Hlavní obsah

V Příbrami padl třetí ligový trenér, Horník na scéně

PŘÍBRAM

První fotbalová liga zažila ve čtvrtek čtvrtou změnu na trenérském postu. Vedení Marily Příbram odvolalo z funkce Pavla Tobiáše, jehož nástupcem se stal dosavadní kouč rezervního týmu, šestapadesátiletý František Barát. Informoval o tom šéf klubu Jaroslav Starka, kterému navíc ode dneška ve funkci poradce pomáhá bývalý sportovní ředitel Viktorie Žižkov Ivan Horník.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Tobiáš

Článek

Tobiáš je třetím odvolaným trenérem v této sezoně. Svá místa museli předčasně opustit také Vlastimil Palička v Olomouci a Stanislav Griga ve Spartě, nového trenéra musela najít také Plzeň, když Michal Bílek zamířil na Letnou. Změna v Příbrami se očekávala, protože Starka už v minulých dnech naznačil, že v klubu o špatném postavení týmu diskutují.

Možná, že do rozhodování už zapojil i Horníka, který je jeho novým poradcem. Nadále tak nevystupuje ve funkci statutárního zástupce klubu, což mu zakazoval trest od disciplinárky. "Dnes jsem ho uvedl do kabiny. Podle mě to není nic proti ničemu, fotbalu rozumí, má vytříbený cit pro hráče," uvedl Starka v rozhovoru pro Českou televizi.

Jak vnímáte angažování Ivana Horníka v Příbrami?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Barátovým asistentem bude František Kopač. "Budeme s Ivanem Horníkem v úzkém kontaktu, chceme, aby spolupráce byla kompaktní," prohlásil Kopač. Horník už dnes sledoval trénink mužstva.

Zatímco Tobiáš z Marily odchází definitivně, s dosavadním asistentem Krejčím bude Starka o jeho dalším osudu teprve jednat.

Barát za sebou nemá moc prvoligových zkušeností, spíše byl znám jako přední odborník na mládežnický fotbal. Ostatně řada jeho nedávných svěřenců už je v prvoligovém kádru Marily a vedení klubu na vzájemné propojení podle všeho znovu spoléhá. Barát, bývalý ligový fotbalista, byl v sezoně 1994-95 trenérem Bohemians Praha, které vedl do sedmnácti zápasů. Pod jeho vedením "klokani" vyhráli pouze čtyři utkání.

Jednapadesátiletý Tobiáš odchází od mužstva po téměř dvouletém působení. Do Příbrami přišel v prosinci 2004, od té chvíle mužstvo pod jeho vedením sehrálo 51 zápasů, z nichž čtrnáct vyhrálo a dvacetkrát odešlo poraženo.

Přesto neodchází se špatným pocitem, dvouleté působení v Příbrami si považuje. "Příbram byla dobrá štace pro trenéra a odcházím s pocitem dobře odvedené práce. Samozřejmě, že po posledních čtyřech prohrách nebyla naše situace růžová, ale spíše než jako systémové pochybení bych naše prohry viděl v souhře řady okolností," uvedl ČTK trenér, který si nemůže stěžovat na hráče, kteří podle něj bojovali.

Na rozdíl od mnoha jiných koučů, kteří po odvolání mluví o psychickém stresu, od něhož by si rádi na delší dobu odpočinuli, si plánuje jen krátkou dovolenou. "Nějaký den budu na chatě, především každodenní dojíždění bylo složité," svěřil se Tobiáš, který žije v Českých Budějovicích. Ale žádné dlouhé volno prý nepotřebuje a už brzy zase bude k vidění v prvoligových ochozech.

Reklama

Související témata: