Hlavní obsah

Olomoucký kouč Jílek optimismus brzdí, porážka Sigmy v Liberci byla varováním

Petr MarekSport.czPrávo

Velká spokojenost panuje v táboře fotbalistů olomoucké Sigmy poté, co jim jako nováčkovi nejvyšší soutěže v tabulce po podzimu patří třetí příčka. Trenér Hanáků Václav Jílek však optimismus, stejně jako ambice na umístění zajišťující účast v pohárové Evropě brzdí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek.

Článek

„Spokojenost je ze všech stran cítit, byť porážka v Liberci to trochu zkalila. Někdo si možná myslel, že naše pozice pro boj o horní příčky mohla být lepší. Záměrně nemluvím o pohárové Evropě, protože si pořád myslím, že bychom měli zůstat nohama na zemi, byť na těch příčkách, které ji zaručují, momentálně jsme. Nastavila se pozitivní atmosféra a já bych byl strašně rád, abychom to na jaře výsledkově zvládli tak, aby nedošlo k nějakému poklesu, abychom nynější stav udrželi, nebo spíše ještě vylepšili," řekl v úterý novinářům kouč Sigmy.

Dá se podle něj očekávat, že soupeři již nebudou s jeho týmem hrát tak otevřeně, jako tomu bylo dosud. „Musíme se připravit tak, aby nás to nezaskočilo, aby se v důsledku toho náš herní projev nezměnil natolik, že nebudeme úspěšní," zdůraznil Jílek.

Vnutit vlastní herní styl

Klíčové bude v tomto směru sebevědomí hráčů a také nastavení jejich agresivity tak, aby nečekali, co vymyslí soupeř. „Budu chtít, aby hráči bez rozdílu, zda hrají doma nebo venku, se snažili protivníkům vnutit náš herní způsob," říká Jílek.

„Když se liga do Olomouce po roce vrátila, byli jsme drze a zdravě nachystaní, sebevědomí. Hráči především v první polovině podzimu předváděli výborné výkony. Pak nastal částečný pokles, což ale bylo způsobeno právě tím, že soupeři už reagovali na náš herní způsob a byli schopni eliminovat naše přednosti. Zase však přišly zápasy se Zlínem a Spartou, kdy jsme tu kvalitu opět ukázali," pokračoval olomoucký trenér.

Prohraný poslední duel s Libercem byl ale podle něj určitým varováním. „V těch předchozích jsme velmi dobře pracovali po ztrátě míče. V Liberci se nám to malinko vytratilo. Sebevědomí, nastavení hráčů tam nebylo odpovídající. Když z toho cukneme, budeme mít problémy s každým. Práce s hlavou, to je proto to nejdůležitější, co nás čeká, abychom těžká utkání zvládali. Tlak možného úspěchu tam bude," míní Jílek.

Podotkl také, že jeho tým je stále hodně mladý. „Je pořád na začátku. Jsou tam jen dva starší kluci. Bylo by potřeba, aby se vyprofilovali jeden dva jednoznační tahouni, za kterými mužstvo půjde. Mám dobrý pocit z toho, že někteří se už o to snaží, byť jim to není úplně vlastní. Doufám, že se nám z toho podaří vytáhnout ještě víc," uzavřel kormidelník Hanáků.

Reklama

Související témata: