Hlavní obsah

Kádr Sparty je podle Grigy dobrý, ale nezvládá tlak

PRAHA

Veký tlak, především ze strany médií stojí podle již bývalého trenéra Sparty Stanislava Grigy za nevyrovnanými výkony hráčů letenského klubu. Griga je přesvědčen, že mužstvo není složené špatně, jen není schopné se dlouhodobě koncentrovat na udržení výkonnosti.

Foto: ARCHIV

Stanislav Griga

Článek

Griga Spartu loni v říjnu převzal po Jaroslavu Hřebíkovi a obměnil kádr podle svých představ. Je přesvědčen, že to byla cesta k lepšímu. "Věřím, že je současné mužstvo mentálně i kvalitativně silnější než tým, který jsem přebíral," uvedl na dnešní tiskové konferenci.

Čekal ale lepší výsledky, mužstvo ambice nenaplnilo. "Nevidím to tak, že celých jedenáct měsíců bylo jedním velkým neúspěchem. Po zápasech, kde jsme ukázali náš potenciál, ale strašně rychle přišla facka jako v Boleslavi," řekl v narážce na nedělní jednoznačnou prohru 0:3.

Sparťanští fotbalisté podle něj nejsou schopni hrát pod soustavným tlakem novinářů a okolí. "Ten negativní tlak ve Spartě je větší než v jiných velkých evropských klubech. Například ve Feyenoordu Rotterdam, kde jsem hrál, to takové nebylo," řekl Griga, který vnímá především tlak médií.

Věřil i po blamáži s Plzní

Svému týmu věřil i po domácím utkání s Plzní, které Sparta v posledním kole minulé ligové sezóny prohrála po velmi slabém výkonu 1:3. Podle mínění mnohých hráči utkání vypustili, aby pomohli k záchraně svěřencům někdejšího sparťanského kouče Františka Straky. "Vidím to trochu jinak, než jak to prezentují média. Bylo to ostudné, ale žádný vědomý podraz v tom nevidím. Věřím, že nikdo nechtěl prohrát," prohlásil dnes Griga.

Předseda představenstva Daniel Křetínský mu rozhodnutí o jeho odvolání oznámil ve středu pozdě večer a dnes dopoledne se Griga společně s asistentem Róbertem Paldanem rozloučili s hráči na posledním společném tréninku. "Bylo to příjemné loučení a hráči slovně uznali, že na současné situaci mají svůj díl viny. Ale já to neberu úplně vážně, jsou to jen slova," popsal Griga atmosféru v kabině.

Zatím nedokázal pojmenovat důvody svého neúspěchu na lavičce Sparty. "Chtěl jsem udělat určité změny, ale neznám konkrétní věc, kterou bych mohl pojmenovat jako příčinu. To mě bude samozřejmě v nejbližších týdnech trápit, budu o tom přemýšlet. Ale nemyslím si, že na něco přijdu, protože to vždycky bývá spleť věcí," vysvětlil.

Poukázal jen na určité uspokojení hráčů, kteří do letenského klubu přicházejí. "Když hráči přijdou to Sparty, tak to vypadá, jako by to byl jejich vrchol a už nemají potřebu každodenně něco dokazovat. To může být jeden z problémů," uvedl.

Reklama

Související témata: