Hlavní obsah

Sparta znovu posiluje, z Japonska získala Horvátha

PRAHA

Další posilu má fotbalová Sparta Praha. Její vedení vyslyšelo volání trenéra Bílka po konstruktivním záložníkovi a z druholigového japonského Visselu Kóbe získalo jedenatřicetiletého Pavla Horvátha. Deníku Právo informaci v úterý potvrdil hráčův agent Ondřej Chovanec.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Horváth (vpravo) v dresu Teplic

Článek

Sparta za něj podle informací Práva zaplatila zhruba 6 miliónů korun, protože hráč měl smlouvu do prosincového konce sezóny druhé japonské ligy. ."Jsem rád, že to vyšlo, zase se vracím do Sparty," řekl Horváth, který na Letné fotbalově vyrostl.

Bílkovi podával jako bažant míče

Od roku 1981 prošel všemi mládežnickými kategoriemi a nakoukl i do prvního týmu, kde se potkal se současným trenérem Michalem Bílkem. "Bylo to tak, že on hrál a já mu podával míče," usmíval se Horváth do telefonu.

"Pavel je středový záložník, který okamžitě může naskočit do sestavy a bude posilou. Mám zprávy o jeho působení v Japonsku a podle mých informací je na tom velmi dobře. Je to posila, kterou jsme chtěli," řekl Michal Bílek.

Horváth ve Spartě skončil v roce 1993 poté, co přestoupil do Jablonce. V Česku pak ještě působil ve Slavii a Teplicích, v zahraničí byly jeho štacemi kromě Kóbe ještě Sporting Lisabon a Galatasaray Istanbul.

S jednatřicetiletým bývalým reprezentantem byl v Japonsku od minulého týdne jeho manažer Ondřej Chovanec. Původně chtěli s vedením Visselu jednat o nové smlouvě. "Jenže to nemělo velký posun dopředu. Pořád nám tvrdili, že se vše bude odvíjet od toho, jestli se vrátí do první ligy," vysvětlil Chovanec.

Do toho se ozvala Sparta, takže jednání nabrala velký obrat. Zájem Chovancovi potvrdil už v pátek šéf Sparty Daniel Křetínský. "Začali jsme se bavit o okamžitém ukončení smlouvy," prozradil hráčův agent. Kóbe údajně mělo v první chvíli požadovat za Horvátha přes 20 miliónů korun, ale nakonec se částku podařilo výrazně snížit. "Došli jsme k oboustranné spokojenosti," uvedl Chovanec.

První trénink bude v pátek

Horváth počítal, že se kvůli rodině do Čech dříve nebo později vrátí. "I když před pěti dny pro mě bylo prioritou prodloužení smlouvy v Kóbe. Ale po nabídce Sparty jsem to rád přehodnotil. Jsem rád, že to dobře dopadlo," přiznal Horváth. Zítra večer se s manželkou Janou a dcerou Adrianou vrátí do Prahy a v pátek už se bude hlásit na Letné. "Je to všechno v hrozném fofru. Musíme narychlo sbalit věci, ve čtvrtek se dám dohromady a jdeme na to," prozradil.

Doufá, že mu návrat do Sparty po třinácti letech vyjde. "Snad důvěru Michala Bílka nezklamu. Cítím se dobře a chci se Spartou hrát o titul i Ligu mistrů," řekl Horváth, který by si měl odbýt premiéru v pondělním televizním zápase v Teplicích, odkud před dvěma lety do Japonska odcházel.

Přijetí v novém klubu se rozhodně nebojí. "Věřím, že zapadnu v pohodě, nikdy jsem s tím nemíval problémy," prohlásil věčný šprýmař. "Dobře znám Jardu Blažka, Honzu Rezka nebo Tomáše Řepku, s některýma ostatníma klukama jsem se určitě někdy potkal v lize," dodal Horváth.

Reklama

Související témata: