Hlavní obsah

Sparta promarnila šanci dostat se na druhou příčku, poslední Baník remizoval v Teplicích

Praha
Aktualizováno

Osmnáctiletý debutant Drchal zachránil svým prvním ligovým gólem pražskou Spartu, která díky jeho trefě remizovala na Slovácku 1:1. Pražané se dostali po změně stran do vedení, domácí Zajíc ale vyrovnal, takže body se dělily. V dalších zápasech 18. kola slavilo důležitou výhru Brno, které porazilo Olomouc, stejně jako Liberec, jenž pod vedením nového trenéra Holoubka vyhrál nad Mladou Boleslaví. Poslední Baník Ostrava uhrál bod v Teplicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Semih Kaya ze Sparty a Tomáš Zajíc ze Slovácka.

Článek
Fotogalerie

Brno potřebovalo bezpodmínečně bodovat, lépe ovšem začali Hanáci, neboť už po třinácti minutách připravil první velkou šanci Sladký. Hosté ji však nevyužili. Domácí odpověděli hlavičkou Poláka, který ovšem mířil přímo na Buchtu. Po půlhodině se ovšem nováček v jejich dresu Acosta po nenápadné kombinaci trefil a Brno vedlo. Devět minut na to měl obrovskou příležitost Pavlík, ale po rohovém kopu netrefil poloprázdnou bránu. Po změně stran přidali Pivarníkovi svěřenci druhou branku, ale trefa Růska pro ofsajd neplatila. Olomouc se až v závěru pokusila zachránit alespoň bod, ale na remízu nedosáhla, takže se vrátila domů s prázdnou.

Holoubek slavil první výhru

Liberec musel doma proti Mladé Boleslavi bodovat naplno, aby se udržel ve hře o ligové výsluní. Severočeši skutečně začali aktivněji, o první ohrožení brány hostů se postaral Potočný, v další možnosti se ocitl Kerbr a čtyři minuty před přestávkou zase Potočný. I po změně stran byli domácí aktivnější, jenže střelecky se nedokázali prosadit. Až po hodině hry je dostal do vedení střelou z malého vápna Pulkrab. Coufal mohl jedenáct minut před koncem vedení zvýšil, ale brankář Polaček zareagoval výborně. I tak ale slavil Liberec pod Holoubkovým vedením první jarní výhru.

Drchalův gól na tři body nestačil

Sparta před startem jara avizovala, že chce útočit na druhou příčku znamenající účast v kvalifikaci o Ligu mistrů. Vykročení se jí doma výsledkově podařilo, neboť porazila Liberec 2:0. Na hřišti Slovácka, kde při posledních dvou vystoupeních uhrála pouze bod, udělal trenér Andrea Stramaccioni v sestavě několik změn. Místo nemocného Štetiny nastoupil Kaya, místo Mavuby Kulhánek a v útoku si odbyl debut osmnáctiletý Drchal. Pražané měli od úvodního hvizdu převahu, ale do šance se dostal až po půlhodině Zahustel, který po centru Frýdka trefil břevno.

Slovácko odpovědělo před přestávkou Sadílkovou střelou, kterou Nita chytil. Devět minut po změně ale přece jen zařídil debutant Drchal Pražanům vedení. Stanciu pronikl do šestnáctky a jeho centr doklepl letenský mladík do prázdné brány. Slovácko ovšem dokázalo odpovědět a v 70. minutě Zajíc vyrovnal. Čtvrt hodiny před koncem zachránil domácí gólman Heča, po něm se ovšem blýskl i Nita, jenž zlikvidoval balón tečovaný Daníčkem, takže zápas skončil nakonec remízou. Pražané tak potřetí za sebou na Slovácku nevyhráli a promarnili tak možnost dostat se v tabulce na druhé místo.

Na Stínadlech bezgólová remíza

Teplice prohrály na úvod jara v Jablonci, takže měly proti Baníku co napravovat. Posílený ostravský Baník ale musel po domácí prohře se Slováckem také zabrat. Na Stínadlech se o to snažil, jenže první dvě velké šance Pazdera a Granečný nevyužili, takže po půli byl stav nerozhodný. Po změně stran sice trefil Vaněček tyč Laštůvkovy brány, tím ale byly šance na obou stranách vyčerpány a zápas dospěl k bezgólové remíze.

Program 18. kola fotbalové ligy
Pátek
Dukla - Jablonec 0:1.
Sobota
Brno - Olomouc 1:0
Liberec - Mladá Boleslav 1:0
Slovácko - Sparta 1:1
Teplice - Baník 0:0
Neděle
15.00Karviná - Zlín
18.00Slavia - Bohemians
Pondělí
17.00Plzeň - Jihlava

Reklama