabulky s rekordním počtem 46 bodů i historicky nejvyšším náskokem 14 bodů před Slavií a Olomoucí. Krmenčík je s 11 góly nejlepším střelcem podzimu.

2. Sešívaní s rekordem i rozpaky - Slavia prožívá rozporuplnou obhajobu titulu. V součtu s minulou sezónou vytvořila rekord v počtu 36 zápasů v řadě bez porážky. Především venku ovšem ztrácela body remízami a první příčka je mimo její dosah. Ne všechny posily našly uplatnění, rotace sestavy rozhoupala křeslo pod úspěšným koučem Šilhavým.

3. S Italem padla bída na Letnou - Zklamání podzimu? Sparta! Za horentní částku dorazilo jedenáct zahraničních posil, jenže projekt s italským koučem Stramaccionim nefunguje. Jeho tým ztrácí z pátého místa propastných 18 bodů na vedoucí Plzeň a čtyři na tandem Slavia, Olomouc. Ital dostal Spartu do nejhorší pozice k získání jakékoliv trofeje za posledních 39 let.

4. Nováček blízko Lize mistrů - Upejpavý nováček? Ale kdepak, nezadržitelný dravec! S prakticky stejným kádrem, s nímž postoupila z druhé nejvyšší soutěže, teď Olomouc reálně atakuje kvalifikaci Ligy mistrů. Pod taktovkou bývalého letenského asistenta Jílka dává na frak nejen Spartě, na modernu Sigmy pějí experti jen samé ódy.

5. Budiž video! - V úplně posledním utkání celého programu došlo k historickému počinu. Zápas Sparty s Mladou Boleslaví (3:0) poprvé v české lize jistil videorozhodčí. A hned po 12 minutách také muselo video potvrdit první gól domácích. Na jaře by mělo být nasazeno minimálně v jednom zápase v kole.

6. Dva kluboví prominenti - Sparťan David Lafata hned v prvním kole vstřelil 200. ligový gól svojí kariéry, v Klubu kanonýrů se osamostatnil na třetím místě. Slovenský gólman Matúš Kozáčik z Plzně zase ve šlágru proti Slavii vychytal 100. nulu v české soutěži. Do Klubu ligových brankářů vstoupil jako první cizinec.

7. Baník znovu s Barošem - Milan Baroš zkrátka patří do Ostravy. Již potřetí během kariéry se vrátil do Baníku, velkou radost s ním ale nezažívá. Klub je po návratu do ligy předposlední a renomovaný útočník mluví o nejhorší sezóně své kariéry.

8. Manažerův přestup - Společně s koučem Trpišovským předvádějí u Nisy zázraky, neustále znovu a znovu skládaný Slovan je čtvrtý. Jenže i manažeři přestupují, Jan Nezmar odchází v půlce sezóny z Liberce do Slavie.

9. Klokani mlsají špekáčky - Trenér Hašek začal hráče Bohemians odměňovat za dobré výsledky netradiční prémií. Opékáním špekáčků. Klokani pod jeho vedením každopádně překročili stín skromného týmu a zařadili se mezi štiky ligy.

10. Morava v ohrožení - Olomouc je druhá, Zlín vegetuje ve středu tabulky. Zbývajících pět moravských týmů se ovšem seřadilo na poslední příčky tabulky v pořadí Brno, Karviná, Slovácko, Baník a Jihlava. Je vcelku pravděpodobné, že dva z nich na jaře sestoupí.

11. Trest za loket - Disciplinárka potrestala útočníka Mladé Boleslavi Nikolaje Komličenka za zákrok na plzeňského Davida Limberského mimořádnou stopkou na 8 utkání. Větší trest zatím vyfasoval jen sparťan Kweuke (12 zápasů). Komise pak Rusovi dvě utkání podmínečně odpustila.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice