Hlavní obsah

Odstřihnout srdeční vazby, udílí si pokyny muž, jenž vytvořil U Nisy téměř nedobytnou pevnost

Radek MalinaSport.czPrávo

První štací mezi fotbalovou elitou byl pro Jindřicha Trpišovského Slovan Liberec. Od července 2015 do prosince 2017 šéfoval dvaačtyřicetiletý trenér týmu zpod Ještědu. Dvakrát vybojoval s podceňovanými hráči základní skupinu Evropské ligy, stvořil z mužstva postrach tuzemské soutěže. Nyní se na sever Čech poprvé vrátí coby trenér soupeře se Slavií Praha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalistů Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek

„Nikdy jsem takový zápas během kariéry nezažil," netají prapodivné rozpoložení Trpišovský před nedělním soubojem na liberecké půdě.

Za dva a půl roku U Nisy se stal z neznámého debutanta hodně žhavým trenérským zbožím, které chtěla Plzeň i Sparta. Trpišovský však podlehl až vábení Slavie v průběhu minulé zimy.

Nekonečné schody pro hosty

„Znám v Liberci každé místo na stadiónu, všechny lidi v klubu, k nimiž jsem si vytvořil silné pouto. Vždyť jsem od Slovanu dostal šanci v lize. Ale tentokrát půjdu prostě poprvé do šatny těmi nekonečnými schody pro hosty," směje se Trpišovský v připomínce faktu, že soupeř Slovanu sestupuje do šatny útrobami stadiónu po hodně příkrém schodišti. „Na pár hodin prostě budu muset přepnout a všechny srdeční vazby odstřihnout," krčí rameny.

Na vzájemný střet s bývalými svěřenci došlo už v průběhu března. Tehdy ve čtvrtfinále domácího poháru Slavia doma vyhrála 2:0. „Liberečtí kluci zápas hodně prožívali. Nechtěli prohrát za žádnou cenu. Tudíž očekávám velice tuhý boj i v neděli, který umocňuje prostředí. Však už se liberečtí hráči hecovali s mými asistenty," tuší Trpišovský, že jeho „skalp" je pro Liberec hodně cenný.

Mužstvo zpod Ještědu po lednovém přesunu trenéra do Slavie nedoznalo žádné dramatické proměny. „Projev je stejný. Trenéři pokračují ve stylu a fotbalu, který jsem Slovanu ordinoval. Úpravy v sestavě jsou jen kosmetické. Až na jediný jsem viděl v průběhu jara všechny jejich zápasy, tudíž mám přehled. A čekám hodně tuhý boj," vypravuje Trpišovský.

Z Liberce se body nevozí

Nemluví do větru. Se Slovanem absolvoval 106 zápasů, z nichž bylo 52 před domácím publikem. Jen osmkrát přitom Liberec okusil U Nisy pod taktovkou Trpišovského hořkost porážky. Čtyřikrát v Evropské lize (Braga 0:1, Marseille 2:4, PAOK 1:2, Florencie 1:3). Jednou ve čtvrtfinále domácího poháru (Zlín 2:4) a pouze třikrát v ligových zápasech, přičemž tři body vždy odvážela Viktoria Plzeň!

„Body se v Liberci získávají velice těžce, což vím z vlastní zkušenosti," usmívá se Trpišovský. „Liberec je silný na balónu, snaží se hrát po zemi, kombinačně, rozehrávat akce od stoperů. Je pro ně důležité držet míč. Navíc Pulkrab chytil skvělou formu, byť poslední dva zápasy mu nevyšly. A poslední prohru na Dukle se nebojím označit za nešťastnou, neboť šedesát minut byl Slovan lepším týmem. Znalosti jsou však vzájemné. Výsledek oba týmy nasměruje do závěru soutěže," připomíná Trpišovský, že Slovan hraje o Evropskou ligu a jeho Slavia by zase nerada ztratila naději na titul.

Navíc přijede povzbuzena úterním úspěchem v semifinále domácího poháru, kdy vyřadila Mladou Boleslav. „Týden pro nás byl trošku rozbitý právě pohárovou konfrontací, které jsme přikládali obrovský význam. Nicméně přiznávám, že hlavou se mi občas cesta do Liberce honila už před bitvou s boleslavským týmem," netají Trpišovský, že pro něj i celý realizační tým včetně nynějšího sportovního ředitele Nezmara bude nedělní řež v Liberci hodně pikantní.

Ligové prohry Jindřicha Trpišovského s Libercem U Nisy
20. března 2016 - 22. kolo - Liberec-Plzeň 0:1
10. července 2016 - 6. kolo - Liberec-Plzeň 1:2
9. září 2017 - 6. kolo - Liberec-Plzeň 0:3

Reklama