Hlavní obsah

Petržela touží vzkřísit poslední Olomouc už na Slavii

PRAHA

Do první fotbalové ligy se po více než čtyřech letech v neděli vrátí Vlastimil Petržela. Výrazný trenér usedl na lavičku poslední Olomouce, kterou poprvé povede proti pražské Slavii, kde také v minulosti působil. Petržela vyhlásil odvážný plán, Hanáci touží v pátém kole po letošním prvním vítězství.

Článek

Dalším z taháků bude nedělní souboj Mladé Boleslavi s pražskou Spartou, v němž se střetnou účastníci Poháru UEFA. O den dříve se v akci představí mistrovský Liberec: ten bude proti Brnu stejně jako Mladá Boleslav zapomínat na středeční zklamání ze třetího předkola Ligy mistrů. O víkendu se hraje sedm zápasů, páté kolo uzavře derby mezi Teplicemi a Mostem.

Olomouc zažívá nejhorší vstup do ligy za posledních 22 let, který v pondělí odnesl vyhazovem trenér Vlastimil Palička. Jeho nástupce Petržela věří, že Sigmu rychle vytáhne z ligového dna. Tým křísí po herní i psychické stránce. "Hráči jsou po těch čtyřech zápasech dole, to se musí změnit. Do každého zápasu teď musíme jít, že chceme vyhrát a je jedno, jestli hrajeme na Slavii nebo doma s někým jiným," řekl. Petržela podle předpokladů udělá změny v sestavě i rozestavení. Počítat už nemůže se zkušeným Kovářem, který zamířil do třetiligového Fulneku a 300. startu v nejvyšší soutěži se v nejbližší době nedočká.

Slavia neoslnila

Slavia sice postoupila do hlavní fáze Poháru UEFA, ale v domácí odvetě s Jevlachem neoslnila. Pražané tuší, že souboj s Hanáky bude náročnější prověrkou. V lize dvakrát za sebou prohráli s Libercem a v Brně. "Olomouc má nového trenéra, to je vždy ošemetné. My ale doma naposledy zakolísali. Další body ztratit nechceme," řekl kouč Karel Jarolím.

Mladá Boleslavi by v prestižním duelu se Spartou ráda hodila za hlavu zklamání po středečním vyřazení z třetího předkola Ligy mistrů. Středočeši na Spartu umí zahrát, jako jediný tým ze současné ligy s ní mají aktivní bilanci tří výher a jen jedné porážky. Hrozbou by měl být hlavně útočník Pecka, který se proti Spartě trefil v posledních třech zápasech. Kouč Dušan Uhrin už může počítat s návratem opor Abraháma a Kuliče, kteří v poháru nehráli kvůli kartám. "Doma nás pokaždé zajímá jenom vítězství, to platí i před nedělním zápasem se Spartou. Nemá cenu k tomu víc říkat," uvedl Uhrin.

Sparťané by rádi potvrdili herní vzestup, který naznačili v minulém kole s Příbramí, kdy dokázali otočit nepříznivě se vyvíjející utkání dvěma góly ve druhém poločase. "Věřím, že kvalitní výkon potvrdíme. Naším cílem je předvést stejné nasazení a bojovnost jako v domácím prostředí," řekl trenér Stanislav Griga.

Šampióni museli strávit velké zklamání

Úřadující šampióni z Liberce ve středu museli strávit velké zklamání, když na hřišti Spartaku Moskva přišli 12 minut před koncem o účast v základní skupině Ligy mistrů. V souboji s Brnem by rádi prodloužili letošní stoprocentní ligovou bilanci. "Ještě ve čtvrtek na týmu byly znát stopy zklamání, které nejde jen tak vymazat, ale věřím, že se do zápasu s Brnem zmobilizujeme. Dobré je, že zápasy jdou rychle za sebou, můžeme na prohru v Moskvě rychleji zapomenout," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Brňanům se ale v Liberci daří, což dokládá i dosavadní statistika, kdy z osmi zápasů na severu Čech pětkrát remizovali, jednou vyhráli a jen dvakrát prohráli. Brnu se navíc povedl start do ligy, ještě neprohrálo a nedostalo ani branku. "Nemůžeme se ale utěšovat tím, že se na Liberci projeví psychické zklamání z vyřazení v Lize mistrů a únava ze středečního zápasu. K úspěchu na půdě vedoucího týmu tabulky nám může pomoci jen tvrdá dřina," prohlásil kouč Josef Mazura.

Baník se dere vzhůru a ostravští fanoušci očekávají, že proti nováčkovi z Kladna vybojuje třetí výhru za sebou. Jen tak tým trenéra Karla Večeři může potvrdit tříbodový export ze Slovácka. Kouč se v týdnu snažil zabránit podcenění dalšího protivníka. "Soupeř ještě nedal v lize gól, ale jednou se mu to musí podařit a navíc herně v úvodních zápasech rozhodně nepropadl," varoval Večeřa. Pikantní bude utkání pro domácího obránce Tomáše Marka, který Kladno na jaře jako kapitán dovedl k postupu. Kladenský dres poznal i Hoffmann, na opačně straně zase stojí někdejší baníkovci Vašek a Drozd.

Horká ostravská půda

Kladno čeká dlouhá cesta na horkou ostravskou půdu, ale kouč ligového nováčka Miroslav Koubek svůj tým uklidňuje. "Říkám hráčům, že když jsme uhráli bod na Spartě, může se to povést i v Ostravě," uvedl Koubek. Jeho tým stále čeká na gól a hráče to podle trenéra hodně stresuje. Problém prý ani tak není v útočnících. "Je to spíš v té přípravné fázi, v podpoře druhé, třetí vlny. Na tom pracujeme," řekl.

Příbram sice v minulém kole v závěru smolně přišla o remízu a letošní neporazitelnost na Spartě, přesto Středočeši zažívají solidní rozjezd do ligy. Pětibodový zisk chtějí rozšířit v duelu s Jabloncem. "Musíme si ale dát velký pozor, Jablonec už na Kladně ukázal, že venku umí vyhrávat. Navíc musíme uhlídat nebezpečného útočníka Lafatu," varoval trenér Pavel Tobiáš. Do zápasu už zřejmě nasadí novou posilu do obrany Martina Leštinu, který přišel na hostování z Českých Budějovic.

Jablonec ve čtyřech zápasech vyhrál jen jednou a trenér Petr Rada by si přál čtyřbodový zisk rozšířit. "Příbram ukazuje, že rozhodně nebude takovým outsiderem, jak se před sezonou mluvilo. Musíme se domácím hlavně vyrovnat v nasazení a pokrýt nebezpečné standardní situace," řekl Rada.

Budějovice chtějí uspět i doma

České Budějovice po návratu do ligy v minulém kole získaly první výhru na hřišti Mostu a nyní budou usilovat o první tříbodový zisk na domácím hřišti, kde zatím podlehly Liberci a s Brnem uhrály bezbrankovou remízu. "Vítězství v Mostě nám určitě pomohlo, ale zase bych to nepřeceňoval. Pořád jsme na začátku ligy a Slovácko bude chtít odčinit poslední dvě smolné porážky," uvedl trenér František Cipro.

Fotbalisté Slovácka v posledních dvou duelech v Teplicích i s Ostravou pokaždé vedli, ale v závěrech zápasů přišli i o remízu. "Rádi bychom už tu smůlu prolomili," uvedl kouč Jiří Plíšek, kterému mohl cenné informace o soupeři poskytnout záložník Martin Vozábal, dlouholetý kapitán Dynama. Slovácko umí na Střeleckém ostrově zahrát, ve čtyřech duelech na jihu Čech prohrálo jen jednou. Není ale jisté, jestli za hostující tým nastoupí obránce Jan Rajnoch, o kterého se intenzivně zajímá Mladá Boleslav. Naopak námluvy kanonýra Milana Ivany s Boavistou Porto zřejmě vyzní do ztracena.

Zlín se v posledních dvou zápasech chytil a získal čtyři body. Mužstvo by v nastoupené cestě chtělo pokračovat i proti Plzni, kterou doma z pěti utkání čtyřikrát porazilo. "Před reprezentační přestávkou potřebuji klid, které zaručuje vítězství," uvedl trenér Petr Uličný.

Také Plzeň chytá formu, což dokládají výsledky z posledních dvou kol: remíza v Mladé Boleslavi a výhra nad Teplicemi Západočechům dodaly hodně sebevědomí. Viktoria už navíc může počítat s návratem obránce Martina Müllera. "Zlín má hodně vysoké hráče, dá se očekávat velké množství osobních soubojů," řekl trenér Michal Bílek.

Program 5. kola:
Sobota 26. srpna:
19:00, Liberec - Brno, Ostrava - Kladno.
Neděle 27. srpna:
17:00, Příbram - Jablonec, České Budějovice - Slovácko, Slavia Praha - Olomouc, 19:00, Zlín - Plzeň, 20:15, Mladá Boleslav - Sparta Praha (ČT4).
Pondělí 28. srpna:
17:15, Teplice - Most (ČT2).

Reklama