Hlavní obsah

Griga ve Spartě skončil, nástupcem Bílek

Trenér Stanislav Griga podle očekávání v pražské Spartě skončil. Po nevydařeném startu do sezóny, v níž letenský klub vyhrál jen dva z pěti ligových zápasů, kouč na tiskové konferenci oznámil, že jej vedení odvolalo z funkce. Jméno jeho nástupce bude zveřejněno v pátek. Podle informací deníku Právo se jím nestane současný letenský prezident Jozef Chovanec, ale Michal Bílek, který působil na lavičce plzeňské Viktorii.

Článek

Griga se po nedělní prohře v Mladé Boleslavi v úterý setkal s vedením klubu a informoval ho o svých návrzích na řešení situace. Další jednání už probíhala bez něj a ve středu pozdě večer mu předseda představenstva Daniel Křetínský oznámil, že v trenérské funkci končí.

"Velice mě to mrzí, přál jsem si úspěch, zvlášť s klubem mého srdce, o to je to zklamání větší. Podobný význam pro mě mělo snad jen angažmá v rodné Žilině, kde jsem začínal," řekl Griga.

Vedení klubu mu prý v úterý předložilo návrhy, s nimiž nesouhlasil. "Nechtěl jsem se zachránit za cenu toho, že by muselo odejít několik hráčů," poznamenal odcházející kouč bez bližšího upřesnění.

Spolu s Grigou, který ve čtvrtek dopoledne vedl na Letné poslední trénink, skončil i jeho asistent Róbert Paldan. Nový kouč převezme Spartu až na devátém místě a ve viditelném útlumu. Na jeho proměnu bude mít jen málo času, protože už 14. září čeká mužstvo boj o účast v základní skupině Poháru UEFA na půdě skotského klubu Heart of Midlothian.

Čtyřiačtyřicetiletý slovenský trenér přišel na Letnou loni v říjnu, kdy nahradil Jaroslava Hřebíka. Od svého bývalého hráče si sparťané slibovali návrat na přední příčky, ale vzestup týmu pod jeho vedením měl krátké trvání. Spartě se nepovedla Liga mistrů, v domácí soutěži obsadila až páté místo a účast v pohárové Evropě si zajistila jen díky výhře v Poháru ČMFS.

Rozhodl boleslavský debakl

Herní projev týmu se příliš nezměnil ani v nové sezóně po příchodu několika posil a krize vyvrcholila nedělním debaklem v Mladé Boleslavi. "To se nemělo stát. Zvýšil se tlak a vedení klubu cítilo, že musí něco udělat," označil Griga prohru 0:3 za klíčový moment. Hned po něm se začaly šířit spekulace o odvolání trenéra, ve středu večer se užší vedení definitivně dohodlo na nutnosti provést změnu. Griga, který měl smlouvu do příštího června, skončil s nelichotivou bilancí 12 výher a osmi porážek ve 27 ligových zápasech.

Předseda představenstva Daniel Křetínský na klubové internetové stránce uvedl, že si váží Grigova profesionálního přístupu a nasazení. "Skutečností však je, že současný stav vážně ohrožoval naše základní sportovní cíle pro tuto sezónu," zdůvodnil trenérův vyhazov. Grigova nástupce chce představit na páteční tiskové konferenci.

Sparta ale již nyní intenzivně jedná s Viktorií Plzeň o uvolnění Michala Bílka. Jednačtyřicetiletý exsparťan a bývalý reprezentant začal sezónu v Plzni nad očekávání dobře a v tabulce je Viktoria o tři místa nad Spartou. Viktoria pravděpodobně požaduje za Bílkovo uvolnění nějakou hráčskou kompenzaci.

Bílek může odejít

Tiskový mluvčí Sparty Lukáš Přibyl tyto informace odmítl komentovat. Řekl jen, že spekulace tisku nejsou daleko od pravdy, a vyvrátil úvahy o tom, že by mužstvo mohl převzít prezident klubu Jozef Chovanec.

Zato předseda plzeňského klubu Ladislav Valášek potvrdil, že se Spartou jedná a že Bílkovi v odchodu nebude bránit. "Máme džentlmenskou dohodu, že ho pustíme, když dostane nabídku od reprezentace, nebo od Sparty. Víc než hráčská kompenzace nás momentálně zajímá, kdo bude trenérem," řekl Valášek.

Vedení Plzně se pak během čtvrtečního odpoledne domluvilo s 1. FC Slovácko na příchodu trenéra Stanislava Levého. "Jsme domluveni, během pátku uzavřeme formality a podepíšeme tříletou smlouvu. V sobotu nového kouče představíme hráčům a veřejnosti," uvedl pro Sport.cz Valášek.

Levý byl v kontaktu s Plzní už v létě, Viktoria ale nakonec dala přednost Bílkovi. "Naše kritéria splnili oba. Díky své spolupráci v Blšanech mají podobný náhled na věc," doplnil Valášek.

Reklama

Související témata: