Hlavní obsah

Pět hráčů v derby naběhalo přes deset kilometrů

Pět hráčů v pondělním fotbalovém derby mezi Slavií a Spartou naběhalo během devadesátiminutového boje více než deset kilometrů. Vyplývá to ze statistických údajů, jež zaznamenal při premiérovém měření různých herních údajů speciální program, který zkoušela Česká televize během svého přenosu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Souboj slávisty Suchého s Doškem ze Sparty.

Článek

Česká televize poprvé v praxi vyzkoušela technologii, kterou vyvinula švédská firma Tracab. V přímém přenosu ze slavného derby podrobila rozboru všechny jeho aktéry a ze statistických údajů vyplynulo, že pět fotbalistů naběhalo přes deset kilometrů a vůbec největší porci zvládl sparťanský levý záložník Daniel Kolář. Ten naběhal přesně 10 344 metrů, druhý slávista Marek Suchý měl na kontě pouze o 70 metrů méně.

Hráči se příliš nelišili ani v dalších údajích. Většina z nich měla zaznamenánu nejvyšší rychlost okolo 30 km/h, v průměru se fotbalisté pohybovali rychlostí kolem 7 km/h.

Televize nejvíce rozebírala dva klíčové hráče obou týmů - středové záložníky Lukáše Jarolíma (Slavia) a Pavla Horvátha (Sparta). Jejich údaje také byly srovnatelné: Jarolímovi bylo naměřeno 10 047 metrů, jeho průměrná rychlost byla 6,6 km/h. Horváth měl ještě v poločase nad svým sokem navrch, ale nakonec byly jeho údaje nižší - 9893 metrů a rychlost 6,5 km/h.

Odborníci novou metodu zatím přijímají s rozpaky. "Nejsou to špatné údaje, zvlášť pro trenéry. Ale důležitější by bylo zjistit, s jakou intenzitou hráči zvládají některé úseky hry. Celkové údaje podle mého odpovídají evropskému průměru," řekl spolukomentátor přímého televizního přenosu, bývalý trenér Vladimír Táborský.

Na přenosu se podílel i další trenér Jiří Kotrba, který je znám tím, že počítačové údaje rád při přípravě svých svěřenců zkoumá. A jak uvedl v rozhovoru pro ČTK, nový program ho zaujal. "Je to velmi zajímavé, ale důležité bude, až začne obsluha zjišťovat i další údaje. Dnes měli premiéru, teprve se na tom učí, ale celý systém má podle mého netušené možnosti," míní Kotrba. Podle něj by bylo zajímavé vyčlenit třeba údaje o tom, jak se hráči pohybují v jednotlivých časových úsecích.

Pokud se bude celá technologie využívat v budoucnu, přimlouval by se Kotrba za to, aby se zaznamenanými údaji po delší dobu metodicky zabýval některý trenér, případně přímo katedra fotbalu při FTVS. "Dokážu si představit, že by to byla ideální diplomová práce," tvrdí Kotrba, podle jehož informací je software dostatečně vyzkoušen. "Prý se používá už nějaký čas pro vojenské účely," řekl kouč.

Reklama