Hlavní obsah

Volejbalistům chybí jediná výhra k historickému postupu

PRAHA

Dlouhých pětadvacet hodin se čeští volejbalisté vraceli z Japonska, kde natáhli vítěznou šňůru ve Světové lize na sedm zápasů. Po cestě z 'konce světa' jim na přípravu na závěrečnou část bojů ve skupině zbývají pouhé dva dny. K postupu mezi nejlepších osm mužstev světa do Madridu jim však o víkendu v Ostravě stačí jednou porazit Řeky.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté vyhráli ve Světové lize sedm utkání v řadě.

Článek

"Máme za sebou šňůru krásných vítězství, která ale musíme ještě potvrdit nejméně jednou výhrou nad Řeckem. Na domácí půdě to bude pěkné vyvrcholení této skupiny, ostravské publikum si zaslouží úspěch," konstatoval po příletu spokojený trenér Pavel Řeřábek.

Domácí publikum nezklamali

S hráči se sejde ve čtvrtek večer v Ostravě, zápasy se hrají v sobotu (14:30) a v neděli (17:00).

Domácí publikum čeští volejbalisté zatím nezklamali: porazili dvakrát Francii i Japonsko a dostali se do výborné formy. I když jsou v milionové Světové lize nováčky, účast ve finále mají na dosah. "Teď jsme hrozně unavení po dvou náročných zápasech v Japonsku, ale čekají nás poslední dva s Řeckem a uděláme všechno pro to, abychom vyhráli už v sobotu. Nechceme nic nechat náhodě," prohlásil odhodlaně univerzál Jakub Novotný.

Jedna výhra dá českému týmu definitivní jistotu, jiné výsledky mohou znamenat čekání na vývoj i v dalších skupinách. Pořadatel finále Španělsko totiž může připravit o postup nejhorší tým z druhých pozic. "Musíme se spoléhat jen na sebe, jít si pro postupový bod a o něj se pokusíme hned v sobotu," dodal trenér Řeřábek.

Výsledky nejsou zárukou

Do Ostravy nominoval stejnou dvanáctku, která dnes přiletěla z Tokia. Rameno smečaře Pláteníka, kvůli němuž se jako jediný nedostal na hřiště, by mělo být do víkendu v pořádku. "Nedělní výhra 3:2 byla nesmírně těžká. Nedařilo se nám, ale zlomili jsme krizi a takový zápas je pro budoucnost velmi důležitý. Posunul totiž práh psychické odolnosti výše," zdůraznil Řeřábek.

Kapitán Ivo Dubš nelpí na tom, aby Češi porazili Řecko už v prvním duelu. "Je jedno, jestli v sobotu, nebo v neděli. Musíme vyhrát jeden zápas, a to by byla senzace. Já bych bral dvě vítězství, protože kdybychom jeli bez porážky do Madridu, bylo by to ideální," uvažoval.

Právě kvůli obrovským zkušenostem český volejbal dlouhá léta usiloval o Světovou ligu, teprve letos mu dala mezinárodní federace FIVB šanci. Češi jí splácejí důvěru dostatečně, avšak výsledky nejsou zárukou další účasti. Mužstva vybírá výhradně federace. "Rádi bychom se Světové ligy zúčastnili i v příštím roce. Teprve se o tom bude jednat, záleží i na finančním zabezpečení," podotkl manažer reprezentace Antonín Lébl.

Více cílů

Podle něj se současným reprezentantům podařilo v Japonsku obnovit prestiž českého volejbalu a tamní lidé vzpomínali, jak v roce 1964 na olympiádě v Tokiu skončil tehdy československý výběr stříbrný. "Dostali jsme signál, že s námi počítají pro Světový pohár. Možná to ale bylo spíš gesto japonské pohostinnosti," prozradil Lébl.

Listopadový Světový pohár bude hrát dvanáct týmů: pět kontinentálních mistrů, čtyři vicemistři, domácí Japonsko a dva celky si vyberou FIVB a japonská asociace pro udělení divoké karty. V předolympijském roce bude SP pro účastníky první šancí, jak se probojovat do Atén. Ve hře budou tři místa. "Cílů je v tuto chvíli více: finále Světové ligy, mistrovství Evropy. Proto bych teď nerad mluvil o Světovém poháru," uzavřel Lébl.

Reklama