Hlavní obsah

Spartu straší útočník, který prorazil až v 26 letech

Luboš Pecka určitě nepatří k nejznámějším hráčům fotbalové ligy, mnozí fanoušci by možná ani nevěděli, že hraje za Mladou Boleslav, ale sparťané si jeho jméno pamatují až moc dobře. Zřejmě z nikoho jiného nemají v lize takový komplex jako právě z něj a vzájemná setkání končí téměř pokaždé pro letenský tým hořce.

Článek

Jako v nedělním šlágru ligy. Pecka se trefil dvakrát a Sparta musela přijmout potupnou porážku 0:3.

Přitom Pecka nepatří k žádným kanonýrům, v 62 ligových zápasech nasbíral 14 branek, a soupeřovi obránci se většinou soustředí na jeho parťáka z útoku Marka Kuliče. Jenže když nadejde duel se Spartou, pozornost na sebe strhne muž se šestnáctkou na zádech. Ve čtyřech duelech za Mladou Boleslav nastřílel pražskému klubu pět gólů. Tři z toho byly vítězné. "Takovou bilanci pro Spartě asi nemá nikdo," říká s úsměvem Pecka.

Jeho spoluhráči si už zvykli mu věřit. "Zítra hrajeme se Spartou, to dáš zase gól, co?" vyslechl si útočník den před zápasem. Téměř ho šokovalo, že měli pravdu. Když poslal po necelé půlhodině hry míč k Blažkově tyči, běžel v extázi do rohu hřiště a ten moment si vychutnával. "Říkal jsem si: 'To snad není možný'," líčil novinářům po zápase.

Mladá Boleslav má štěstí na útočníky, kteří umějí Spartu pokořit. Peckův předchůdce David Rojka s oblibou říkal, že je proti Spartě a Slavii mimořádně motivovaný. A vždycky to na hřišti i gólově dokázal. I Pecka podle svých slov chce proti Spartě vyhrát víc než nad jinými soupeři.

Ale nesnášenlivost vůči rudým dresům jako Rojka necítí. Naopak v neděli překvapivě myslel na osud trenéra poražených Stanislava Grigu, jemuž prohra hodně přitížila. "Kdybych pana Grigu odstřelil, bylo by mi to líto," řekl.

Do ligy z divizních Prachatic

Pecka je vůbec v ligové kronice zvláštní kapitolou. Hráč, který je postrachem nejbohatšího českého klubu, prorazil teprve v 26 letech. Debutoval přitom o šest let dřív v dresu Českých Budějovic. Za působení trenéra Františka Cermana chodil na hřiště místo Trvala nebo Fujdiara, ale krátká epizoda skončila a Pecka putoval do divizních Prachatic.

Až po třech letech jej zpátky vytáhl Milan Bokša. "Jenže když po necelém roce skončil, přišel pan Tobiáš, který o mě nestál. Tak jsem šel zase do Prachatic," uvedl Pecka.

Tam strávil dva roky, než se mu znovu ozval Bokša. Tentokrát jako trenér, který zrovna postoupil s Mladou Boleslaví do ligy. "Zavolal mi, jestli bych měl chuť to zkusit. Šel jsem," řekl Pecka. A v lize se už udržel, i když Bokšu zanedlouho u týmu vystřídal Dušan Uhrin.

Nastupoval pravidelně a stal se jedním ze strůjců historického úspěchu Mladé Boleslavi v podobě druhého místa a postupu do kvalifikace o Ligu mistrů. V ní se Pecka dokonce stal historicky prvním střelcem klubu v evropských pohárech. "Snad jsem si něco schoval i na Marseille," uvedl směrem k souboji se slavným francouzským týmem v prvním kole Poháru UEFA.

Reklama

Související témata: