Hlavní obsah

Vrátil jsem se domů kvůli rodině, říká Fukal

Josef PešoutSport.czPrávo

Obránce Milan Fukal zakončil o rok dříve než měl v plánu své působení v budesligové Borusii Mönchengladbach. Trenér už s ním podle jeho slov dále nepočítal. Druhou ligu v Německu hrát nechtěl a tak po sedmi letech uskutečnil svůj návrat do Jablonce.

Článek

Podpisem tříleté smlouvy se vracíte po sedmi letech do Jablonce. Proč jste si ke svému comebacku do české fotbalové ligy, kterou jste před šesti sezónami opouštěl jako hráč Sparty, vybral právě severočeský klub?

Mohl jsem ještě rok zůstat v první německé bundeslize, kdyby se mnou dál počítal trenér Borussie Mönchengladbach. To se ale nestalo a do nižší soutěže v Německu se mi moc nechtělo. Můj návrat do Česka byl otázkou času, měl jsem ho kvůli rodině naplánovaný na příští léto. Takhle se to jen o deset měsíců urychlilo. Myslím, že přesun do Jablonce je nejlepším řešením. Už po pár dnech vidím na manželce i dcerkách Karolíně a Rozárce, jak jsou doma spokojené, což je pro mě nejdůležitější.

První dojmy z přípravy?

Kromě dvou nebo tří hráčů nikoho z kádru neznám. Ale už na prvním tréninku jsem si všiml, že v mužstvu jsou vedle zkušených Webra nebo Baranka mladí kluci. Doufám, že naše spolupráce bude klapat.

Co soudíte o české lize?

V žádném případě ji nepodceňuji. Přední mužstva tabulky jsou určitě kvalitní. Sledoval jsem v televizi zápasy Liberce se Spartakem Moskva a mnoho nechybělo, aby český šampión postoupil na úkor ruského soupeře do Ligy mistrů. Velmi dobře na mě působí i Mladá Boleslav.

Ve své dosavadní kariéře jste stihl i devatenáct zápasů za národní tým. Pomýšlíte na start v reprezentaci?

Nejprve chci být co nejvíce platný Jablonci. Jsem ale realistou a raději zůstanu při zemi, než abych vyhlašoval nějaké přehnané ambice.

Domácím fanouškům se nejspíš představíte již v nedělním duelu s Teplicemi. Proti tomuto soupeři jste se s dresem Jablonce loučil na podzim 1999 dvěma brankami. A proti Teplicím jste o tři dny později debutoval i v barvách Sparty a rovněž jste skóroval...

Dobře si na to vzpomínám, ale už je to dávno. Každopádně se na zápas s Teplicemi těším a sám jsem zvědavý, jak se mi bude dařit. Ale hlavní je týmový výsledek a věřím, že body zůstanou v Jablonci.

Reklama

Související témata: