Hlavní obsah

Netuším, co se mnou Washington udělá, říká Jágr

PRAHA

Nejlépe placený hokejista NHL Jaromír Jágr se možná už během víkendového draftu dozví, zda bude i v nové sezóně hrát za Washington. Zámořská média neustále spekulují o jeho výměně. "Není den, abych o sobě něco nečetl. Pomalu, abych se bál otevřít noviny," přemítá český útočník.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

Každopádně bude jednou z hlavních postav zákulisních jednání generálních manažerů při výběru talentů v Nashvillu. "Netuším, co se mnou Capitals udělají a těžko mi to dopředu svěří. Jestli mě opravdu chtějí vyměnit, budou mít ideální příležitost při draftu v Nashvillu, kde se chystají velké hráčské obchody," soudí.

Už si ve Washingtonu zvykl

Procentem pravděpodobnosti změny dresu se nechce trápit, i když připomíná: "Trvalo mi dlouho, než jsem přivykl novému prostředí i spoluhráčům a oni mně. A když bych teď měl měnit dres, tak vím, že budu zažívat znovu stejný problém. Pokud se ale má něco stát, tak to prostě bude."

Lukrativní smlouva s Washingtonem zaručující Jágrovi roční plat 11 miliónů dolarů se pro něj může stát pastí, neboť zjevně neúnosně zatěžuje klubový rozpočet.

Obranný styl Capitals nesedí

Jenže zůstat v Capitals, kteří ho nabízejí na prodej, a být tam jen trpěn kvůli finanční neprodejnosti, by pro Jágra bylo nesporně psychicky zničující.

"Možná se Washingtonu zdá, že jsem se zasekl a třeba ty dva roky tam pro mne měly být takovou přechodnou stanicí, abych se nad sebou zamyslel a znovu si uvědomil, co chci dokázat," prohlašuje hokejista, jemuž by zřejmě přišla k duhu změna obranného stylu Capitals za tým s útočnějším pojetím.

Rangers stále ve hře

Jágr je ale extrémně drahým hráčem pro každého v NHL a jednání o něm komplikuje fakt, že v příštím roce se zámoří musí domluvit na nové kolektivní dohodě a všechny kluby se před ní snaží snížit své rozpočty.

Klub z hlavního města USA má přesto mít několik nabídek k transakci a chtěl by za Jágra získat mladé hráče nebo lepší právo výběru v draftu. Stále je ve hře i výměna s NY Rangers, jež se však chce také zbavit drahých hráčů Lindrose či Bureho, kteří oba pobírají přes devět miliónů.

Washington Post: odejde až v průběhu sezóny

Podle listu Washington Post je pravděpodobnější, že by Jágr mohl změnit působiště až v průběhu nadcházející sezóny. Pokud se mu povede vstup do ročníku, mohl by se zájem o jeho služby výrazně zvýšit. Jedenatřicetiletý hráč má nejistou budoucnost, ale zřejmý cíl: vrátit se na pozici nejlepšího světového hokejisty.

"Mám zase chuť na hokej a vím, jak se mohu dostat zase nahoru. Nejsem nejlepší, lidi mě už tak přestávají brát, a to je pro mne vhodná doba zaútočit," říká, i když připouští, že po třicítce tělo bolí více než jindy.

"Jednou už jsem ale byl na vrcholu a znám cestu, jak se tam zase vrátit. Takže teď už záleží jen na tom, abych se přinutil. Cítím, že bych měl něco pro svoje tělo udělat, víc než v minulých letech, a tak letní přípravu zaměřím na nohy a na rychlost a uvidím, zda to přinese správný směr cesty vzhůru," uzavírá Jágr.

Reklama