Hlavní obsah

Olomouc podepsala se Sigmou kupní smlouvu na Andrův stadión

Olomouc

Kupní smlouvu na Andrův stadión dnes podepsalo vedení olomoucké radnice s prvoligovým fotbalovým klubem SK Sigma Olomouc. Město za stadion zaplatí 145 miliónů korun. Součástí dohodnuté realitní transakce je i výměna jedné z tribun stadiónu za třetinový podíl radnice ve fotbalovém klubu, v němž si město chce v budoucnu ponechat symbolickou jednu akcii.

Foto: Sport.cz

Andrův stadión.

Článek

Prodej Androva stadiónu městu je součástí složité operace stabilizující ekonomickou situaci fotbalové Sigmy, která se v předchozích letech potýkala s vysokými ztrátami v hospodaření a desetimilionovými dluhy. Návrh kupní smlouvy na stadion v pondělí schválilo olomoucké zastupitelstvo.

Podle primátorova náměstka Martina Majora (ODS) jednání o podmínkách prodeje stadiónu trvala dva roky. "Vede nás k tomu (nákupu stadiónu) přesvědčení, že samospráva má vytvářet podmínky pro to, aby se profesionální sport mohl hrát v Olomouci, a ne se aktivně sportu účastnit," řekl dnes novinářům Major, podle kterého město bude stadión pronajímat profesionálním sportovcům. "Věřím, že si Sigma udrží výkonnost a vrátíme se do dob, kdy byla na hrotu fotbalových tabulek," podotkl.

Major připomněl, že fotbalová Sigma loni snížila požadovanou cenu za Andrův stadion o 40 miliónů korun na 145 miliónů. Město stadión zaplatí ve dvanácti ročních splátkách ve výši 12 miliónů korun, rozdělených do dvou pololetních částek. První letošní splátka bude 4,9 miliónu korun a poté ještě město dvakrát pošle klubu čtyři milióny korun. O stadión by v budoucnu měla pečovat městská akciová společnost Správa sportovních zařízení Olomouc.

Díky nákupu stadiónu bude tato sportovní infrastruktura podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) sloužit sportu bez ohledu na vývoj ve fotbalové Sigmě. "Záměrem je zajistit majetkově sportovní infrastrukturu a naopak se odstřihnout od provozování sportovního klubu. Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton," zdůvodnil Staněk nákup stadionu.

Město by v příštích letech za správu a provoz Androva stadiónu mělo podle dřívějších propočtů ročně doplácet několik miliónů korun.

Prvoligovou Sigmu se loni podařilo oddlužit. Podnikatel Josef Lébr po 20 letech prodal za symbolickou cenu třetinový podíl spolku SK Sigma Olomouc MŽ. Klub mu výměnou za to vrátil zhruba šedesátimiliónovou půjčku. Peníze Sigma inkasovala z prodeje pozemku pod hřištěm s umělou trávou.

Vedení klubu nyní jedná s investory o případném kapitálovém vstupu. Zhruba 65 procent klubových akcií vlastní sdružení SK Olomouc Sigma MŽ a třetinu akcií má město.

Klubu v účetním roce 2016/17, který skončil loni v červnu, vzrostly výnosy o 87 procent z 59,6 miliónu korun v roce předchozím na 111,4 miliónu. Hospodaření Sigmy se v sezóně 2016/17, v níž klub hrál druhou ligu, vrátilo zpět do zisku. Po předchozí ztrátě 26,4 miliónu korun vykázala zisk 41,9 miliónu.

Reklama

Související témata: