Hlavní obsah

Obviněný sudí tvrdí, že je obětí boje o moc

Další proces kvůli korupci ve fotbale začal včera u libereckého okresního soudu. Bývalému sportovnímu řediteli Slovanu Liberec Františku Myslivečkovi klade státní zástupce za vinu, že v souvislosti s předloňským utkáním jeho klubu se Zlínem podplácel hlavního rozhodčího Václava Zejdu a delegáta Christose Čanaklise. Soudce Richard Skýba vyslechl Zejdu a hlavní líčení odročil na 30. 11.

Foto: internet

Ilustrační foto.

Článek

Mysliveček odmítl vypovídat, Čanaklis se nechal zastupovat advokátem. "Domnívám se, že jsem úplatek nepřijal. Nedostal jsem ani žádnou nabídku a nikdy jsem s ní nesouhlasil," hájil se Zejda. Podle obžaloby obdržel za ovlivnění zápasu ve prospěch domácího Slovanu zhruba 50 000 korun a Čanaklis 20 000. Zejdovi a Čanaklisovi hrozí za přijetí úplatku až dva roky vězení a Myslivečkovi za podplácení rok vězení. Obžaloba vychází především z 15 odposlechů telefonických hovorů.

Zejda přitom zpochybnil poctivé úmysly náměstka Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Ten odposlechy povolil. Zejda prohlásil, že se domnívá, že Dufek jako člen arbitrážní komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) odposlechy schválil, aby prosadil zájmy některých skupin a pomohl některým lidem k funkcím. "Dufek chodil v Brně na prvoligové fotbaly, na tribuně měl VIP místo a dobře se znal s některými významnými funkcionáři," uvedl Zejda.

Dufek označil Zejdova slova za nesmysl. Řekl, že odposlechy povoloval v roce 2003, kdy osobně neznal nikoho z představitelů ČMFS a uplácení ve fotbale bral jako kteroukoliv jinou kriminalitu. Zejda se vylíčil jako oběť boje o moc ve svazu. Šlo přitom podle jeho slov o zničení jeho přítele Jaromíra Hlaváče, tehdy též sudího a šéfa jihočeského fotbalu. "Měli jsme podezření, že nás někdo odposlouchává a do telefonů jsme si úmyslně vymýšleli, abychom poznali, kdo se na věci z našich hovorů zeptá a prozradí se," řekl Zejda.

Předem připravenou léčkou na své protivníky Zejda vysvětlil i hrubou urážku rozhodčí Damkové při telefonickém rozhovoru s jedním svým kolegou, jež se objevila v médiích. "Vyjádřili jsme se o ní ne zrovna nejkulantnějším způsobem, abychom si ověřili, jestli se o tom nedoslechne šéf západočeského fotbalového svazu Roman Berbr. Damková k němu měla blízko a hodně si rozuměli," pravil Zejda.

Zmocněnec fotbalového svazu Jan Žák označil Zejdovu obhajobu za nesmyslnou a nevěrohodnou. Obžalobě kvůli přijímání úplatků čelí Zejda nejen v Liberci. Figuruje i v aféře Synot a také v kauze podplácení, jehož se údajně dopustili funkcionáři Opavy a Vítkovic. Zproštěn obžaloby byl v kauze, jež se týkala úplatku od 1. HFK Olomouc.

Reklama