Hlavní obsah

Série Liberce skončila, Baník byl při chuti

V sobotu pokračovala pátým kolem nejvyšší domácí soutěž a poprvé v sezóně nezvítězil obhájce titulu z Liberce. Severočeši soupeře z Brna svírali, stejně jako čtyři předcházející soupeři ale gól Brňanům vstřelit nedokázali a diváci gól neviděli. Lépe se vedlo ostravskému Baníku, který zejména díky čtyřem trefám kanonýra Střihavky smetl nováčka z Kladna 5:1.

Článek

Libereckého kouče Vítězslava Lavičku mrzelo, že vítězná série Slovanu skončila. "Chtěli jsme z tohoto zápasu vytěžit více než bod. Brno mělo ale velmi dobře organizovanou hru," řekl po utkání. O tom, jestli se na hře ligového mistra podepsal středeční zápas v Moskvě, nechtěl spekulovat.

Domácí podle Lavičky hráli v prvním poločase málo účelně. "Po přestávce se naše hra zlepšila a dostali jsme soupeře pod velký tlak i proto, že hosté hráli od 72. minuty v deseti. Tlak z naší strany byl jak ze hry, tak ze standardních situací, ale bohužel z množství šancí jsme ani jednou nedokázali dopravit míč do sítě. Brno navíc neustále hrozilo z brejků a po jednom z nich jsme měli štěstí, že jsme neinkasovali," připustil Lavička.

Brněnskému kouči Josefu Mazurovi se výsledek zamlouval o mnoho více. "V prvním poločase to bylo ze strany Liberce tak trochu oťukávání a i my jsme se občas kombinačně dostávali dopředu. Dnes nám ale moc nezahrál útok. Ve druhém poločase Liberec šlapal na sto procent a jsem rád, že jsme udrželi remízu," prohlásil.

Bezgólový stav mohl v nastaveném čase změnit liberecký záložník Jiří Bílek a promarněné šance po zápase litoval. "Chyběly snad dva centimetry a byl by to gól, který by asi rozhodl. Měli jsme tlak, ale vyloženou šanci jsme si nevytvořili. Byli jsme tak trochu bezzubí a hráli jsme v podstatě k pokutovému území Brna," řekl. Se spoluhráči se prý shodli, že únava ze středy se na jejich výkonu nepodepsala. "Máme dost naběháno a natrénováno, rozhodla jen ta naše špatná koncovka," dodal.

Brněnský gólman Martin Lejsal ani v pátém utkání v sezóně neinkasoval, i když v závěru o čisté konto málem přišel. Na Bílkovu střelu si ani nesáhl. "Byla to velmi dobrá střela z voleje, těžká na chytání a zachránilo mě břevno. Své spoluhráče v obraně musím pochválit. Liberec měl velký tlak, míč létal do vápna zleva i zprava, ale oni centry výborně odhlavičkovávali pryč. I když jsme zápas dohrávali bez dvou vyloučených hráčů, uhráli jsme velice cenný bod," uvedl Lejsal, kterého těšilo, že Liberec ztratil první body v tomto ligovém ročníku právě s Brnem.

Kouč Večeřa si pochvaloval střeleckou formu

Baník se po dvou porážkách na začátku sezóny rozstřílel. Vítězství 5:1 nad Kladnem bylo pro Ostravu třetí za sebou a kouč Karel Večeřa si pochvaloval, jak jsou jeho svěřenci střelecky při chuti. "Jsem rád, že aktivitou jsme soupeře donutili udělat chyby. Nabídnuté šance jsme znovu dokázali využít," řekl Večeřa.

Přiznal, že v úvodu utkání měl Baník i štěstí. "První šanci mělo Kladno, kdyby ji proměnilo, zápas se mohl vyvíjet jinak. Kladno bylo i přes výsledek těžký soupeř. Je potřeba vidět, že mělo šance, hrálo aktivně a dopředu. Dokázalo využít jen jednu šanci, ale mělo i další," upozornil.

Vysokou výhru Večeřa nepřeceňuje. "Byli jsme dneska naladěni hodně dopředu. Proto byla ve hře okénka a kdyby byl soupeř kvalitnější, mohlo by to být těžší. Divák ale musel odcházet spokojen, hezké akce byly na obou stranách a my jsme jich dokázali využít víc," uvedl Večeřa.

Kouč Kladna Miroslav Koubek skládal na adresu soupeře jeden kompliment za druhým. "Baník má vynikající formu. To jsme věděli i přesto, že první dva zápasy v lize prohrál. Dneska jen zúročil nárůst sportovní výkonnosti a psychické výhody," tvrdil Koubek.

Podle jeho názoru hosté selhali psychicky. "Byly tam velké individuální chyby, hráči to asi psychicky nezvládli. Škoda, první šanci jsme měli, kdybychom ji proměnili, zase se to mohlo vyvíjet jinak. Přesto uznávám, že Baník je z jiné kategorie, na kterou nemáme," prohlásil Koubek.

Jedno malé plus si Kladno z Ostravy přece jen odváží. Tým prolomil střelecké trápení a po 412 minutách poprvé v lize skóroval. "Pokud jde o gól, tak světýlko zablikalo. Měli jsme další tři čtyři akce, ale výsledek je přesto odrazem rozdílu ve výkonnosti obou mužstev," řekl Koubek.

Reklama

Související témata: