Hlavní obsah

Trápící se Spartu zachránil střídající Došek

PRAHA

Ani nový trenér a změny v kádru i realizačním týmu nepomohly fotbalistům pražské Sparty překonat herní mizérii posledních ligových kol. Sparta přesto v sobotu v úvodním utkání 6. ligového kola porazila Zlín 2:0, oba góly vstřelil Libor Došek. Toho po přestávce poslal do hry nový trenér Sparty Michal Bílek, kterému tak premiéra na Letné vyšla alespoň bodově.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Došek ze Sparty (vpravo) v souboji s Janíčkem ze Zlína.

Článek
Fotogalerie

Domácí se totiž jinak po většinu utkání spíše trápili s vlastními nepřesnostmi než se soupeřem. Sparta po prohře v Mladé Boleslavi odvolala během reprezentační přestávky Stanislava Grigu a z Plzně získala další z osobností své historie. Bílek se na Letnou vrátil po devíti letech, se Spartou během aktivní kariéry získal devět mistrovských titulů.

Změny na sebe nenechaly dlouho čekat. Bílek přeřadil do B-týmu Lukáše a Kopice, do Slovanu Bratislava odešel na hostování Hanek. Po letech ve Spartě skončili masér Poustka, kustod John a pozorovatel Jirkal. S Bílkem naopak na Letnou zamířila další legenda sparťanské historie Horst Siegl. Ten skončil s aktivní kariérou v Mostu a stal se asistentem.

Změny hráče neprobraly

Po personálním zemětřesení v klubu zahájila Sparta opatrně a diváci nic zajímavého neviděli. Na stopera se stáhl Sivok, do středové řady Šimák. Ve 13. minutě se střela Tomáše Juna z pravé strany dostala až k Danielu Kolářovi, jehož přihrávku před branku na roh srazil gólman Vít Baránek. Zlín zahrozil po zmatku uprostřed hřiště, dvojice stoperů Řepka - Sivok včas zavřela sprintujícímu Krausovi cestu a Řepka čistě útok soupeře zastavil.

Spartě se nedařila rozehrávka, Zlín dobře pokryl střed pole a osamocenému Sylvestremu nepomáhaly ani efektní technické kousky. Navíc oba týmy předváděly velké množství nepřesností, které plynulosti hry neprospívaly. Zlín mohl po jednom ze zaváhání sparťanské obrany vstřelit gól, po rohu Vidličky hlavičku Josefa Lukaštíka chytil připravený gólman Blažek. Letnou po půl hodině hry zněl nespokojený pískot a skandování "my chceme Spartu". Ta během prvního poločasu ani jednou nevystřelila na branku hostí a diváci to domácím hráčům při odchodu do šaten dali pořádně najevo.

Střídající Došek rozhodl

Po změně stran domácí kouč znovu totálně přeskupil řady, místo nevýrazného Juna poslal do hry dlouhána Doška, do obrany stáhl Zdeňka Pospěcha a naopak do středové řady vysunul kapitána Sivoka. Na post stopera přišel Homola.

Sparta přidala a poprvé si vytvořila výraznější územní převahu. Tlaku ale hosté zkušeně unikli přerušováním hry, které sparťany vyvádělo z rytmu. Pokud se o něčem takovém v podání domácích hráčů dá uvažovat. Přihrávky byly nadále nepřesné, Zlínu stačilo zodpovědně bránit. Bod by pro něj byl úspěchem, vždyť z posledních sedmi utkání na Letné šestkrát prohrál.

Bodové naděje moravského celku vzaly za své po hodině hry. Po faulu Švacha si zpracoval míč Libor Došek, obtočil se kolem svého strážce a střelou do protipohybu Baránka otevřel skóre. Domácím po gólu očividně spadl kámen ze srdce a zlepšenou kombinací dostávali soupeře pod tlak. Navíc v 72. minutě centroval zleva Kadlec a dlouhán Došek přehlavičkoval i brankáře Baránka. Ten se navíc zranil a musel střídat.

Na zvrat už neměli

Zlín už neměl na zvrat síly a domácí si tříbodový zisk nenechali ujít. Přestože se jim po většinu utkání nedařilo, připsali si výhru 2:0. I diváci, kteří do úvodního gólu  byli s výkonem domácích velice nespokojení, po závěrečném hvizdu sudího Matějka vyprovodili své oblíbence do kabin potleskem.

Trenér Michal Bílek tak znovu zdolal zkušenějšího kolegu Petra Uličného. Ještě s Plzní totiž nynější kouč Sparty v 5. kole přivezl před dvěma týdny ze Zlína tři body za výhru 2:1. Sparta se po výhře posunula na třetí příčku tabulky, celky za ní ale mají své zápasy 6. kola ještě před sebou.

Sparta Praha - Tescoma Zlín 2:0 (0:0)
Branka: 61. a 72. Došek. Rozhodčí: Matějek - Košec, Teuber. ŽK. Pospěch, Řepka, Sivok - Jelínek. Diváci: 8521.
Sparta: Blažek - Zabavník (46. Homola), Sivok, Řepka, Kadlec - Pospěch, Šimák, Sylvestre, Kolář (83. Lustrinelli) - Matušovič, Jun (46. Došek). Trenér: Bílek.
Zlín: Baránek (74. Kořínek) - Janíček, Zbožínek, Švach, Červenka - Vidlička, Vrtělka (68. Šmahaj), Zúbek, Lukaštík (55. Jelínek) - Bača, Kraus. Trenér: Uličný.
Tabulka po neúplném 6. kole:
1.Mladá Boleslav54109:113
2.Liberec54107:013
3.Sparta63215:411
4.Ostrava530210:79
5.Slavia53028:59
6.Brno52302:09
7.Plzeň52215:38
8.Jablonec52214:48
9.České Budějovice52213:38
10.Příbram51224:55
11.Teplice51227:95
12.Zlín61144:84
13.Most50327:93
14.Slovácko51045:93
15.Kladno50231:72
16.Olomouc50142:91

Reklama

Související témata: