Hlavní obsah

Sýkora místo poháru přivezl domů dobrmany

PRAHA

Moc si chtěl po třech letech sáhnout Stanleyův pohár, ale hokejisté Anaheimu ve finálové sérii podlehli New Jersey, a tak jejich klíčový střelec Petr Sýkora včera místo trofeje na ruzyňském letišti ukázal své dobrmany Matese a Bibinku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Zklamání z porážky ve finále Stanleyova poháru už Petra Sýkoru přešlo.

Článek

Odpočinout od hokeje si chce nyní doma v Plzni hlavně na rybách a se psy. "Nikam na dovolenou v cizině se nechystám. Celý rok žiji v Kalifornii u moře, každý den svítí sluníčko, takže by nemělo smysl někam jezdit. Léto je hodně krátké, těšil jsem se domů, kde si užiju své pejsánky," vyprávěl 26letý útočník.

Zklamání už přebolelo

Zklamání z prohraného boje o titul už překousnul. "Už je to za mnou. Nejhorší byl šestihodinový letu z New Jersey do Anaheimu po sedmém finálovém zápase, ale celkově to nebylo tak strašné, jako když jsme před dvěma lety ještě v New Jersey zažili prohru na maximální počet utkání s Coloradem. Tehdy jsme věděli, že jsme lepší a porážka byla neúspěchem. Nyní můžu být pyšný na mužstvo Anaheimu," vyprávěl Sýkora.

Po rozpačitém úvodu sezóny jej ani ve snu nenapadlo, že by Mocní Kačeři, k nimž byl loni v létě vyměněn po sedmi sezónách v New Jersey, došli až do finále. "Hráli jsme srdcem proti větší hokejové kvalitě. Povedlo se senzačně vyřadit Detroit i Dallas, přejet Minnesotu a stačili jsme i zdramatizovat finále, ale na konečný triumf to bylo málo."

Sekyra přes zápěstí zkomplikovala finále

Závěr play-off mu zkomplikovalo zranění pravého zápěstí. "V konferenčním finále s Minnesotou jsem dostal od protihráče sekyru. Rentgen hned prokázal zlomeninu, přesto jsem s tím zkusil nastoupit a nakonec pod injekcemi odehrál 10 zápasů. O to více mě konečná porážka mrzela. Říkal jsem si, že když už vydržím přemáhat tu bolest, mohl bych ten pohár alespoň získat," krčil rameny vyhlášený ostrostřelec, jehož ruku bude ještě šestý týdnů zdobit dlaha.

Před soupeři se mu vážnost zranění podařilo dlouho tajit, což považuje za osobní úspěch. "Měl jsem zákaz sundat si při utkání či tréninku pravou rukavici a čelit otázkám, proč tak málo střílím. Jenže já při každému pohybu ruky málem bolestí porodil. Až ve druhé polovině finálové série začal i protivník tušit, že mám nějaký vážnější zdravotní problém."

S Oatesem si padli do oka

Zdravotní handicap ale poznamená jeho letní program. "Minimálně 14 dní mi lékaři nařídili absolutní klid a z golfu či tenisu asi moc nebude. Celou sezónu jsme se na léto těšil, že si pořádně zahraji, ale nemohu," litoval Sýkora, jenž stihl v Anaheimu ještě oslavu finálové účasti s fanoušky. "Překvapilo mě, jak hodně přišlo lidí. "Pro mne to byla ale docela smutná událost, protože jsem před třemi lety zažil parádní party s trofejí, ale pro řadu hráčů Anaheimu v čele s kapitánem Kariyou bylo už samotné vítězné tažení play-off vrcholem kariéry."

Anaheim podle něj znovu probudil zájem o hokej v jižní Kalifornii. "Zpočátku jsme hráli před prořídlými tribunami, ale jak šel náš výkon nahoru, přicházeli diváci a v play-off jsme měli pekelné domácí prostředí ve vyprodané hale." Pochvaloval si, jak báječného spoluhráče našel ve 40letém centru Oatesovi. "Padli jsme si do oka. Jeho bekhendové přihrávky jsou úžasné a právě on mi pomohl k tomu, že jsem dal 34 gólů," tvrdil Sýkora.

S Eliášem vyrazí na tenis

Po březnovém odchodu obránce Trnky na Floridu zůstal v mužstvu jediným Čechem. "Znali jsme se dobře z Plzně, užívali jsme si vtípky v šatně i na ledě, ale pro Pavla byl odchod vysvobozením. Nepadl si do oka s trenérem Babcockem." S bývalým spoluhráčem a dobrým přítelem Patrikem Eliášem, který zůstal v New Jersey, za celou dobu finále play-off nemluvil. "Vedení Mighty Ducks vědělo, že jsme kamarádi a před finále mi doporučil, abych se s ním nebavil. Ani teď jsme si ještě nevolali, ale jsme domluveni, že se potkáme v létě na tenise."

Ještě než Sýkora zabalil na cestu přes oceán, stihl se přestěhovat do nového domu a také zařizoval transport svého čerstvě zakoupeného auta do Česka. Značku nechtěl prozradit, ale zřejmě půjde o nejnovější typ sportovního vozu ferrari. "Má mít pod kapotou 600 koní a měl jsem jedinou podmínku, aby mě na dálnici nikdo nepředjel. Už nejezdím jako blázen, beru to autíčko jako takovou hráčku."

Do tradičních hokejových exhibic v České republice se Sýkora zapojit nehodlá. "Ani jsem si nevzal věci. Brusle nechci do kempu vidět. Za poslední dva měsíce jsem unavený, takže si chci hlavně odpočinout," řekl rozhodně. "Příští sezóna bude hodně těžká, už jsme mluvili o prokletí poraženého finalisty. Jen za poslední roky se Florida, Washington či letos Carolina po překvapivém úspěchu nedostali další rok vůbec do play-off. Nám se to snad nestane, generální manažer slibuje posílit mužstvo," vyprávěl.

Reklama

Související témata: