Hlavní obsah

Prachy v prachu! Stamiliónové investice Sparty se nepovedly, uznává Rosický

Praha

Sotva svlékl dres aktivního fotbalisty, navlékl sako začínajícího funkcionáře. Tomáš Rosický se posunul do vedení Sparty jako poradce sportovního ředitele Zdeňka Ščasného. Pohled zkušeného internacionála by měl mimo jiné zefektivnit investice vložené do nákupu nových posil. Letní hýření totiž skončilo krachem. „Nákupy se nepovedly,“ netají bývalý kapitán české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Najdou cestu z bídy? Sportovní ředitel Sparty Zdeněk Ščasný (vlevo), jeho poradce Tomáš Rosický a trenér Andrea Stramaccioni.

Článek

Připravte se, že na úspěch budeme čekat možná dost dlouho, varuje letenské fanoušky. Tomáš Rosický byl hostem internetové televize DVTV a v rozhovoru velmi otevřeně pojmenoval některé bolesti Sparty.

Tak především souhlasí, že letní investice v řádu přibližně 400 miliónů korun do drahých zahraničních posil byly vlastně vyhozené peníze.

„Nešlo o dobrou investici v tom, kolik peněz bylo v létě vydáno, i v tom, za jaké hráče. Udělat deset jedenáct nových hráčů je podle mého názoru strašně moc. Nikdy jsem takové změny nezažil," podivuje se ještě na startu jara Tomáš Rosický.

Mužstvo si po obrovském zásahu nesedlo

Však také letenský podzim dopadl bídně. Ztrátou šancí na ligový titul, vyřazením z předkola Evropské ligy i domácího poháru.

„Veliký přerod, který se stal, byl obrovský zásah do týmu a je vidět, že mužstvo si nesedlo. Někteří hráči, kteří přišli v létě, už nás opustili, což je první signál, že se to nepovedlo," poukazuje Rosický na Janka, Mandjecka či Biabianyho.

Návrat k normálu tak může být během na dlouhou trať. Přesto v zimě přišli další cizinci – Stanciu, Kanga, Nita a Ristič.

„Než přizpůsobíte kádr určité vizi, jaký bychom chtěli hrát fotbal a jak by se měl klub prezentovat, samozřejmě to může trvat třeba rok dva. Teď v zimě se udělaly změny, o kterých jsme si mysleli, že týmu pomůžou. Začali jsme, máme za sebou dva zápasy a nebyly podle našich představ," připomíná těsnou výhru 1:0 nad Libercem a remízu 1:1 na Slovácku.

Důvěra v trenéra není bezmezná

Není žádným tajemstvím, že Ščasný s Rosickým by měli korigovat strategii italského kouče Stramaccioniho, který už předvedl spoustu kontroverzních tahů.

„Sám majitel po podzimu naznačoval, že důvěra v trenéra není bezmezná. Tím je myslím řečeno všechno. Všechno se odvíjí od toho, jestli trenér bude mít výsledky a jestli herní projev bude dobrý. Každý kouč má lepší i horší stránky, ale já věřím, že v jeho schopnostech je, abychom byli mnohem lepší," doufá Rosický.

Reklama

Související témata: