Hlavní obsah

Baník - Brno 2:0Ostrava porazila Brno a zachránila se v nejvyšší soutěži

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Diop 1 : 0
76. Hlinka 2 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Ostravy zvítězili v závěrečném prvoligovém kole nad Brnem 2:0 a zachránili se v nejvyšší soutěži. O výhru, která při triumfu Karviné v Jihlavě byla pro Baník nutností, se ve druhém poločasu zasloužili Dame Diop a Marek Hlinka. Ještě za stavu 0:0 neproměnil domácí Fillo penaltu. Zbrojovka byla už před utkáním odsouzena k sestupu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dame Diop z Ostravy se raduje z prvního gólu.

Článek

Baník musel deset minut před výkopem neplánovaně sáhnout do sestavy a zraněného Pazderu nahradil Stáňa. Znovu bez nedoléčeného kapitána Baroše, který stejně jako před týdnem v Karviné zůstal jen na lavičce náhradníků, byli domácí ale opět bezzubí.

Ostrava si sice v úvodní čtvrthodině vynutila optickou převahu, ale snad jen nepřesný pokus Diopa z těžké pozice na zadní tyči stál z domácího útočného snažení za zmínku. Jinak Zbrojovka platonický tlak staticky hrajícího soupeře v pohodě eliminovala a přestála.

Utkání v první půli nabídlo jen jednu ránu mezi tyče; spíše propagační pokus hostujícího Krejčího ale Laštůvku nemohl překvapit.

Domácí museli přidat a po obrátce se i stalo. Hlinkovu ránu zpoza vápna dokázal Halouska vyrazit, dobíhajícího Filla srazil k zemi Bazeljuk, ale faulovaný hráč nařízenou penaltu v 58. minutě zahodil.

Dílčí vedení Karviné v Jihlavě Baník na několik minut virtuálně poslalo do druhé ligy, ale hrozbu rychle odvrátil vedoucím gólem Diop, který si v 65. minutě naskočil na Procházkův centr a křížnou hlavičkou překonal Halousku. Pro Diopa to byla první trefa v ostravském angažmá.

Pak se z lavičky zvedl Baroš a po dvou minutách na hřišti se po jeho střele balon dostal k Hlinkovi, který už sám před brněnským gólmanem zvolil sílu a ranou po zemi zvýšil na 2:0.

Domácí výhru mohl navýšit ještě Diop, ale proti jeho ráně výborně zakročil Halouska.

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 2:0 (0:0)
Branky: 65. Diop, 76. Hlinka. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Wilczek. ŽK: Stáňa - Růsek, Bazeljuk, Kryštůfek, Krejčí, J. Šural. Diváci: 13.277.
Ostrava: Laštůvka - Stáňa, Procházka, Šindelář, Fleišman (82. Jirásek) - Fillo, Hlinka, Hrubý, De Azevedo (56. Granečný) - Poznar (74. Baroš), Diop. Trenér: Páník.
Brno: Halouska - Sukup, Pavlík, Vraštil, Kryštůfek (87. Ashiru) - Sedlák - Acosta, Krejčí, Růsek (63. M. Vintr), Lutonský (75. J. Šural) - Bazeljuk. Trenér: Pivarník.

Reklama

Související témata: