Hlavní obsah

Hartig: Překvapilo mě, že se mi Petržela ozval

Fotbalový útočník Lukáš Hartig býval kdysi vidět v dresu pražské Sparty, s kterou hrál i Ligu mistrů. Poté z očí českých fanoušků zmizel odchodem na Slovensko, kde působil tři a půl roku jako hráč Artmedie Bratislava. Do české ligy se vrátil v září kvůli rodině a novému trenérovi Olomouce Petrželovi, který jej kdysi vedl už v Bohemians Praha.

Foto: PRÁVO

Lukáš Hartig ještě v dresu pražských Bohemians.

Článek

Olomouc v neděli získala v Příbrami první bod na hřišti soupeře v této sezóně. Oddychl jste si?

Určitě. V první půli jsme hráli mizerně a mohli jsme dostat víc gólů než jeden. Po přestávce jsme naštěstí vyrovnali. A nakonec to mohlo být ještě lepší, kdybych za stavu 1:1 dal stoprocentní šanci. Bohužel jsem míč do branky nedotlačil.

Proč?

Řešil jsem to zbrkle. Už to bylo v době, kdy mě chytaly křeče do obou nohou a hlásil jsem se o střídání. Ale stejně jsem měl dát gól.

Sigma měla katastrofální start sezóny. Jaká je současná situace?

Jsem přesvědčený, že půjdeme nahoru. Doma už body získáváme, teď to chce zlepšit ještě hru venku. Mančaft je dobrý, jen máme hodně zraněných hráčů. Ale určitě se zvedneme, Olomouc nepatří do bojů o záchranu.

Do české ligy jste se v polovině září vrátil po třech a půl letech. Udělala na vás dobrý dojem?

Je tady spousta solidních týmů. Liberec, Sparta i Mladá Boleslav postoupily do skupin Poháru UEFA, Liberci navíc těsně unikla Liga mistrů.

Na Hanou jste přišel z Artmedie Bratislava. Budete na to angažmá vzpomínat v dobrém?

Rozhodně. Zažil jsem tam krásné časy. Zahrál jsem si Ligu mistrů, Pohár UEFA. Hráčská kvalita byla hodně dobrá. Jenže pak nastal určitý zlom.

Co se stalo? Řada hráčů i trenér Weiss klub opustili...

Prostě to tak dopadlo. Nerad bych o tom víc mluvil a popisoval konkrétní příčiny. Ale klub se zase dokázal zvednout a podívejte se: teď už jsou zase druzí v tabulce.

Proč jste se vlastně rozhodl pro návrat domů?

Hlavně kvůli rodině. V Bratislavě jsem byl sám, oni za mnou jen občas jezdili. Byl jsem dohodnutý s prezidentem Artmedie, že pokud přijde nabídka z Česka, nebudou mi dělat problémy.

Vrátil byste se ještě do zahraničí?

Ne, už na nic takového nemyslím. Maximálně tak do Bratislavy, tam se mi líbilo...

Do Olomouce si vás vybral trenér Petržela, s nímž jste strávil několik sezón v Petrohradě a předtím i v Bohemians. Těšil jste se na něj?

V první řadě jsem byl vůbec překvapený, že se mi pan Petržela vůbec ozval. Můj přestup se upekl hodně rychle a doufám, že naše spolupráce bude pro klub přínosem.

Zůstal jste v kontaktu s některými spoluhráči z Petrohradu?

Voláme si hodně, zrovna v sobotu mi kluci telefonovali. Když přijedou do Čech, navštěvujeme se. Hlavně s Radkem Šírlem a taky Slováky Kamilem Čontofalským a Martinem Škrtelem. S těmi jsem se potkával ještě v Bratislavě, když přijeli na sraz jejich reprezentace.

V sobotu jste oslavil třicetiny. Jak si malujete další kariéru?

V první řadě chci být zdravý a tím nejbližším cílem je vytáhnout Olomouc do středu tabulky.

Máte i nějaká gólová přání?

Já jich nikdy moc nedával. Bude mi stačit, když budeme získávat co nejvíc bodů.

Patříte mezi útočníky pověstné velkým důrazem, před ničím neuhnete. Co říkáte na některé ostré zákroky, s nimiž se v poslední době roztrhl pytel?

Bohužel i tohle k fotbalu patří. Je to kontaktní sport. Ale pokud se někomu prokáže úmysl, mělo by se to trestat nějakým pořádným flastrem.

Reklama

Související témata: