Hlavní obsah

Novým trenérem Sparty je Bílek, asistentem bude Siegl

PRAHA

Michal Bílek byl podle očekávání jmenován novým trenérem fotbalistů pražské Sparty. Dosavadní trenér Viktorie Plzeň nahradil odvolaného Stanislava Grigu a podepsal s klubem smlouvu do konce sezóny s dvouletou opcí. Bílkovým asistentem se stane někdejší kanonýr Sparty Horst Siegl, který ukončil hráčskou kariéru a vyvázal se ze smlouvy v Mostě. Dalším členem realizačního týmu bude Zdenko Frťala.

Foto: PRÁVO

Trenér Michal Bílek.

Článek

"Jsem sparťan z přesvědčení, a proto jsem rád, že jsem dostal tuhle možnost. Je to obrovská výzva," prohlásil novopečený kouč letenského týmu na páteční tiskové konferenci, kde byl oficiálně uveden do své funkce. O jeho angažmá nicméně nebylo pochyb už včera, kdy o jeho uvolnění do Sparty informoval předseda představenstva plzeňské Viktorie Ladislav Valášek. Ačkoliv se během týdne spekulovalo o několika kandidátech na post hlavního trenéra, byl Bílek podle předsedy představenstva Sparty Daniela Křetínského jednoznačným favoritem.

Příchod nového trenéra není podle Křetínského jedinou změnou. "Chceme prohloubit a lépe zorganizovat komunikaci mezi A-týmem a vedením klubu. Proto jsme posílili pravomoce prezidenta klubu Jozefa Chovance, který by měl komunikaci s kabinou zlepšit," dodal šéf Sparty.

Klub čekají ale i další změny. "Půjde o hluboké změny, které se budou týkat jak hráčského kádru, tak realizačního týmu. Oznámeny budou příští týden. Chci na Letné vybudovat tým, který bude mít disciplínu a bude vyhrávat. Věřím, že obrat k lepšímu zvládnu," uvedl Bílek, jenž bude současnou situaci ve Spartě konzultovat i se svým předchůdcem. "Samozřejmě, že jsme v kontaktu. Zítra máme navíc schůzku," doplnil.

Hráčská revolta se nekonala

O konkrétních jménech, kterých by se mohly změny týkat, ale Bílek hovořit nechtěl. "Nechci o tom mluvit, některé osoby působí u národního týmu a vrátí se až příští týden. Mohu jen říct, že hráči, u nichž nebudu cítit maximální disciplínu, prostě odejdou," prohlásil.

Křetínský nicméně upozornil, aby věc nebyla vnímána tak, že za Grigovým odchodem stála vzpoura kabiny. "Nálada v týmu není dobrá, ale Grigu neodstřelili hráči. Nešlo o žádnou hráčskou revoltu a byl bych nerad, aby to tak bylo vnímáno," řekl.

Ke zlepšení nálady v kabině by měla přispět přítomnost veterána Siegla, který se přes noc rozhodl pověsit kopačky na hřebík a přijmout roli prvního asistenta. "Bylo to jako blesk z čistého nebe," uvedla jedna z legend Sparty. Posílení realizačního týmu o Siegla přitom na Letné konzultovali už s trenérem Grigou. "A trenér Bílek s tím naprosto souhlasil," doplnil Křetínský.

Vedení Sparty podle Křetínského nekladlo Bílkovi žádné podmínky, zlepšení výsledků ale samozřejmě očekává. "Prvním cílem je postup přes 1. kolo Poháru UEFA. Nechceme se ale už opakovat ve velkých prohlášeních. I proto jsme uzavřeli smlouvu jen do konce sezóny. Každopádně je trenér Bílek člověkem, od něhož očekáváme dlouhodobou spolupráci," uzavřel sparťanský šéf.

Bílek se vrací po devíti letech

Jednačtyřicetiletý Bílek se na Letnou vrací po devíti letech , kde prožil podstatnou část své hráčské kariéry a sedmkrát slavil mistrovský titul. V 80. a 90. letech byl oporou reprezentace, v níž sehrál celkem 35 zápasů a vstřelil 11 branek. V roce 1989 byl zvolen Fotbalistou roku.

Trenérskou kariéru odstartoval v roce 2001 v Teplicích, v lize poté vedl Blšany a Plzeň, která patří k příjemným překvapením letošní sezóny a s jedinou prohrou figuruje na šestém místě tabulky. Ve Spartě je Bílek šestnáctým trenérem od roku 1993, kdy vznikla česká liga.

S letenským klubem je úzce spjatý i Siegl, který zde jako hráč působil třináct let. S aktivní kariérou se rozloučil v pondělí, kdy v Teplicích vyrovnal na konečných 2:2 svým 176. gólem v kariéře a posunul se na páté místo v historické tabulce kanonýrů. Nyní už svou bilanci nevylepší.

Reklama

Související témata: