Hlavní obsah

ME 17: Hráči vyslechli školení komise rozhodčích

ČMFS

Na videoklipech bylo ukázáno, co se na hřišti nesmí.

Foto: ČMFS

Hráči vyslechli školení komise rozhodčích

Článek

Dopoledne vyplněné oficialitami zažili čeští reprezentanti do sedmnáct let v pondělí ve Schaanu. Nejprve dorazil fotograf vyslaný direktoriátem turnaje, aby pořídil oficiální fotografie hráčů i celého týmu. Hned po něm přišla přednáška člena komise rozhodčích UEFA a bývalého československého sudího Jozefa Marko, který hráčům na třinácti video klipech názorně ukázal a vysvětlil, co se na hřišti nebude tolerovat.

Instruktáž zahájily klipy týkající se surové hry, následovala nebezpečná hra loktem, pak držení, zejména při standardních situacích v pokutovém území, simulování, nepřiměřené reakce na výroky rozhodčího. Řeč byla i o hromadných konfrontacích, kdy se do sebe zaplete klubko hráčů. Fotbalisté také dostali návod, jak si počínat, leží-li na trávníku zraněný hráč. Zkušený Jozef Marko připomněl už několik let platné pravidlo, že o přerušení hry má rozhodnout v první řadě rozhodčí. Hráč míč zakopnout může, ale nemusí.

Na závěr poutavé přednášky, která nezabrala ani půl hodiny, popřál slovenský zástupce UEFA českým hráčům hodně vstřelených gólů do sítě soupeřů, dobré výsledky a pokud možno žádné konflikty s rozhodčími. „Přijeli jste si sem zahrát a žádný by asi nechtěl sedět kvůli kartám na tribuně. Navíc taková červená za vážný přestupek může znamenat i stop na více zápasů a na mezinárodním poli to může být pak třeba i půl roku,“ varoval Jozef Marko. Přednáška evidentně vzbudila pozornost a hráči mu poděkovali potleskem.

Dlouholetý člen komise rozhodčích JOZEF MARKO také poskytl krátký rozhovor, ve kterém vysvětlil, co pořadatele turnaje vede k tomu, že organizují takovéto mítinky.

Zdá se, že UEFA se snaží hráče, trenéry, ale i rozhodčí naladit na jednu vlnu, tedy nastavit laťku tak, aby se potom nikdo nedivil, co a proč se píská?Jednoduše řečeno, je to tak. Začali jsme s těmito instruktážemi na EURO 2008 dospělých, takže toto instruktážní DVD bylo připraveno už tehdy. Velmi se to osvědčilo. Na EURO 2008 se ukázalo, že to bylo velmi úspěšné. Prakticky se tam neobjevily zákroky, na které poukazuje video.

Situace, které se promítají jsou jednoznačným poselstvím. Přiznám se, že po jejich shlédnutí někdy naskakuje husí kůže z toho, co na obrázcích je…Je to informace pro hráče, jaká linie se bude, z pohledu rozhodčích, držet. Jde o to, že chceme na jedné straně chránit zdraví hráčů, druhá věc je podpořit image fotbalu. Tedy poukázat na věci, které fotbalu dobré jméno nedělají.

Je nějaký rozdíl ve výkladu pravidel i v přístupu k herním situacím v případě dospělých a těchto výběrů do sedmnácti let?Prakticky ne. Je to jiné tím, že stejně jako hráči, kteří jsou na svém prvním velkém turnaji, tak i rozhodčí jsou vybíráni z těch, kteří jsou na začátku své mezinárodní kariéry. Všichni se učí a my chceme, aby se vzájemně respektovali.

Organizace ME 17 je v mnohém podobná jako vejce vejci organizaci „velkého“ EURO. Takže i proto zřejmě dochází k těmto schůzkám, že?UEFA nabízí kompletní servis při všech podobných soutěžích, které řídí. A pokud vím, tak i FIFA bude dělat něco podobného třeba teď na MS v Jihoafrické republice. Má své vlastní instruktory i video, ale princip bude stejný.

Tento text nebyl vytvořen redakcí. Jedná se o zprávu ČMFS.

Reklama