Hlavní obsah

Sudí Julínek není způsobilý, proto video na zápas Plzně dohlížet nebude. A nikde jinde také ne

Praha

Nic by nebránilo, aby na sobotní tažení Plzně za mistrovskou korunovací dohlíželo i video. Speciální přenosový vůz O2 na stadiónu bude, kamery zápas Viktorie s Teplicemi snímat budou, takže videorozhodčí by dovnitř k monitorům klidně zasednout mohli. Mohli, ale nezasednou... To proto, že sudí Julínek, jemuž bylo svěřeno rozhodování duelu Viktorie s Teplicemi, není proškolený, aby mohl videosystém VAR ve sporných situacích využít.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Světelná tabule s nápisem Videorozhodčí přezkoumává situaci se v Plzni nerozsvítí.

Článek

Je nepochopitelné, že k řízení duelu, v němž půjde o titul a z něho plynoucí profit ve výši 382 miliónů korun spojený s přímým postupem do Ligy mistrů, byl delegován právě on?

Pro podezíravé a pochybovačné zcela určitě.

Zvláště když už v pondělí vešlo ve známost, že O2 TV si ze zápasů 29. ligového kola vybrala právě utkání Plzně s Teplicemi a bude ho vysílat. Navíc dala na vědomí, že je připravena dát přenosový vůz k dispozici LFA, která nejvyšší soutěž řídí.

„Pokud přijde požadavek," napsal na Twitteru výkonný ředitel sportovních kanálů O2 TV Marek Kindernay.

LFA řešila těžké dilema. Nasadit video na jeden zápas, byť v něm jde o titul a velké peníze, a v pěti zbývajících duelech se obejít bez něj, i když na Slavii, Letné, stejně jako v Karviné, Brně a Uherském Hradišti půjde také o hodně?

Slavii třeba o šanci, v případě plzeňského zaváhání, s titulem dál koketovat. Jablonci o vidinu třetí příčky, z níž je cesta do základní skupiny Evropské ligy rovněž garantovaná – pokud Trpišovského mužstvo zůstane alespoň na druhém místě. O Spartě a Olomouci platí totéž. A pak jsou na programu tři střetnutí, v nichž bude v sázce ligové přežití. V Karviné stejně jako v Brně či Uherském Hradišti.

„Hledáme řešení," oznamoval ještě ve čtvrtek mluvčí LFA Štěpán Hanuš, i když jeho nadřízení od středy věděli, že řešení s video systémem VAR v Plzni je pasé.

Komise rozhodčích spadající do kompetence Fotbalové asociace totiž na zápas delegovala Pavla Julínka. Sudího neproškoleného, a tudíž pro komunikaci s moderní technikou na stadionu nezpůsobilého.

Dvojkolejnost, kdy ligu řídí LFA, ale o nasazení sudích rozhoduje v duchu předpisů UEFA komise rozhodčích pracující v rámci FAČR, je tedy oficiálním důvodem pro sdělení, proč video nepomůže žádnému z šesti rozhodčích, kteří budou soudcovat ostře sledované zápasy 29. ligového kola.

Tím druhým, neoficiálním a nevyřčeným, jsou ovšem obavy, jaký malér by mohlo video použité jen na jednom stadionu způsobit. Co kdyby se stalo, že dvě naprosto shodné situace odehrávající se na dvou různých hřištích budou posouzeny odlišně, protože o jedné rozhodne video a o druhé jen lidský faktor?!

Raději si ani nepředstavovat, jaká vlna kritiky zpochybňující regulérnost soutěže by se potom vzedmula.

Zejména když podezření zaznělo ještě předtím, než předposlední ligové kolo vůbec začalo. A dokonce od člena slávistického představenstva...

Reklama

Související témata: