Hlavní obsah

Komisionář Bettman chce zvětšit hokejové branky

NEW YORK

Komisionář zámořské NHL Gary Bettman získal v průběhu letošního finále dojem, že v lize padá málo gólů, a tak utrousil, že by nebylo od věci zvětšit hokejové branky. Novináři se jeho slov chytili: někteří je vzali jako vtip, ostatní smrtelně vážně a začali zpovídat gólmany. Těm se ale Bettmanův zlepšovák moc nezdá.

Foto: ČTK/AP

Podle komisionáře Bettmana jsou stávající rozměry hokejové branky příliš malé.

Článek

Alespoň to lze tvrdit podle postoje brankářů Pittsburghu Johana Hedberga a Sebastiena Carona.

"Katastrofa," nastínil dopad nové ideje komisionáře NHL na hokej Hedberg. "No, to by byla hrůza," děsil se Caron. "Raději ani nepomyslet..."

Ztížená úloha brankářů

Hokejová branka nezměnila ani jedinkrát v historii své parametry. Její velikost byla stanovena v roce 1886 a od té doby se na celém světě vyrábí stejná. Dokonce i nejmenší žáčci hrají s klasickými bránami.

"Uvědomte si, kolik střel jde dnes do horní nebo bočních tyček. Museli byste radikálně změnit svůj styl," vysvětlil Hedberg. "Neměli byste prakticky žádnou šanci proti střelám k tyči. A při nájezdech ze strany byste museli vyjet z branky o nějakého čtvrt metru dál, abyste soupeři zmenšili úhel. Padalo by víc gólů, o tom není sporu, ale pro nás by to bylo hodně těžké," dodal.

Sílí názor, že hokej je nudný

Jenže NHL se momentálně potýká s poklesem návštěvnosti a s tím spojenými ekonomickými problémy. I v kolébce hokeje Kanadě se začíná množit názor, že je hra nudná. To by vysvětlovalo, proč Bettman stále častěji mluví o tom, že se pozmění pravidla.

"Asi o tom skutečně budeme jednat. Jednat ale nutně neznamená, že to hned zavedeme do praxe," tvrdí komisionář NHL.

Další možností je podle něj zmenšit části brankářské výstroje, hlavně betony, na úroveň standardní v osmdesátých letech. Tehdy padalo v každém zápasu průměrně o dvě branky víc než v uplynulých sezónách.

Brodeur s malými betony kraluje

Tahle myšlenka je gólmanům mnohem sympatičtější než větší branky. "Kdybych si měl vybrat, pak bych určitě volil zmenšit betony," nechal se slyšet Hedberg.

"Už teď chytám s menšími, než pravidla povolují. Podle mě to stejně nemá na výkony brankáře vliv. Podívejte se třeba na takového Martina Brodeura, který má vůbec nejmenší betony v lize, a stejně je nejlepší," dodal gólman Pittsburghu.

Reklama