Hlavní obsah

TZ ČMFS: Reakce ČMFS na výroky asistentů Drastíka a Kubáně

NEJEDNÁ SE O REDAKČNÍ OBSAH

Protože se v různých médiích začínají objevovat prohlášení asistentů rozhodčích vyřazených z listiny pro Gambrinus ligu a druhou ligu na ročník 2010/11, rozhodl se svaz reagovat na výroky pánů Andrease Drastíka a Roberta Kubáně.

Článek

Úvodem je potřeba říci, že na místo na listině není žádný právní nárok. O umístění rozhoduje výkonný výbor na základě návrhu komise rozhodčích. Komise úzce spolupracuje s komisemi rozhodčích v Čechách a na Moravě. Každým rokem pak dochází k obměně listin rozhodčích, je stanoven počet sestupujících a postupujících. Pro ročník 2010/11 šlo o jednoho hlavního a dva asistenty, jak z Čech tak z Moravy. O tom, kdo sestupuje a kdo postupuje, rozhodují komise v obou regionech. Komise rozhodčích ČMFS, vedená Luďkem Macelou, pak jejich rozhodnutí akceptuje. Oba jmenovaní asistenti jsou z působnosti komise rozhodčích pro Moravu.

Pokud jde o argumenty jmenovaných, že ve srovnání s některými jinými, kteří zůstali na listině, oni neměli žádné omezení delegací, je potřeba vzít v úvahu ještě další důležité podklady. Je samozřejmě rozdíl, kolikrát byl který rozhodčí nasazen a kolik řídil takzvaných rizikových utkání. Z toho se odvíjí i počet pochybení, kterých je pochopitelně více ve vypjatých zápasech. Je to analogické jako u hráče – pokud někdo nastupuje v základní sestavě a dostává se do rozhodujících situací, udělá jistě více chyb, než náhradník, který se dostane na hrací plochu ojediněle. Neznamená to automaticky, že by náhradník byl lepší, než hráč základní sestavy.

Na závěr je možno říci, že pokud jmenovaní přinesou jakékoli konkrétní a hmatatelné důkazy o jimi avizovaných pochybeních týkajících se komise rozhodčích, je vedení fotbalového svazu pochopitelně připraveno razantně jednat.

Tento text nebyl vytvořen redakcí. Jedná se o zprávu ČMFS.

Reklama