Hlavní obsah

Slávisté chtějí v derby ukončit sérii Sparty

PRAHA

Celkem už 263 derby mezi Spartou a Slavií viděli fanoušci obou pražských celků. Další pokračování přinese pondělní dohrávka 9. kola Gambrinus ligy, kdy Slavia na Strahově přivítá Spartu. Slávisté budou chtít zopakovat rok starý výsledek, kdy na Strahově soupeře zničili 4:1. Přesto jako tradičně nemá derby favorita.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Slavia znovu změří síly se Spartou.

Článek

Před rokem Slavia soupeře rozebrala 4:1, přestože prohrávala 0:1. Třemi góly během šesti minut slávisté srazili soupeře i s tehdy novým trenérem Stanislavem Grigou na kolena. Na jaře se radovala Sparta, která před dvacetitisícovou návštěvou porazila Slavii 2:1.

Jak dopadne derby?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Oba týmy neodstartovaly aktuální sezónu podle představ, ve Spartě vystřídal na trenérské pozici Michal Bílek další legendu klubové historie Stanislava Grigu, Slavia se snaží zlepšit výsledky výměnami. Ze Spartaku Moskva získala na hostování šestadvacetiletého záložníka Aleše Urbánka, před derby se snaží dotáhnout získání útočníka tureckého Malatyasporu Zdeňka Šenkeříka. "U Šenkeříka je zatím otazník. Nevím, jestli se jeho příchod podaří takhle rychle dotáhnout. Aleš je v celkem dobré fyzické kondici, uvidíme jestli nastoupí," řekl na nedělní tiskové konferenci trenér Slavie Karel Jarolím.

Deštivé počasí by slávistům vyhovovalo

Slávisté by rádi napodobili loňské 10. kolo, kdy zvítězili 4:1. "Samozřejmě chceme vyhrát a věřím, že hráči udělají pro úspěch všechno," řekl Jarolím. Před rokem na Strahově panovalo podobně nepříznivé počasí jako v posledních dnech. "Každý zápas je jiný, ale takovéhle počasí nám vyhovovat bude," nemá problém s deštěm slávistický kouč.

Dva ligové souboje v minulém ročníku sledovalo dohromady téměř 35 tisíc diváků, i v pondělí by mělo do ochozů strahovského stadiónu zamířit kolem 15 tisíc fanoušků.

Sparťané, kteří před zápasem zamířili do hotelu Pyramida místo tradičního soustředění v hotelu Praha (kde se v pondělí sejde národní tým), jsou v dobré pohodě. Po příchodu trenéra Bílka zatím v soutěžním utkání neprohráli, v týdnu navíc narozdíl od Slavie postoupili v Poháru UEFA. "Po příchodu trenéra Bílka se asi ve Spartě zlepšila atmosféra a zatím neprohráli. Snad Sparta pod Bílkem poprvé prohraje zítra," doufá ve výhru Karel Jarolím.

Sparťané jsou v tabulce třetí, hned před pondělním soupeřem. Poprvé si pražské derby zahraje Francouz Sylvestre. "V kabině cítím od spoluhráčů, že to utkání bude úplně jiné než ligové, které jsme dosud sehráli. Už mám zkušenosti z derby ve Francii nebo Španělsku, tohle pro mě bude něco nového," uvedl záložník Sparty.

Spartě bude chybět Řepka

Domácí nemohou ještě počítat s gólmanem Michalem Vorlem, nejistý je start jeho jmenovce Jana. "Nad Honzou Vorlem visí otazník, má ještě od zápasu z Plzně problémy. Rozhodneme se na poslední chvíli, jestli nastoupí. Michal Vorel snad bude po reprezentační pauze k dispozici," řekl v neděli Karel Jarolím.

Spartě bude chybět se zraněným kotníkem laborující Miroslav Slepička, disciplinární trest nepustí do hry stopera Tomáše Řepku. Svalové problémy mají Horváth a Sivok, oba by ale měli hrát.

Zápas začne na Strahově v 17:15 a přímo ho vysílá ČT2. Hlavním rozhodčím je Němec Weiner, asistenty Bornhorst a Voss.

Předpokládané sestavy:
Slavia: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček (Urbánek) - Janda, L. Jarolím, Švec, Hrdlička, Švento - Fořt.
Sparta: Blažek - Pospěch, Homola, Sivok, Kadlec - Kisel (Matušovič), Horváth, Sylvestre, Kolář - Došek, Rezek.

Reklama

Související témata: