Hlavní obsah

Spartu a Plzeň čekají ligové premiéry s novými trenéry

Radikální změny na postu trenéra i v realizačním týmu mají probrat tápající Spartu ve fotbalové lize. Vedení klubu v reprezentační pauze odvolalo kouče Stanislava Grigu a na jeho místo dosadilo další bývalou sparťanskou oporu Michala Bílka, kterému bude jako asistent navíc pomáhat další klubista Horst Siegl. Právě jejich návrat na Letnou je největší událostí 6. kola nejvyšší soutěže.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Nový trenér Sparty Michal Bílek.

Článek

Sparta se v sobotním duelu se Zlínem touží vrátit na vítěznou cestu a zahájit stíhací jízdu za vedoucím duem Mladá Boleslav - Liberec.

Na nového kouče si zvykají i plzeňští fotbalisté. Na západě Čech skončil právě Bílek a jeho místo zaujal Stanislav Levý, naposledy kouč Slovácka. Plzeň v neděli přivítá Olomouc, kterou čeká druhé utkání pod vedením Vlastimila Petržely. Šesté ligové kolo v pondělí uzavře moravské derby Brna s Ostravou.

Další zemětřesení ve Spartě

Ve Spartě se konalo v minulém týdnu další zemětřesení, Bílek se na důvěrně známá místa letenského stadionu vrací po devíti letech. V sobotu si zopakuje souboj s Petrem Uličným z minulého kola. V něm ještě jako plzeňský kouč vyhrál ve Zlíně 2:1. "Vůbec to nebude jednoduché utkání, ale chci Spartu silnou a disciplinovanou. Hráčům chybí sebedůvěra, ale nesmíme čekat na to, že se to zlomí samo," řekl Bílek. Ze sparťanské kabiny zmizeli po jeho příchodu Hanek (Slovan Bratislava), Kopic a Lukáš (oba rezerva), naopak na soupisku byl dopsán kanadský útočník Dave Simpson.

Zlínští před cestou na Spartu, kde prohráli šest ze sedmi zápasů, naopak doufají, že Bílek je podruhé za sebou o body neobere. "Stačilo, když nám sebral body, když ještě vedl Plzeň. Před rokem mě ale potkala stejná situace, ještě když jsem vedl Olomouc. Spartu vedl nově trenér Griga a my na Letné vyhráli," připomněl Uličný. Zlín sice získal novou posilu Zúbka, ale ten si na čtvrtečním tréninku poranil koleno a jeho start je nejistý.

Plzeň proti Olomouci, to je hlavně trenérská premiéra kouče Levého na lavičce Viktorie. Přestože Západočeši, kteří v posledních třech zápasech ukořistili sedm bodů, hostí poslední tým tabulky, nový kormidelník ví, že Sigma bude pod vedením Petržely obtížný protivník. "Bude to strašně těžký zápas. Olomouc ve své situaci nutně potřebuje body. I tak ji chceme dostat pod tlak a agresivitou a napadáním po celém hřišti vnutit soupeři náš styl hry," řekl Levý.

Olomouc nutně potřebuje body

Petržela během dvou týdnů ligového volna mobilizoval psychické i fyzické síly svojí družiny, která za pět odehraných kol získala jediný bod a krčí se na úplném chvostu tabulky. Hráčům svérázný kouč nachystal perné tréninkové dávky. "Pořádně jsme potrénovali. No, pořádně, podle mě je to normální," nezapřel své náročné tréninkové metody. Petržela však zvedal i psychiku. "Ta je mizerná. Hodně jsme dělali na organizaci hry, aby hráči věděli, co mají dělat, a nebyl tu takový chaos," řekl Petržela.

Do české ligy se v olomouckém dresu v Plzni vrátí z Petrohradu Flachbart, jenže zranění a operace vyřadily jiné členy základní sestavy: útočníka Michala Hubníka a dokonce na dva měsíce zadáka Škerleho.

Příbram se rozstřílela ve dvou pohárových zápasech, a tak kouč Pavel Tobiáš věří, že si jeho svěřenci schovají nějaký gól i do ligy. Nejlépe na nejbližší souboj s vedoucí Mladou Boleslaví. "Soupeř je samozřejmě favoritem a spolu s Libercem nejlepším týmem soutěže. I proto věřím, že hráči budou mít velkou motivaci ligového lídra porazit," přál si Tobiáš.

Boleslav myslí i na evropský pohár

Mladá Boleslav vede o skóre ligu, ale vedle domácí soutěže musí myslet i na evropský pohár. "Jenže na duel v Marseille budeme myslet až od pondělí, teď je naším přáním vyhrát na Marile," prohlásil trenér Dušan Uhrin, který s týmem během pauzy vylepšoval souhru obrany, v níž je několik nových hráčů. Ze Slovácka přišel Rajnoch, na hostování z Lokomotivu Moskva konžský bek Ilongo a z Petrohradu Nesvadba. Ten se ale zranil v utkání rezervního týmu stejně jako útočník Mikolanda. Oba budou mimo na několik týdnů.

Ve Slovácku už vyhlašují stav pohotovosti. Jihomoravané čtyřikrát za sebou prohráli a v duelu s mistrovským Libercem jim navíc už budou chybět i opory Rajnoch a Ivana, kteří klub v přestávce opustili. "Jejich odchod se dlouhodobě očekával. Na jedné straně jsme ztratili nadstandardní hráče, ale nyní můžeme začít pracovat s čistým stolem. Víme na čem jsme," nepropadal skepsi trenér Slovácka Jiří Plíšek. Druhý tým tabulky bude ale těžkým soustem. "S každým soupeřem se však dá hrát," burcoval Plíšek.

Lavička opory šetřit nebude

Liberec ještě v lize ani v jednom z pěti utkání neinkasoval branku. Trenér Vítězslav Lavička odmítl, že by na Slovácku šetřil některé opory na čtvrteční utkání Poháru UEFA s Bělehradem. "Liga pro nás má stejný význam jako evropský pohár. Hlavně jsem rád, že se nám vrátili v pořádku všichni reprezentanti," radoval se Lavička.

Mostečtí v minulém kole dokázali vybojovat alespoň remízu ve zdánlivě ztraceném zápase v Teplicích, ale musejí se obejít poprvé bez Horsta Siegla, který jim naposledy vybojoval bod. "Jeho rozhodnutí bylo správné, Sparta se neodmítá, ale bude se těžko nahrazovat," mínil trenér Zdeněk Ščasný, který věří, že se podařilo během pauzy vylepšit defenzivní práci celého týmu. Jeho svěřenci touží po první výhře v sezoně. Mostu se ale na Slavii v loňské nováčkovské sezoně vůbec nedařilo, pokaždé prohrál 0:3.

Pražané v minulém kole zabrali a po dvou prohrách uštědřili tříbrankový příděl Olomouci. Trenér Karel Jarolím věří, že jeho tým reprezentační pauza nepřibrzdila. "Věřím, že vítězství s Olomoucí v Mostě bodově potvrdíme. Musíme si ale dát pozor na několik nebezpečných hráčů, hlavně levý záložník Gašparík je v ofenzivě hodně platný. Horsta Siegla se sice už bát nemusíme, ale jsou tam i jiní kvalitní útočníci," upozornil Jarolím.

Kladno v přestávce nelenilo

Kladno v reprezentační přestávce nelenilo a dělalo vše pro to, aby rozšířilo svůj zatím chudý dvoubodový zisk. Kádr posílilo o tří nové muže: útočníka Radzinevičiuse a obránce Kratochvíla s Pončákem a šesti góly do sítě divizního Králova Dvora si zvýšilo sebevědomí. Kouč Miroslav Koubek si je vědom v souboji nováčků s Českými Budějovicemi nutnosti zvítězit, dost možná i s ohledem na vlastní existenci u mužstva. "Soupeř také neměl bůhvíjaký start, ale chytil se a dvakrát po sobě vyhrál. Je ve větší psychické pohodě, my musíme přerušit jeho vítěznou sérii," zavelel Koubek.

V posledních dvou zápasech získali fotbalisté Českých Budějovic plný bodový zisk, proto si také trenér František Cipro posteskl, že by místo přestávky raději pokračoval v soutěži. "Za dva týdny může být ve fotbale všechno jiné. Pro Kladno bude zápas nesmírně důležitý. Soupeř získal tři nové hráče a musí uspět. Což může být na druhé straně naše výhoda, my jsme v pohodě," poznamenal Cipro, jenž soupeře zná velmi dobře z druhé ligy.

Dvě zbraně silného kalibru vytáhne do nedělního souboje s Teplicemi mužstvo Jablonce. Do klubu přišel v reprezentační pauze z bundesligového Mönchengladbachu bývalý reprezentační bek Milan Fukal, který by měl vyztužit zálohu. Trenér Petr Rada, také asistent u národního týmu, bude spoléhat i na kanonýra Davida Lafatu, který minulou sobotu v reprezentační premiéře zazářil proti Walesu dvěma brankami.

Kouč Fukala přivítal

"Doufám, že si David přivezl střeleckou formu. A Fukal? Takovou posilu musím samozřejmě přivítat. Svými zkušenostmi nám určitě hodně pomůže," uvedl Rada, který zvažuje, jestli Fukala postaví na pravý kraj obrany, na místo stopera, nebo jestli jej ještě jeden zápas nenechá odpočívat.

Teplice, které se s Jabloncem v posledních čtyřech zápasech rozešly remízou, řešily v přestávce velké problémy s brankáři. Jedničku Poštulku už dva týdny trápí zánět v lokti a náhradník Kolář si ve středečním přípravném utkání s druholigovými Blšany, v němž Teplice prohrály vysoko 0:4, přetrhl vaz v koleně a na půl roku je ze hry. V Teplicích teď doufají, že bude v pořádku alespoň Poštulka. Ten bude mít za úkol zkrotit Lafatu hrajícího v životní formě.

"Hráči, kteří jsou v euforii, jako je teď David, se těžko hlídají. My ale věříme, že se proti nám neprosadí," uvedl asistent Jiří Bartl, který mužstvo vedl, když byl hlavní kouč Vlastislav Mareček na kvalifikaci s jednadvacítkou.

Program 6. kola:
Sobota 9. září:
17:00, Sparta Praha - Zlín.
Neděle 10. září:
17:00, Kladno - České Budějovice, Most - Slavia Praha, Jablonec - Teplice, Plzeň - Olomouc, Příbram - Mladá Boleslav, 20:15, Slovácko - Liberec (ČT 4).
Pondělí 11. září:
17:15, Brno - Ostrava (ČT 2).

Reklama