Hlavní obsah

Fotbalová Morava v ohrožení. Hned pět mužstev čeká, na které z nich padne sestup

tom, čfo, zpSport.cz

Hned pět moravských účastníků nejvyšší fotbalové soutěže se zmítá po podzimu u samého dna tabulky, takže vzhledem k panující konstelaci je téměř jisté, že po třicátém kole na dva z nich padne slovo sestup. Naposledy. Od příští sezóny bude totiž z ligy sestupovat přímo jen jedno mužstvo, zatímco týmy na patnácté a čtrnácté příčce budou podstupovat baráž s druhým a třetím celkem druhé ligy. V ní budou moci zpackanou sezónu ještě zachránit a v lize se udržet, což probíhající ročník nenabízí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Trenér Roman Pivarník si alespoň trochu oddechl, protože s Brnem je z nejhršího venku.

Článek

Přímo do druhé ligy sestoupí poslední dvě mužstva, a právě proto má fotbalová Morava po podzimu bolavou hlavu. Vždyť u dna tabulky jsou srovnáni jen zástupci Moravy a Slezska - od dvanáctého Brna s patnácti body na kontě po šestnáctou Jihlavu, která jich nasbírala o pět méně.

Pivarník je na tom komfortně

„Nebýt facky, kterou jsme dostali v posledním kole doma se Zlínem, mohli jsme být z nejhoršího venku," posteskl si brněnský trenér Roman Pivarník nad promarněnou příležitostí vydrápat se v tabulce ještě o příčku výš. Kdyby jeho tým zvládl partii, v níž ještě sedm minut před koncem vedl 1:0 a navíc měl proti sobě soupeře hrajícího jen v deseti, skutečně by si hluboce oddechl.

„Ale neběduju, protože v porovnání se situací, v níž jsem mužstvo přebíral, je náš bodový zisk hodně komfortní," vypočítával Pivarník, že s Brnem získal v sedmi zápasech jedenáct bodů, zatímco jeho předchůdci Stanislav Habanec, resp. Richard Dostálek uhráli jen čtyři. „Navíc mě uklidňuje vědomí, že jsem ještě nikdy s žádným mužstvem nesestoupil."

Vlka spasitelem. Ale jen dočasným

I Karviná sáhla při stupňujícím se zmaru k výměně trenérů a pomohlo jí to alespoň z nejhoršího.

„Ale i tak nejsme spokojeni. Hra sice nevypadala špatně, ale úspěšnost mužstva se vždy měří podle počtu bodů a čtrnáct je hodně málo," kriticky hodnotil podzim svého týmu sportovní ředitel Lubomír Vlk, jenž na poslední tři kola usedl namísto odvolaného Jozefa Webera na trenérskou lavičku a vybojoval s mužstvem šest bodů.

„Zaplaťpánbůh, že jsme je ve domácích zápasech získali, ale celý podzim to určitě nevynahradilo. Nedávali jsme branky, a naopak laciné góly dostávali, byli jsme lepší v ofenzivní fázi než v defenzívě," pojmenoval příčinu propadu Karviné Lubomír Vlk, který teď shání trenéra, jemuž mužstvo předá. Samo sebou s úkolem, aby byl úspěšný jako on a dovedl tým k záchraně.

Kordula to má nahnuté

Trenér Slovácka bude mít na jaře stejný úkol, i když je otázkou, zda jím bude i nadále pověřen Michal Kordula. Výhrou nad Jihlavou v závěrečném šestnáctém kole sice jeho tým unikl mimo sestupové příčky, ale jinak při premiérové misi v nejvyšší soutěži kouč vyhořel. Po šestém kole povýšil z funkce asistenta do role nástupce Stanislava Levého, ale během deseti zápasů získal se Slováckem jen šest bodů.

„Byl to hodně divoký a musím přiznat, že i výsledkově nevydařený podzim. Trenérská výměna se do něho promítla, tlak na výsledky, které se nedostavovaly, zrovna tak. Přitom jsme odehráli spoustu dobrých zápasů, jenže vítězství pořád nepřicházelo, což se do výkonů a sebevědomí našich mladých hráčů promítalo. Jestli budeme muset na něčem během zimní přestávky pracovat, pak na zvýšení jejich psychické odolnosti a pochopitelně i posílení kádru," nechal se slyšet Kordula, jenž to měl hodně nahnuté už před zmiňovaným zápasem s Jihlavou a svou budoucností si nemůže být jistý ani poté, co ji přece jen porazil.

Kučera čeká na verdikt majitele

Ostravský Radim Kučera si rovněž uvědomuje, že jeho mise v Baníku může v příštích dnech skončit. Vedení klubu mu sice vyslovilo v závěru podzimu důvěru, jenže propad na sestupovou patnáctou příčku může všechno změnit.

„Sedneme si s majitelem a sportovním vedením a bude záležet na tom, jak se rozhodnou. Za výsledky a bodový zisk odpovědnost pochopitelně cítím, ale svůj názor na situaci chci také přednést," vnímá kouč Baníku drsnou realitu, do níž se jeho tým dostal.

„Mohli jsme podzim zvládnout daleko lépe a mít o tři čtyři body víc, jenže jsme platili nováčkovskou daň. V některých zápasech bylo až nepochopitelné, jak jsme se sami připravili o body. Nezkušeností, nervozitou, ztrátou koncentrace či třeba obavami o výsledek," vyjmenovával argumenty, které hodlá přednést i klubovému vedení. „Na jaře nás čeká těžká fuška, ale věřím, že ji zvládneme," doufá Kučera, že dostane možnost v záchranářské misi pokračovat a Baník v lize udrží.

V Jihlavě opatření přijdou

Jihlavskému Ivanu Kopeckému, jehož mužstvo se po domácí prohře s Brnem a porážce na Slovácku propadlo na poslední místo v tabulce, nezbývá také nic jiného než doufat, že u mužstva zůstane. Jenže právě on to má ze všech trenérů lavírujících u dna tabulky nejvíc nahnuté. „Poslední výsledky a konečné umístění po podzimu nezůstane bez odezvy. Opatření přijdou," pravil mnohoznačně ředitel klubu Jan Staněk.

„Je mi jasné, že vedení bude na situaci reagovat, protože velká nespokojenost je na místě. Ale bude to vyžadovat hlubší analýzu. Odehráli jsme hned několik zápasů, v nichž jsme neměli propadnout - třeba doma proti Brnu, kdy jsme podali tristní výkon, třeba právě na Slovácku, kdy se opakovaně ukázalo, jak doplácíme na individuální chyby," uvědomuje si trenér Ivan Kopecký, že i jeho působení v lize může po půl roce skončit.

Hlavně proto, že letošní sezóna je výjimečná tím, že na rozdíl od příštího ročníku sestupují naposledy dvě mužstva přímo. Je logické, že vedení klubů namočených až po krk v boji o záchranu nebude chtít připustit, aby pád postihl právě jejich mužstvo a že první na odstřel jsou právě trenéři.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 55 : 23 66
2 Slavia 30 50 : 19 59
3 Jablonec 30 49 : 27 56
4 Olomouc 30 41 : 22 55
5 Sparta 30 43 : 25 53
6 Liberec 30 37 : 35 46
7 Bohemians 30 30 : 29 38
8 Teplice 30 32 : 40 34
9 Ml. Boleslav 30 31 : 43 34
10 Zlín 30 31 : 48 33
11 Dukla 30 32 : 55 32
12 Baník 30 36 : 43 31
13 Slovácko 30 23 : 32 31
14 Karviná 30 32 : 40 30
15 Jihlava 30 30 : 48 30
16 Brno 30 20 : 43 24

Reklama