Hlavní obsah

Lippi zanechal rybaření a spěchal za Nedvědem

Radek Malina

Sluníčka a zaslouženého odpočinku si po náročné sezóně užíval Marcello Lippi, trenér fotbalového Juventusu Turín. Ve čtvrtek však rybaření u Středozemního moře přerušil a spěchal do Prahy za Pavlem Nedvědem na vyhlášení Zlatého míče České republiky.

Foto: fcjuventini.free.fr

Trenér Juventusu Marcello Lippi.

Článek

"Pavel je velmi významnou osobností Juventusu. Skutečnost, že jsme mohli být přítomni vyhlášení výsledků ankety, byla dalším velkým motivem naší cesty do Prahy," vykládal pětapadesátiletý Ital.

Jen nechápavě kroutil hlavou nad teplotami šplhajícími přes třicet stupňů. "Myslel jsem, že se tady trošku ochladím, ale to jsem se přepočítal," smál se dohněda opálený kouč Juventusu.

Nedvědovi včera předal Zlatý míč ČR. "Myslím, že je to vítězství zcela zasloužené. Pavel měl velmi vydařenou sezónu. Dokonce bych řekl výjimečnou," prohlásil Lippi.

Juventus chce druhého Nedvěda

S kapitánem českého týmu se potkal ještě před zahájením. "Hovořili jsme o středečním utkání s Moldavskem. Je to velká pocta, nikam nejezdí. Vím, že chtěl odpočívat, proto si jeho účasti na vyhlášení nesmírně vážím," vykládal Pavel Nedvěd.

Kvality vítěze ankety ocenil i Luciano Moggi, generální manažer Juventusu, který Lippiho v Praze doprovázel. "Pavla si velmi vážíme nejen jako fotbalisty, ale i jako člověka. Možná to zní jako fráze, ale je to profesionál se vším všudy. Pro náš klub je velkým přínosem," chválil perlu záložní řady italského mistra Moggi.

Oba představitelé Juventusu bez obalu přiznali, že se v Česku zajímají o několik hráčů. Konkrétní seznam, na jehož vrcholu by měl být Grygera ze Sparty, však neodtajnili. "S velkými zájmem sledujeme celý český fotbal, neboť jsme si vědomi jeho kvalit. Nejraději bychom do našeho klubu přivedli druhého Nedvěda," prohlašoval tajemně Lippi.

Vítězství v evropském Zlatém míči není vyloučeno

Je přesvědčen, že pokud dokáže český reprezentant udržet i v druhé polovině roku formu, kterou dotáhl Juventus k italskému titulu, může směle pomýšlet na triumf v anketě Zlatý míč časopisu France Football pro nejlepšího hráče Evropy.

"Sice se vyhlašuje až v prosinci, ale ta první část vyšla Pavlovi skvěle. K absolutnímu hodnocení mu chybí jen triumf v Lize mistrů. Naváže-li stejnými výkony i na podzim, není jeho vítězství vyloučeno," míní Lippi.

Nedvěd ve finále Ligy mistrů chyběl

Právě ve finále Champions league Nedvěd Juventusu kvůli trestu za žluté karty chyběl. Lippi se sice před rozhodující bitvou s AC Milán dušoval, že ofenzivního borce nahradí, nicméně absence špílmachra české reprezentace byla až příliš citelná a Juventus po penaltovém rozstřelu zůstal druhý.

"Neznám trenéra, který by měl před finále poraženeckou náladu. Tím bych vlastní hráče deprimoval. Pavel nám nepochybně ohromně chyběl. Jsem přesvědčen, že s jeho přítomností by byl výsledek jiný," přemítal Lippi.

Jen pár minut po vyhlášení už spěchal v doprovodu Luciana Moggiho na letiště. Po domluvě s letovým terminálem v Praze a v Turíně posunul odlet o hodinu, na prohlídku Prahy už však čas nevyšetřil. "Rádi bychom zůstali, ale závazků je příliš. Jsme uprostřed tvrdé práce," vysvětlil Moggi kvapíkový návrat.

Reklama