Hlavní obsah

Výjimečný fotbalový turnaj se odehraje ve Zlíně

ČMFS

O nastavujícím víkendu, tzn. od pátku 5. do neděle 7. listopadu 2010, se ve Zlíně uskuteční již IV. ročník mezinárodního turnaje ve sjednocené kopané. Prestižní klání s názvem Zlínský pohár 2010 se letos koná pod společnou záštitou předsedy Českomoravského fotbalového svazu, JUDr. Ivana Haška, a radního Zlínského kraje, Mgr. Josefa Slováka. Turnaj odstartuje s heslem Let´s win together - společně k vítězství za účasti týmů z České republiky a Slovenska. V každém týmu společně nastupují sportovci s mentálním postižením a hráči bez handicapu, pro které se vžilo označení partneři.

Článek

Cílem všech sjednocených sportů, které ve většině států světa zaštituje hnutí speciálních olympiád, je umožnit sportovní vyžití pro mentálně postižené. Kromě toho má společné sportování a setkávání se mentálně postižených a jejich vrstevníků bez handicapu i další pozitivní aspekty. Mezi ně patří především dosažení vyšší kvality života postižených sportovců prostřednictvím přirozeného kontaktu s většinovou společností. V neposlední řadě jsou sjednocené sporty prospěšné i hráčům - partnerům, kteří díky projektu získávají přirozený přístup k handicapovaným. Úkolem partnera je připravovat sportovce na tréninku a v zápase s ním sdílet radost ze hry přímo na ploše.

Organizátoři se stejně jako loni budou moci pochlubit pestrou paletou soutěžních týmů. O premiérový triumf přitom soupeřilo pět týmů, následující ročník přivítal o jeden celek navíc. Ve třetím své síly změřilo již osm kolektivů: Háje u Duchcova, Ostrava, Kopřivnice, Trenčín, Černovice, Bystré, Město Albrechtice a samozřejmě pořádající Zlín. Letos pozvánku obdržely stejné týmy.

Letošní ročník bude zároveň vzpomínkou na sportovce z Trenčína Martina Kulicha, který se účastnil klání v minulém roce. V nedávné době však prohrál svůj životní zápas, když podlehl vážné nemoci. Tomuto sportovci je proto věnována jedna z vyhlašovaných cen – Nejlepší střelec turnaje.

Program speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60. let minulého století v USA Eunice Kennedyová - Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho, a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. V České republice začalo hnutí působit v 90. letech minulého století. Celosvětové hnutí je uznáno Mezinárodním olympijským výborem, a je tak oprávněno používat termín olympiáda.

V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád (ČHSO), které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. ČHSO v souladu s cíli a pravidly SO organizuje akce speciálních olympiád v České republice a zajišťuje zapojení ČR do mezinárodních programů SO. ČHSO sdružuje asi 150 sportovních klubů SO v celé ČR a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes 3000 sportovců s mentálním postižením.

Reklama