Hlavní obsah

ČMFS: Ceny dr. Václava Jíry pro trojici Brückner, Václavíček a Viktor

ČMFS

Jeden z nejúspěšnějších českých trenérů Karel Brückner, bývalý vynikající brankář Ivo Viktor a obránce Rostislav Václavíček se stali letošními držiteli Cen dr. Václava Jíry.

Foto: ČMFS

Ceny dr. Václava Jíry

Článek

Těmi vedení svazu každoročně oceňuje osobnosti, které významně přispěly k rozvoji českého fotbalu. Svaz dnes na sedmnáctém ročníku této akce ocenil Plaketou dr. Václava Jíry také po třech osobnostech z každého krajského fotbalového svazu.

Při dnešním slavnostním vyhlášení v Národním domě v Praze na Smíchově ceny předali předseda ČMFS Ivan Hašek a generální sekretář svazu Rudolf Řepka. „Jsem rád, že můžeme tímto způsobem připomenout obrovskou práci, kterou po celý život odvádíte ve fotbale. K tomu je zapotřebí láska a přeji, aby vám ještě dlouho vydržela,“ řekl na úvod předseda svazu Ivan Hašek, který připomněl význam Václava Jíry na mezinárodním poli: „V pondělí odjíždím na UEFU, kde je zasedání JIRA panelu. Ano po našem funkcionáři je pojmenována významná komise evropské fotbalové unie. Cítíme, že v posledních letech se naše pozice v mezinárodních funkcích oslabila. Naší snahou je znovu navázat na postavení, jaké lidé jako pan Jíra měli.“

Karel Brückner patří mezi nejúspěšnější trenéry reprezentačního týmu. Český výběr převzal v lednu 2002 a třikrát s ním postoupil na vrcholné šampionáty. Na ME 2004 dovedl tým do semifinále, s národním mužstvem se probojoval i na MS 2006 a předloňské ME. Během jeho působení se český tým vyhoupl na druhé místo v žebříčku FIFA. Úspěchy Brückner sklízel i u výběru do 21 let, s nímž získal v roce 2000 stříbro z ME. Vedl také rakouskou reprezentaci a se Sigmou Olomouc postoupil v ročníku 1991/92 do čtvrtfinále Poháru UEFA. Sedmkrát vyhrál anketu Trenér roku. „Je to pro mě velká pocta. Tato cena je spojena s velkým jménem naší fotbalové osobnosti, diplomata nejen českého, ale i evropského fotbalu. Proto si jí hrozně vážím a jsem rád, že jsem se tu setkal s kolegy trenéry a hráči, jako je například Josef Masopust. V takové společnosti jsem opravdu rád,“ řekl mimo jiné velmi dobře naladěný Karel Brückner.

Rostislava Václavíčka zdobila neutuchající bojovnost, vytrvalost a gentlemanské chování. Je členem týmu olympijských vítězů z her v Moskvě 1980 a Zbrojovku Brno dovedl jako kapitán v roce 1978 k jedinému titulu mistra Československa. Drží ojedinělý rekord: v období 1972-1981 nastoupil bez přerušení k 280 ligovým zápasům. „Byla to krásná léta. Tehdy jsme v Brně zažívali to, co dnes známe jen z přenosů ze zahraničí. Desetitisíce fanoušků v hledišti a skvělou atmosféru. Ale později jsem okusil i práci v nižších patrech fotbalu a znám tak, co odvádějí dobrovolní funkcionáři, z nichž někteří jsou zde, aby také převzali ocenění,“ řekl Rostislav Václavíček.

Brankář Ivo Viktor má ve sbírce zlato z ME 1976, v témže roce skončil třetí v anketě o nejlepšího fotbalistu Evropy Zlatý míč. Startoval i na MS 1970, je pětinásobným nejlepším fotbalistou Československa a členem Klubu ligových brankářů se 107 čistými konty. Po skončení kariéry pracoval jako trenér a v roli asistenta se podílel na stříbrných medailích z ME 1996. „Zažil jsem toho s fotbalem hodně a zůstal jsem u něj i teď. Pomáhám s výchovou brankářů v Dukle Praha, která se vrátila do vrcholového fotbalu a také spolupracuji se svazem při kempech pro mladé brankáře,“ přiznal Ivo Viktor.

Povedeného odpoledne se zúčastnila i řada držitelů Ceny dr. Václava Jíry. Po dnešku bylo uděleno již 53 cen a více než sedm set funkcionářů převzalo za sedmnáct ročníků plaketu. Cestu do Národního domu našli muži, kteří už Cenu dr. Václava Jíry v minulosti převzali – fotbalisté Josef Masopust, Josef Jelínek, Jan Lála, Josef Vojta, Tadeáš Kraus, Ján Geleta, Rudolf Kučera a Antonín Panenka, novináři Zdeněk Šálek a Ivo Urban, lékař Václav Čermák a funkcionáři Rudolf Kocek, Miloslav Jícha a Rudolf Baťa.

Tento text nebyl vytvořen redakcí. Jedná se o tiskovou zprávu ČMFS.

Reklama