Hlavní obsah

Talentovaného Maria Ličku trápily hlavně státnice

PRAHA

Hodně hlasitě o sobě dal v této fotbalové sezóně vědět mladší syn trenéra reprezentační jedenadvacítky Wernera Ličky. Ač loni v létě ani nefiguroval na oficiálním soupisce Baníku, nakonec se Mario Lička stal se sedmi góly druhým nejlepším střelcem klubu a v anketě Zlatý míč ČR získal trofej pro objev roku.

Foto: www.fcbanikostrava.cz

Mario Lička (uprostřed) oslavuje podařený zápas proti pražské Spartě v 18. kole, kdy Baník zvítězil 3:2.

Článek

Vůbec nečekal, že mezi elitu vlétne takovým způsobem. Většinou totiž v mládežnických kategoriích zůstával mezi náhradníky, protože jeho drobná postava se trenérům zrovna nezamlouvala.

Letos ale dostal šanci a chopil se jí s velkým nadhledem. "Přiznávám, že sedm gólů překvapilo i mě. Víc než za branky jsem ale rád, že jsem si zahrál první ligu," prozradil jedenadvacetiletý talent.

Něco vyšlo, něco ne

Věděl, že odehrál dobré zápasy, průměrné i špatné. "Vyšla mi utkání proti Slavii, Spartě a Liberci, naopak bych rád zapomněl na duel s Příbramí," pátral v paměti syn slavného kanonýra, který nevynechal jedinou šanci vidět svou ratolest v akci a pak uměl být řádně kritický: "Sám jsem tušil, že se mi utkání nepovedlo, a táta mě v tom jen utvrdil."

Když se Baník rozehrál, kolem mladíků se začali otáčet skauti ze zahraničních klubů. O Mariovi Ličkovi se mluvilo v souvislosti s Herthou Berlín. "Četl jsem to, ovšem dobře jsem věděl, že žádná jednání neprobíhají, tak mi to hlavu nepletlo. Myslím si, že ani v kabině to nijak nekazilo atmosféru, starší kluci, o kterých se třeba tak nepsalo, chápali, že mladí jsou víc na očích. Byl to ale fakt jen informativní zájem," dodal.

Mezi přípravou stihl bakalářské zkoušky

Teď se netrápí tím, co bude dál. "S nikým nejednám, takže na nějaké přestupování vůbec nemyslím," usmál se mladík a dodal, že víc ho teď zlobí škola: "Pořád studuji sportovní management na Vysoké škole báňské. V pondělí jsem si z kempu národního týmu odskočil k bakalářské státní zkoušce."

Zatím se k učení musí přemlouvat, ale ví, že v případě úspěchu se bude moci soustředit jenom na fotbal. "Potřebuji natrénovat, protože obhájit sedm gólů z této sezóny bude pro středního záložníka obtížné. Ale nebojím se toho, chtěl bych počet minimálně srovnat," řekl Mario Lička, který v anketě novinářů Zlatý míč získal trofej pro objev roku. "Výhra mě těší, ale to je tak asi všechno. Vím, že z anket se žít nedá," říká zasvěceně ostravský talent.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články